Πολύς κόσμος στην εκδήλωση του ΚΕΑΣΜ με «οικοδεσπότη» τον Μακάριο Λαζαρίδη [φωτογραφίες]

Οι Τομεάρχες της ΝΔ Κουμουτσάκος και Κικίλιας μίλησαν για εξωτερική πολιτική, Ασφάλεια αλλά και για το «Μακεδονικό» και απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού

Κατάμεστη ήταν το απόγευμα της Δευτέρας 9 Ιουλίου 2018 η αίθουσα «Φίλιππος» του Airotel Galaxy Hotel στην Καβάλα. Οι καρέκλες όλες «γέμισαν» και αρκετοί παρέμειναν όρθιοι για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης» με θέμα: «Εξωτερική Πολιτική και Δημόσια Ασφάλεια: Πυλώνες Δημοκρατίας και Ανάπτυξης» και βασικούς ομιλητές -σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα- τρεις Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας και τον Σύμβουλο Επικοινωνίας του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ανειλημμένες υποχρεώσεις στη Βουλή κράτησαν τον βουλευτή Καβάλας και Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ Νίκο Παναγιωτόπουλο στην Αθήνα. Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, ο συντονιστής της βραδιάς δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ ανέγνωσε χαιρετιστήρια επιστολή του κ. Παναγιωτόπουλου ο οποίος εκπροσωπήθηκε από συνεργάτες του.




Γιάννης Παπαγεωργίου: Εμείς διαμορφώνουμε το μέλλον μας

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε αρχικά ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΑΣΜ ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στην «εφιαλτική» διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις αλλαγές -προς το χειρότερο- που επέφερε στον τόπο τα τελευταία χρόνια, συγκρίνοντάς τα με τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, εστιάζοντας σε θέματα οικονομικά, κοινωνικά αλλά και εθνικά με «αιχμή» τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονοματοδοσία της πΓΔΜ.

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου τοποθέτησε τον ρόλο του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης ως think tank που στόχο έχει την ενεργοποίηση των «υγιών» δυνάμεων της Ελλάδας για ένα καλύτερο αύριο για όλους και κάλεσε τους πολίτες να διαμορφώσουν οι ίδιοι το μέλλον τους συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτική.

Γιώργος Κουμουτσάκος: Οι εξελίξεις στο εξωτερικό, επηρεάζουν το εσωτερικό της χώρας και μας αφορούν όλους

Με «οδηγό» την εμπειρία του επί χρόνια πολλά σε καίριες θέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο βουλευτής Α’ Αθηνών μίλησε για το πώς οι διεθνείς εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τις εξελίξεις μέσα στη χώρα μας. Ξεκινώντας από τον πόλεμο στη Συρία, την πολιτική κατάσταση στη Ρωσία και την Τουρκία και καταλήγοντας στο «Μακεδονικό», ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια «ανεύθυνη» εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την οποία καλούνται να «πληρώσουν» οι πολίτες της Ελλάδας.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας «στάθηκε» ιδιαίτερα στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για την ονοματοδοσία της πΓΔΜ χαρακτηρίζοντάς την εθνικά επιζήμια και καταστροφική για τη χώρα, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν φρόντισε ούτε καν να «χρησιμοποιήσει» περασμένες διπλωματικές επιτυχίες της χώρας ως «όπλο» για να πετύχει κάτι καλύτερο για τη χώρα μας.

Βασίλης Κικίλιας: Μια καλύτερη ζωή για τον μέσο πολίτη, αυτό θέλει η Νέα Δημοκρατία

Στη συνέχεια, ο βουλευτής Β’ Αθηνών και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε μια «σύνδεση» του αισθήματος ασφάλειας μέσα σε μια χώρα με την Ανάπτυξη αλλά και τη Δημοκρατία. «Πώς μπορεί να επενδύσει κάποιος σε μια χώρα στην οποία δεν αισθάνεται ασφαλής;», αναρωτήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγιναν βήματα προς τα… πίσω και στον τομέα της Ασφάλειας.

Ο Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης και στις δύο βιομηχανίες που λειτουργούν στην Καβάλα, τα Πετρέλαια και τα Λιπάσματα, φέρνοντάς τις ως παράδειγμα μιας «εύθραυστης» ισορροπίας που σχετίζεται με την ασφάλειά τους, αφού σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης δολιοφθοράς ή τρομοκρατικής ενέργειας, ο τόπος θα μπορούσε να «γυρίσει σε έναν οικονομικό μεσαίωνα».

Μακάριος Λαζαρίδης:Οι σημαντικές προκλήσεις στα εθνικά θέματα βρίσκονται μπροστά μας

Στις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα αναφέρθηκε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα.

«Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση εγκαινίασε μια πολιτική υποχωρήσεων και παραχωρήσεων, προφασιζόμενη την ανάγκη συνεργασίας με τους γείτονές μας. Δεν διαφωνούμε με το πρόσχημα που επικαλείται. Αντιθέτως μάλιστα. Δεν μπορούμε όμως να δεχόμαστε λύσεις που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρούν να λύσουν. Ούτε να εκχωρούμε την ιστορία αιώνων για τα συμφέροντα άλλων. Ούτε να καταστήσουμε κληρονόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκείνους που οι ίδιοι δηλώνουν Σλάβοι. Η συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμένος είναι εθνικά απαράδεκτη.

»Ανησυχία εκφράζουμε και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν στη γειτονική Αλβανία. Διότι εξακολουθεί να αποφεύγει κάθε ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων. Και διότι αρνείται να διευκρινίσει τη θέση της σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που πέτυχε ο Κώστας Καραμανλής με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη.

»Κρίσιμης σημασίας είναι και η διεκδίκηση -που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και γίνεται ολοένα και πιο πιεστική- περιοχών της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Κύπρο, το Καστελόριζο, την Κάσο και την Κρήτη. Και η διεκδίκηση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί είτε με απόπειρα παρεμπόδισης κυπριακών και ελληνικών ερευνών στην κρίσιμη αυτή περιοχή είτε με απόπειρα ερευνών από τουρκικά σκάφη, τα οποία είναι ήδη πανέτοιμα στα νότια τουρκικά λιμάνια. Οριοθετήθηκαν ήδη και παραχωρήθηκαν στην Τουρκική Κρατική Εταιρία Πετρελαίων οικόπεδα που επικαλύπτουν περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και αναπτύχθηκαν πειρατικές ενέργειες σε βάρος εταιριών που δρούσαν για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το επόμενο διάστημα μπορεί να είναι κρίσιμο. Η προκλητικότητα της Άγκυρας αφορά βέβαια και τις συνεχώς διευρυνόμενες μονομερείς και αυθαίρετες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

»Πρόκληση συνιστά και η συνεχιζόμενη για 131η μέρα παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης. Του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη Χωρίς κατηγορία και χωρίς δίκη επιχειρούν να εκβιάσουν ολόκληρη τη χώρα. Θα ήθελα να αφιερώσουμε τη σημερινή μας εκδήλωση σε αυτά τα δυο παιδιά, με την υπόσχεση ότι η σκέψη μας είναι διαρκώς κοντά τους».

»Μείζονος σημασίας για την πατρίδα μας είναι η διαμόρφωση Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Κατέστησε σαφή τη θέση μας αυτή ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και την προωθεί στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες. Είναι, άλλωστε, ουσιώδες βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Βήμα για μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη. Ισχυρή και δυναμική Ευρώπη, χωρίς κοινή άμυνα δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι ξεκάθαρο αυτό και είναι πάγια θέση μας», δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης.

Κουμουτσάκος-Κικίλιας-Λαζαρίδης θυμήθηκαν την κοινή πορεία τους στη ΝΔ

Με το πέρας των εισηγήσεων, οι δύο Τομεάρχες και ο Σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μνημόνευσαν τη γόνιμη συνεργασία που είχαν στο Γραφείο Τύπου του κόμματος, αφού τόσο ο Γιώργος Κουμουτσάκος όσο και ο Βασίλης Κικίλιας έχουν διατελέσει Εκπρόσωποι Τύπου της ΝΔ ενώ ο Μακάριος Λαζαρίδης ήταν μέχρι πρόσφατα Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

«Καταφέραμε, παρά τις αντίξοες συνθήκες και την τριβή της καθημερινότητας, να έχουμε μια άριστη συνεργασία», είπε για τον κ. Λαζαρίδη ο κ. Κουμουτσάκος, ενώ ο κ. Κικίλιας τού ευχήθηκε να πραγματοποιήσει τα όνειρά του «γιατί το αξίζει, αφού πάνω απ’ όλα είναι καλός άνθρωπος». Αμφότεροι τον ευχαρίστησαν για την άριστη φιλοξενία στην Καβάλα.

Οι παρουσίες

Το «παρών» στην εκδήλωση του ΚΕΑΣΜ στην Καβάλα, μεταξύ άλλων, έδωσαν εκπρόσωποι του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στεφάνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες ΑΜ-Θ Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και Κώστας Αντωνιάδης, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, οι Αντιδήμαρχοι Καβάλας Γιώργος Φιλόσογλου και Δημοσθένης Τουλκίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου Κώστας Γάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, ο τ. δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, ο πολιτευτής του Ποταμιού Γιάννης Εριφυλλίδης κ.ά.

Με το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος, με αρκετούς από τους παρευρισκόμενους να απευθύνουν ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση