Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Βραβεύσεις και αντιγνωμίες για το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό

Ποιες παρατάξεις ζήτησαν να διευκρινιστεί ότι με απόφαση της διοίκησης ο δήμος συμμετέχει στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου για την ονομασία των Σκοπίων-Κόντρα Γραμμένου-Μαυρίδη για τα περί «περιπλανώμενου θιάσου»

Ο δήμος Καβάλας, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, τίμησε 4 μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, για τις διακρίσεις τις οποίες έλαβαν σε διαγωνισμούς που πήραν μέρος. Πρόκειται για την Ευθυμία Ζιώτα η οποία έλαβε το 1ο Βραβείο στο PowerPoint στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Microsoft Ελλάς, την Έλενα Τσακιρίδου η οποία πήρε 1ο Βραβείο Διηγήματος στον πανελλήνιο μαθητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, τη Ζανέτα Χαζαρίδη η οποία πήρε το 3ο Βραβείο Διηγήματος στον πανελλήνιο μαθητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό του Μορφωτικού Συλλόγου Πετρούπολης Αττικής και την Μαρίνα Δεληγιάννη η οποία πήρε το  3ο Βραβείο Ποίησης στον πανελλήνιο μαθητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό του Μορφωτικού Συλλόγου Πετρούπολης Αττικής. Μαζί τους τιμήθηκαν και ο καθηγητής Πληροφορικής Παναγιώτης Ασλανίδης και η Φιλόλογος Ευδοκία Φανερωμένου.

«Έχουμε τιμήσει σε αυτόν τον χώρο πολλά νέα παιδιά, τους εμψυχώνουμε και τους προτρέπουμε να συνεχίσουν. Σήμερα βραβεύουμε 4 όμορφα κορίτσια που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους μέσα από τον γραπτό λόγο. Με τις διακρίσεις τους στους διαγωνισμούς όπου συμμετείχαν, ταξίδεψαν την Καβάλα παντού», είπε αρχικά η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και στη συνέχεια παρέδωσε τα αναμνηστικά δώρα στα κορίτσια.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος εξέφρασε νωρίτερα τις ευχαριστίες του για τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι παρέστησαν στη συνεδρίαση που έγινε στον χώρο όπου κατασκευάζεται ο νέος σταθμός διοδίων και κυρίως προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας για τα μέτρα τα οποία έλαβε, ενώ ανακοίνωσε και επίσημα ότι «ο δήμος Καβάλας συμμετέχει ενεργά στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό και καλεί δημότες και συλλόγους να συμμετέχουν» ανακοίνωσε ο κ. Γραμμένος.

Περιπλανώμενος και όχι περιφερόμενος…

Μετά τις βραβεύσεις ο κ. Γραμμένος επανήλθε στο θέμα της συμβολικής συνεδρίασης του ΔΣ στην Εγνατία Οδό. «Στεναχωρήθηκα, γιατί θεωρώ ότι υπάρχει ευθεία προσβολή στο πρόσωπο όλων των μελών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΔΣ στην Εγνατία, με αυτά που δήλωσε ο συνάδελφός μας, ο κ. Μαυρίδης. Η έκφραση “περιπλανώμενος θίασος” δεν συνάδει με τη συμφωνία που κάναμε να γίνει εκεί το ΔΣ. Αν όμως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι θίασος, άλλοι επιλέγουν να είναι πρωταγωνιστές, άλλοι κομπάρσοι και άλλοι θεατές», είπε ο κ. Γραμμένος.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ακούσατε ή διαβάσατε αυτά που είπα; Περιπλανώμενος είπα και όχι περιφερόμενος. Δεν προσκλήθηκα στο ΔΣ, αν με ενημερώνατε, θα ήμουν εδώ και θα τα έλεγα. Ενίοτε αντιλαμβάνομαι ότι κι εσείς δεν βοηθάτε όσο πρέπει. Αφού έδωσα τη συνέντευξη, 10 λεπτά μετά ενημερώθηκα από το γραφείο της κ. δημάρχου για τη συνεδρίαση. Είναι σωστό αυτό; Καλύπτει τη νομιμότητα; Δεν έχουμε το δικαίωμα να συνεδριάζουμε όπου θέλουμε. Και στο κάτω-κάτω ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε, όταν πριν από λίγες μέρες έγινε το συλλαλητήριο, το οποίο δεν είχε την απήχηση που αναμέναμε. Επιμένω στη θέση μου», είπε ο κ. Μαυρίδης.

Ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς παίρνοντας το λόγο είπε ότι ο ίδιος δεν είναι των τύπων, αλλά της ουσίας. «Ξέραμε ότι αυτό το συμβούλιο ήταν ένα άτυπο συμβούλιο. Δώσαμε όλοι μαζί μια μάχη και σε αυτήν τη μάχη ο καθένας αναλαμβάνει μια θέση».

Διάσταση απόψεων για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Εκπρόσωπος του Ιδρύματος Γεωστρατηγικής και Ελληνισμού, ο κ. Αρζόγλου, παίρνοντας τον λόγο είπε: «Μεταφέρω την αγωνία του Ιδρύματος για την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Πρέπει να απευθυνθούμε σε όλα τα σχολεία, τους Συλλόγους Γονέων και Διδασκόντων, στα 15μελή και στη Θράκη, για να έχουμε προσέλευση και από τη Θράκη. Να συνεργαστούμε με το Λιμεναρχείο και τον ΟΛΚ ώστε τα λεωφορεία που θα έρθουν από άλλες πόλεις να μπορούν να σταθμεύουν μέσα στο λιμάνι, για να διευκολύνουμε τη σωστή έκβαση του συλλαλητηρίου, που άπτεται της ελληνικότητας και της μοναδικότητας της Μακεδονίας μας».

O επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας είχε αντίθετη άποψη και ξεκαθάρισε ότι δεν συντάσσεται με την απόφαση του ΔΣ. «Όταν εγείρεις ζήτημα αλλαγής συνόρων, αυτό σημαίνει πόλεμο. Αν προσθέσουμε αυτές τις κουβέντες με όσα είπε ο Ερντογάν ότι αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, παίζετε με τη φωτιά», είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

«Αν καταλάβαμε  καλά, απόφαση συμμετοχής του ΔΣ δεν υπάρχει. Προσβάλλουν το ΔΣ και οι αναφορές των ΜΜΕ που λένε ότι το συλλαλητήριο τελεί υπό την αιγίδα του δήμου και της Εκκλησίας. Δεν έχουν λάθος πληροφόρηση τα ΜΜΕ. Να διευκρινίσετε ότι η διοίκηση του δήμου αποφάσισε να στηρίξει το συλλαλητήριο και ότι το ψήφισμα εκδόθηκε κατά πλειοψηφία», είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος.

«Να ψηφίσουν οι παρατάξεις. Είδα ότι και οι δήμοι Νέστου και Παγγαίου πήραν θέση. Δεν είναι θέμα να διαιρεθούμε, όποιος θέλει να πάει, ας πάει», δήλωσε ο Βαγγέλης Παππάς, ενώ η δήμαρχος έκλεισε το θέμα, λέγοντας ότι στην εκδήλωση θα αναγνώσει το ψήφισμα του ΔΣ και μόνον αυτό και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάμβανε ο δήμος τη διοργάνωση ενός τέτοιου συλλαλητηρίου, υπό τον κίνδυνο αυτό να κομματικοποιηθεί.