Συνάντηση Τσιρώνη-Μαρκόπουλου στην Καβάλα: Στο τραπέζι το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας συζήτησαν και το θέμα του Τούρκων αλιέων οι οποίοι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ψαράδων της Καβάλας

Συνοδευόμενος από τους βουλευτές Καβάλας του Σύριζα κ. κ. Εμμανουηλίδη και Παπαφιλίππουο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνηςσυναντήθηκε το πρωί της Τρίτης 29 Μαΐου 2018 με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο στο γραφείο του, ενώ ακολούθησε σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και συνάντηση, παρουσία του προέδρου των κτηνοτρόφων του Νομού.

Καλωσορίζοντας τον κ. Τσιρώνη, ο κ Μαρκόπουλος του έθεσε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. «Χρειαζόμαστε τόνισε τη συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε κάποια θέματα που δεν μπορούν να περιμένουν. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις που το υπουργείο μας αναθέτει ως Περιφέρεια. Δεν υπάρχει προσωπικό και οι υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν φοβερές ελλείψεις. Αρκεί να πω, πως από 44 γεωπόνους που χρειαζόμαστε έχουμε μόνο 9 μαζί με τον διευθυντή, έχουμε 2 μόνο κτηνιάτρους μαζί με την προϊσταμένη, μια Ιχθυολόγο που είναι η προϊσταμένη και είναι γεγονός πως οι 3 κτηνίατροι που ήταν εποχιακοί και υπήρχε η πιθανότητα να προσληφθούν χάθηκε γιατί μπλοκαρίστηκε το ζήτημα με αποτέλεσμα το υπουργείο Γεωργίας να ξεκινήσει και πάλι την διαδικασία για να μπορέσουμε να ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την απαραίτητη υποστήριξη για να υποστηρίξουμε τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας.

»Στον τομέα του δικού σας αντικειμένου, ως περιοχή χρειαζόμαστε την υποστήριξη του υπουργείου σας, σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με την προώθηση της παραγωγής όπως το κρασί, τα σταφύλια και τα φρούτα, τα οποία πρέπει να τα διαθέσουμε με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε προγράμματα προώθησης που δεν τα έχουμε τον τελευταίο καιρό, ενώ στο πλαίσιο της αλιείας θα πρέπει να εξετάσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που ασκεί η Τουρκία απέναντί μας και οι Τούρκοι ψαράδες. Επίσης, η τιμή του γάλακτος έχει κατρακυλήσει πολύ και υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με την υποστήριξη των ελέγχων που γίνεται για τα ισοζύγια και για τη προέλευση του γάλακτος», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Γιάννης Τσιρώνης:Για τα σοβαρά εθνικά θέματα, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, μιλάμε σε βάση συναντίληψης

«Για εκείνο που χαίρομαι πάντα όταν έρχομαι στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη και ιδιαίτερα στην αγαπημένη Καβάλα, είναι πως πάντα συζητάμε στην βάση μια συναντίληψης. Τα προβλήματα που έθιξε ο κ. Μαρκόπουλος, είναι εθνικά ζητήματα, ιδιαίτερα αυτό του προσωπικού κι ενός ισχυρού δημόσιου τομέα που υποστηρίζει την παραγωγή κι έχω πει επανειλημμένα στη Βουλή πως αυτό το άγονο δίλημμα που είναι ελληνικής εφεύρεσης ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος: το αποτελεσματικό δημόσιο και ο αποτελεσματικός ιδιωτικός τομέας, γιατί χωρίς αποτελεσματικό δημόσιο δεν είναι ελκυστική η χώρα ούτε για επενδύσεις, ούτε για σοβαρή παραγωγή και σοβαρή αποδοτικότητα.

»Αυτό μας το λένε κάθε μέρα οι παράγοντες της αγοράς και γι’ αυτόν τον λόγο εμείς οφείλουμε να υπηρετήσουμε αυτή την λογική. Δυστυχώς τη μνημονιακή περίοδο είχαμε μια τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα και σε επίπεδο ελέγχων, αλλά και σε επίπεδο εξυπηρέτησης, διαχειριστικών και όλα αυτά που θα έκαναν τα προϊόντα μας να είναι αναγνωρίσιμα, απαράμιλλα, στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή την στιγμή έχουμε σχεδόν 30 εκατομμύρια τουρίστες.

»Δυστυχώς μόνο το 17% των προϊόντων που καταναλώνουν οι τουρίστες είναι ελληνικά, σε αντίθεση με την γειτονική Ιταλία που το 70% των τοπικών προϊόντων καταναλώνουν οι επισκέπτες της. Εδώ στη χώρα μας έχουμε τους καλύτερους πρέσβεις της ελληνικής ποιότητας  και δυστυχώς δεν τους δίνουμε αυτό που ζητάνε, δηλαδή την μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων. Σε αυτήν τη βάση θα κάνουμε μια γόνιμη κουβέντα με τους παραγωγούς και την Αντιπεριφέρεια και θεωρώ πως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε πάντα είναι να μιλάμε από κοντά και να παίρνουμε μαζί τις αποφάσεις, να συζητάμε με τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τον Δήμο, την Αντιπεριφέρεια, την Περιφέρεια και όλη την πολιτεία προκειμένου να λύσουμε τα προβλήματα».

«Φρένο» στα αλιευτικά εργαλεία σε περιοχές που είναι νηπιοτροφεία

Ο κ. Τσιρώνης, αναφερόμενος στο ζήτημα της παράνομης αλιείας, όπου τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια μεγάλη ένταση μεταξύ των πλοιοκτητών της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, είπε πως το θέμα της αλιείας δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά του κ. Αποστόλου. Τόνισε όμως πως υπάρχει μια γενική αρχή, πως στην Ελλάδα υπάρχει μια υπεραλίευση που κάμπτει τα αλιεύματα και γίνεται ένας φαύλος κύκλος.

«Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να δημιουργηθούν ρεζέρβες, να συμφωνούμε με τους αλιείς σε κάποιες περιόδους που τα ψάρια είναι ακόμα μικρά και να μη επιτρέπονται κάποια εργαλεία αλίευσης, γιατί είναι και αυτό μέσα στο τραπέζι της συζήτησης. Τα εργαλεία να μην μπαίνουν επίσης σε περιοχές που αυτή την στιγμή είναι νηπιοτροφεία, όπως στην Χαλκιδική και άλλες περιοχές που πρέπει να προστατεύονται. Εγώ θα μεταφέρω στον υπουργό τις καλές ιδέες και τις καλές πρακτικές με τις οποίες συμφωνούμε με τους αλιείς, θα κάνουμε την κουβέντα και από ‘κει και μετά τις δηλώσεις θα τις κάνει ο ίδιος», δήλωσε ο κ. Τσιρώνης.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Μαρκόπουλος, θύμισε πως στις άδειες που αφορούν την αλίευση του τόνου, που αν και ξεκίνησε από την Καβάλα, ο Νομός μας δεν έχει καμία, γιατί έχουν μοιραστεί κατά 55% στην Κάλυμνο.