Συνάντηση του Δημήτρη Εμμανουηλίδη με αντιπροσωπεία επιζώντων του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Ιαπωνίας

Στη Βουλή επιζώντες πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο του παγκόσμιου ταξιδιού ειρήνης και ενημέρωσης του «Πλοίου της Ειρήνης» με αίτημα τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένων ζωνών στη Χερσόνησο της Κορέας και στη Μέση Ανατολή

Ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστάσιος Κουράκης, το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας (Κ. Χατζηδάκης, πρόεδρος, Γ. Μπαλαούρας, αντιπρόεδρος, Π. Κωνσταντινέας, γραμματέας) και ο αντιπρόεδρος και η Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (Δ. Εμμανουηλίδης και κυρία Μ. Τριαντάφυλλου) συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία επιζώντων του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο του παγκόσμιου περίπλου του «Πλοίου της Ειρήνης».

Το «Πλοίο της Ειρήνης» πραγματοποιεί παγκόσμιο ταξίδι με αίτημα την ειρήνευση και την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, συνδυαζόμενο λόγω της συγκυρίας και με τα αιτήματα για τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένων ζωνών στη Χερσόνησο της Κορέας και στη Μέση Ανατολή.

Ο 86χρονος επιζών κ. Κότζι Ουέντα κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και εξέφρασε την ελπίδα του για εξαφάνιση των πυρηνικών όπλων και των πολεμικών συγκρούσεων. «Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να συνυπάρξει με πυρηνικά όπλα», ανέφερε. «Ο 20ος αιώνας είδε δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Είναι επιτακτική ανάγκη ο 21ος αιώνας να φέρει ειρήνη που θα βασίζεται στο διάλογο και τους διεθνείς κανόνες».

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Κουράκης, υπογράμμισε το στόχο της μετάδοσης του μηνύματος της παγκόσμιας ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού που κομίζει το «Πλοίο της Ειρήνης». «Σε συνέχεια της διαρκούς επαφής της Βουλής με τους φορείς του κινήματος της ειρήνης, όπως είναι το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης και φέτος καλωσορίζουμε την έλευση του “Πλοίου της Ειρήνης” στην Αθήνα και στεκόμαστε στο πλευρό όλων των ανθρώπων που εργάζονται για την διαρκή σύνδεση της χώρας μας με το διεθνές κίνημα. Σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές μας σχέσεις με την Ιαπωνία και ιδιαίτερα ως προς την ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών μας ανταλλαγών, έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα τα τελευταία χρόνια, στα οποία έχει συμβάλλει καθοριστικά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας. Ο αγώνας για τον πυρηνικό αφοπλισμό σήμερα είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

»Η παγκόσμια συγκυρία δημιουργεί τεράστια ανησυχία και σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα διαφόρων χωρών και σε σχέση με την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, η οποία οδηγεί σε κούρσες εξοπλισμών ολοένα και περισσότερες χώρες. Θα πρέπει, στο πλαίσιο αυτό, να υπογραμμιστεί ότι ο στόχος της παγκόσμιας κοινότητας θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση από τις λογικές εξοπλιστικού ανταγωνισμού και να αφουγκραστούμε όλοι μας την εμπειρία των ανθρώπων που υπέστησαν τα ολέθρια αποτελέσματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος».

Από την πλευρά τους, τα μέλη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας και ο αντιπρόεδρος και η Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων υπογράμμισαν την καθολική, υπερκομματική, αλλά και διακομματική πεποίθηση του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας κατά των πυρηνικών εξοπλισμών και τη σθεναρή θέση υπέρ της ειρήνευσης και της συνεργασίας των λαών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), της Επιτροπής κατά των Πυρηνικών Κινδύνων του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), του Ιδρύματος Γρηγόρη Λαμπράκη, του ΣΦΕΕΑ, της ΠΟΑΕΑ, του ΠΣΑΕΕΑ, εκπρόσωπος του «Πλοίου της Ειρήνης» και της τοπικής αυτοδιοίκησης.