Δήμητρα Τσανάκα για TAP: Εμάς από σήμερα πρέπει να μας ξεγράψουν-Δεχόμαστε κουβέντα μόνο για την αλλαγή της όδευσης

Ο δήμος Καβάλας «αντεπιτίθεται» και προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα η οποία χρηματοδοτεί το έργο του TAP-Ανάκληση και της απόφασης για τα ανταποδοτικά έργα ύδρευσης και άρδευσης

Εκτάκτως συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης 27 Ιουνίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες δημιουργήθηκαν με τη σύλληψη 8 πολιτών, ανάμεσά τους και 4 δημοτικοί σύμβουλοι (διαβάστε σχετικά εδώ) οι οποίοι οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμέτωποι με την κατηγορία της παράνομης βίας (διαβάστε τα σχετικά ρεπορτάζ εδώ κι εδώ). Το αίτημα κατατέθηκε από τον Χρήστο Ποτόλια (διαβάστε σχετικά εδώ), ενώ παράλληλα έπρεπε να αποφασιστεί σε τι ενέργειες θα προβεί ο δήμος μετά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ επί του αιτήματος ακύρωσης του έργου που κατάθεσαν δήμος και Συντονιστική Επιτροπή (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

Τη συνεδρίαση «άνοιξε» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, λέγοντας: «Η σημερινή συνεδρίαση συνεκλήθη, γιατί παρατηρήσαμε να έχουν συλληφθεί με ασύλληπτες κατηγορίες δημοτικοί σύμβουλοι Καβάλας και υπέστησαν αυτή την ταλαιπωρία  που δεν έπρεπε να συμβεί. Ιδιαίτερα τραγικό το γεγονός ότι συνελήφθησαν και οι δυο απεργοί πείνας, καθώς και ο κ. Αρσονιάδης και ο κ. Σάββας Μυλωνίδης από τη Συντονιστική. Προσωπικά, ζώντας από κοντά όλη αυτή την ταλαιπωρία, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω βαρύτερους όρους, αισθάνθηκα ντροπή για την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε, όταν έβλεπα ότι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σε αυτόν τον αριθμό δε θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί στα χρονικά της πόλης. Θεωρώ απαράδεκτη όλη αυτή την κατάσταση και γι αυτό συγκάλεσα το ΔΣ για να εκφράσουμε την αντίδρασή μας σε όλο αυτό το στημένο επεισόδιο και αφετέρου επειδή δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ».

Ο λόγος στους συλληφθέντες

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι «πρωταγωνιστές», οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πολίτες οι οποίοι συνελήφθησαν.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος είπε: «Ευχαριστώ όλους σας για την συμπαράσταση. Πήραμε συγκεκριμένη απόφαση και στο πλαίσιο αυτής μετέβη στον χώρο για να διαπιστώσω αν υφίσταται ζημία στο περιβάλλον, ξέραμε ότι εκεί είχαν διακοπεί τα έργα εδώ και 2 χρόνια, δεν υπήρχε εργοτάξιο, δεν ήταν επομένως δυνατό να υπήρξε αντιπαράθεση και κατά συνέπεια βία στους ανθρώπους της Κοινοπραξίας και στους Αστυνομικούς. Δεν υπήρξε ούτε ένα φτυάρι εκεί. Δεν υπήρχε από τη σύμβαση αρχαιολόγος για να επιβλέπει τα έργα. Δόθηκε εντολή να προσαχθούμε. Κάποιοι από εμάς που είχαμε αυτοκίνητα οδηγηθήκαμε με τα αυτοκίνητά μας, τα οποία τα παρκάραμε έξω από την Αστυνομία. Όταν πέρασε μια ώρα, δημιουργήθηκε ένα ιδιότυπο καθεστώς, ούτε είχαμε συλληφθεί, αλλά ούτε ήμασταν και ελεύθεροι. Μετά μας ζήτησαν να υπογράψουμε δηλώσεις σύλληψης, μάθαμε στη συνέχεια ότι μας άσκησε δίωξη η Κοινοπραξία και στη συνέχεια ασκήσαμε κι εμείς μήνυση κατά του ΤΑΡ. Μετά οδηγηθήκαμε στο υπόγειο, μας είπαν ότι ο χώρος θα είναι VIP,  μετά άρχισαν οι επιδρομές, κατσαρίδες. Από εκεί και μετά σταματάει η λογική για εμάς, αναρωτιόμασταν τι είχε συμβεί».

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα σε εκείνο το σημείο ανακοίνωσε ότι το μεσημέρι ήρθε σε επαφή μαζί της ο Ιταλός πρόξενος, ο οποίος της είπε ότι υπήρξαν πολλά παράπονα από απλούς ανθρώπους και βουλευτές της περιοχής από την οποία κατάγεται ο κατηγορούμενος Ιταλός απεργός πείνας.

Ο Μανώλης Κελαηδάκης από την πλευρά του τόνισε: «Ευχαριστώ καταρχάς την οικογένειά μου για τη στήριξή της. Είδα ότι η κλίμακα αυτών που ζούμε σε αγώνες δεν τελειώνει. Η πλευρά του δυνατού προσπαθεί με κάθε τρόπο να χειριστεί τα πράγματα, η δίωξη μας ήταν πολιτική. Τηρήσαμε τη υποχρέωσή μας ως δημοτικοί σύμβουλοι και δεν ξεφύγαμε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Δεν υπήρχε ούτε σήμανση, ούτε κορδέλες. Γιατί χρειαζόταν η πολιτική μας δίωξη; Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Μυλωνίδη ο οποίος μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι θα έρθει, ανέβηκε με τα πόδια για να πάμε μαζί στους Φιλίππους. Με ευκολία η Εισαγγελία έκανε πράξη αυτά που ακούω τόσες μέρες ότι “θα περάσουμε που θα περάσουμε, πάρτε κάτι”. Η Kοινοπραξία είχε την πολιτική κάλυψη να παραγγείλει αυτό το τσίρκο, εγώ έζησα χθες αυτά που καταγγέλλουν στην Τουρκία για αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Είμαι σήμερα βέβαιος ότι είμαστε στη σωστή πλευρά. Ευχαριστώ τον Υπάτιο, που 66 χρονών, επιστήμονας και με επιβαρυμένη υγεία, πέρασε αυτή την ταλαιπωρία. Πήρα το μήνυμα από την Κοινοπραξία, ελπίζω να πήρε και αυτή το δικό μου μήνυμα».

Ο Ιταλός ακτιβιστής Υπάτιος ήταν συγκλονιστικός στην δική του τοποθέτηση: «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ, ο πατέρας μου όταν τον κάλεσαν να πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έμεινε σε μια οικογένεια στην Ελλάδα γιατί δεν ήθελε να πολεμήσει. Όταν έμαθα ότι ο Θέμης που δεν τον γνώριζα  έκανε απεργία πείνας, αμέσως έγραψα δυο λόγια  και είπα συμφωνώ με εσένα και κάνω απεργία πείνας κι εγώ και θα έρθω στην Ελλάδα. Τα σύνορά μας, του είπα, μας σκορπίζουν, αλλά αυτός ο αγώνας μας έχει ενώσει, ο αγώνας είναι ο ίδιος και στα δικά μας χωριά. Η αστυνομία δεν άσκησε βία εναντίον μας, αλλά 24 ώρες ήμασταν μέσα στις κατσαρίδες, είχε κουνούπια, η τουαλέτα δεν είχε χαρτί υγείας, ήταν βρώμικα, αυτό δεν είναι σωστό για κανέναν πολίτη. Όλοι ενωμένοι μπορούμε να σταματήσουμε όλα αυτά που είναι επικίνδυνα για εμάς και τα παιδιά μας».

Ο Παναγιώτης Αρσονιάδης είπε: «Αυτές οι κατασκευασμένες κατηγορίες είμαι βέβαιος ότι στο δικαστήριο θα καταπέσουν. Πρέπει να χαραχθεί από εσάς η στρατηγική για την επόμενη δράση».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι τόνισαν ότι πλέον άλλαξαν τα δεδομένα και το «θηρίο» πρέπει να αντιμετωπιστεί με πιο δραστικά μέσα. Ο Βαγγέλης Παππάς ζήτησε από τη δήμαρχο να ανακαλέσει την απόφαση-συμφωνία με τον κ. Σταθάκη για τα έργα ύδρευσης και άρδευσης με χρηματοδότηση από τον ΤΑΡ. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Χρήστος Ποτόλιας. Ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής επεσήμανε ότι η κατάσταση πλέον είναι πιο ζοφερή και πρέπει να βρεθούν τρόποι «ώστε να μη γίνει του ΤΑΡ», όπως είπε.

Δήμητρα Τσανάκα: Από σήμερα ο TAP να μας ξεγράψει

Ιδιαίτερα καυστική και εξοργισμένη η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα με όλα τα γεγονότα τα οποία προηγήθηκαν, εκλαμβάνοντας τη σύλληψη των δημοτικών συμβούλων και των υπόλοιπων πολιτών ως επίθεση στην ίδια την τοπική κοινωνία και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, προανήγγειλε ηχηρή «αντεπίθεση» του δήμου Καβάλας σε όλα τα επίπεδα, διακόπτοντας καταρχήν κάθε «διπλωματική» επαφή με τον TAP. Επιπλέον, η δήμαρχος ζήτησε να βγει κάθε αναφορά η οποία έχει να κάνει με τον TAP και σχετίζεται με το ανταποδοτικό έργο ύδρευσης και άρδευσης στους Φιλίππους.

«Σήμερα είναι μια διαφορετική μέρα. Όχι μόνο τα έβαλαν με 2 ανήμπορους απεργούς πείνας, αλλά με όλη την τοπική κοινωνία και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Όμως, θα γευτούν και τα αποτελέσματα. Θα προχωρήσουμε σε άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα που τους χρηματοδοτεί και θέτει προϋπόθεση τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Εμάς από σήμερα πρέπει να μας ξεγράψουν. Δεν αναγνωρίζω κανέναν TAP. Θα μιλήσουμε μόνο για αλλαγή της όδευσης, αφού πρώτα ζητήσουν συγνώμη από τους συλληφθέντες και από τον δήμο Καβάλας. Ας πρόσεχαν τη συμπεριφορά τους», δήλωσε η κ. Τσανάκα.