Νέα Δημοκρατία Καβάλας: Οι προεκλογικοί… ρυθμοί, οι «μάχες» για το ψηφοδέλτιο και στη μέση η ΟΝΝΕΔ

Τα ονόματα που «παίζουν», οι δυσαρέσκειες, τα «σιγουράκια» και το δυναμικό «μπάσιμο» της ΟΝΝΕΔ Καβάλας στο εσωκομματικό και ευρύτερο τοπικό πολιτικό «γίγνεσθαι»

Μετά την ομαλή διεξαγωγή των τοπικών και νομαρχιακών αρχαιρεσιών για τη ΝΔ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι μπαίνει ξεκάθαρα σε προεκλογική τροχιά. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται οι απαραίτητες ζυμώσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές οι οποίες μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχουν αρχίσει πυρετωδώς και άτυπα την εκστρατεία.

Στην Καβάλα αυτό που επικρατεί αυτήν τη στιγμή είναι στάση αναμονής από όλους κι αυτό γίνεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους και με δεδομένο ότι υπάρχει αναμφίβολα μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στον Νομό Καβάλας, χωρίς να είναι τίποτα επίσημο, με το τελικό πρόσταγμα να ανήκει στον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον έχουν εκφράσει ανοιχτά οι τέως βουλευτές Γιώργος Καλαντζής και Γιάννης Πασχαλίδης, ενώ θέση διεκδικούν ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων και πολιτευτής Λάζαρος Τσαταλμπασίδης και η δικηγόρος Θεσσαλονίκης, προερχόμενη από τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, Μαρία Χατζηκωνσταντίνου.

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει εκφράσει και στο παρελθόν ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ, ενώ τη θέση του δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης τον οποίες φήμες τον θέλουν να έχει στραμμένο το βλέμμα του και προς άλλη κατεύθυνση, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Ακούγεται, επίσης και το όνομα της Μαρίνας Φιλιππίδου, η οποία δεν διεκδίκησε κάποια θέση στις πρόσφατες εκλογές σε επίπεδο κόμματος. Κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν «κόκκινα πανιά» κατά πάσα πιθανότητα για την Πειραιώς, η οποία και σχεδιάζει ανανέωση στα ψηφοδέλτιά της.

Πάντως -και δυστυχώς για ορισμένους από τους παραπάνω- η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας γίνεται με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και μόνο.

Ακόμη, έκδηλο και με πολλές εκφάνσεις ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο έχει εκφράσει και ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης ο οποίος φαίνεται να θέτει ψηλά τον πήχη και ταυτόχρονα να προετοιμάζεται ενδελεχώς για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, παρότι έχει δεχθεί τα πυρά -φανερά και μη- πολλών τοπικών στελεχών λόγω της πιθανής παρουσίας του ονόματός του στο ψηφοδέλτιο, καθαρά για πολιτικά ανταγωνιστικούς λόγους.

Κι αυτό γιατί υπάρχει τεράστια δυσαρέσκεια για τον Μακάριο Λαζαρίδη και από τοπικά στελέχη και από τοπικά Μέσα Ενημέρωσης τα οποία συντάσσονται με τη λογική τους. Ωστόσο, το «βαρύ χαρτί» του κ. Λαζαρίδη και η αιχμή της άτυπης προεκλογικής του εκστρατείας ότι σε περίπτωση εκλογής του, θα έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του Νομού σε ανώτατο επίπεδο στην πρώτη γραμμή, δίπλα στον πρόεδρο της ΝΔ και να είναι παρών στις αποφάσεις και στην καρδιά των εξελίξεων, με δεδομένο το νυν πολιτικό του πόστο.

Η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή του Νίκου Παναγιωτόπουλου, εν ενεργεία βουλευτή και Τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ, ο οποίος και στοχεύει στη διατήρηση της πρωτιάς του και σε πιθανή υπουργοποίησή του, βάσει και του κομματικού και πολιτικού βιογραφικού του.

Επίσης, υπάρχει μια έντονη παραφιλολογία για τον Ιορδάνη Παπαντίδη, δημοτικού συμβούλου και αντιπροέδρου της ΝΟΔΕ Καβάλας, καθώς ο ίδιος δεν κρύβει την πλήρη του αποστασιοποίηση από την δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, παρότι εκλέχτηκε ως δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με την παράταξή της, ενώ δεν κρύβει και τη μεγάλη του φιλία με τον Μάκη Παπαδόπουλο, σε προσωπικό, εύλογα για πολλούς και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο ρόλος της ΟΝΝΕΔ Καβάλας στις εξελίξεις

Δυναμική είναι, πάντως, η επανεμφάνιση της ΟΝΝΕΔ Καβάλας στις τοπικές εξελίξεις, καθώς η εικόνα η οποία υπήρχε εδώ και χρόνια για τη συγκεκριμένη Νομαρχιακή Οργάνωση τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά, ήταν ότι λειτουργούσε απλά ως «σφραγίδα» της ΔΑΠ του ΤΕΙ ΑΜ-Θ αντίστοιχα, ασχολούμενη αμιγώς με τα συνδικαλιστικά του ΤΕΙ, χωρίς να λαμβάνει ευρύτερη θέση και χωρίς να έχει κάποια πολιτική παρουσία και αναφορά, αν εξαιρεθεί το ότι ένας εκ των προέδρων ο οποίος προέρχονταν από τη ΔΑΠ του ΤΕΙ κατέβηκε υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές απέναντι στην στηριζόμενη από την ΝΔ Δήμητρα Τσανάκα.

Αυτό φυσικά και είχε προκαλέσει τόσο την αντίδραση του τότε πρόεδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη όσο και της ΝΟΔΕ και σίγουρα, για πολλούς, αποτέλεσε ένα μεγάλο πολιτικό «αυτογκόλ». Αντίθετα, η σημερινή διοίκηση της ΟΝΝΕΔ Καβάλας φαίνεται μέχρι τούδε να έχει -και να θέλει- σταθερή παρουσία στις κομματικές εργασίες, με ρόλο στα πράγματα, με δράσεις, με όργανα που λειτουργούν, με άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, με αξιοποίηση στελεχών  μέσα από την κοινωνία της Καβάλας, με πλήρη και σταθερή εκπροσώπηση της Οργάνωσης στις εργασίες τόσο της ΟΝΝΕΔ σε κεντρικό σε επίπεδο όσο και σε επίπεδο κόμματος.

Παρεμπιπτόντως, η ΟΝΝΕΔ Καβάλας εξέλεξε 3 συνέδρους στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές και άφησε εκτός συνεδρίου βαριά ονόματα. Επιπλέον, φαίνεται ότι η ΟΝΝΕΔ Καβάλας  σε ηλικιακό επίπεδο και πρόεδρου ΝΕ και προέδρων ΔΗΜΤΟ και λοιπών στελεχών είναι αυτήν τη στιγμή η νεώτερη σε όλη την Επικράτεια και στις Οργανώσεις Εξωτερικού, κάτι το οποίο επικοινωνιακά και μόνο προσδίδει άλλον αέρα στην προσπάθεια ανασύστασης της Οργάνωσης  από την ανάληψη της νέας διοίκησης.

Όλα αυτά οδηγούν στη διαπίστωση ότι αυτήν τη στιγμή στην τοπική ΝΔ κανείς δεν είναι τόσο κοντά στην κεντρική διοίκηση του κόμματος όσο η ΟΝΝΕΔ Καβάλας, συν του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των μελών της ΝΕ είχε στηρίξει ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές του 2015, αντίθετα με τα περισσότερα μέλη της ΝΟΔΕ Καβάλας τα οποία κατά μόνας είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ (και) άλλων υποψηφιοτήτων και η σχέση τους με το περιβάλλον Μητσοτάκη δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κατά γενική ομολογία καλές, ακόμη και σήμερα.

Είναι σίγουρο ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα εσωτερικά της ΝΔ, ειδικά σε αυτήν τη φάση κατά την οποία διεκδικεί ανοιχτά το ενδεχόμενο επανόδου της στην εξουσία -κυρίως βάσει δημοσκοπήσεων- κι αυτή ακριβώς η περίσταση έχει οδηγήσει στην –κάτι παραπάνω από «εικονική» προεκλογική εκστρατεία– καθώς και στη φρενίτιδα γύρω από την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.