Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ανησυχία για τα εθνικά θέματα, φόβοι για αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Να πάρει θέση η κυβέρνηση για την… «ρουκέτα» που πέταξε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν κάλεσε ο βουλευτής στην ολομέλεια της Βουλής που δήλωσε απογοητευμένος από το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση

Στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου εσωτερικών για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα Κλεισθένης), ο Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και τους φόβους για απαξίωση και αποδυνάμωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη «ρουκέτα», όπως τη χαρακτήρισε, που εξαπέλυσε ο επίτροπος της ευρωπαϊκής ένωσης κ. Χαν για «αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας» μιλώντας σε συνέδριο που γίνεται για τις συμφωνίες που επιτυγχάνονται στα Βαλκάνια και κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί του θέματος και να ζητήσει εξηγήσεις από τον Ευρωπαίο Επίτροπο.

Σε ό,τι αφορά το «πρόγραμμα Κλεισθένης», τόνισε πως παρά τους πομπώδεις και εύηχους τίτλους για «μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου» και «εμβάθυνση της δημοκρατίας», το νομοσχέδιο δεν πραγματεύεται ουσιαστικά και καίρια ζητήματα όπως η κατανομή των πόρων στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ή ο ακριβής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδίως όσον αφορά την προβληματική επικάλυψη αυτών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για την πρόβλεψη στο άρθρο 51 του Συντάγματος του δικαιώματος ψήφου των εκλογέων που βρίσκονται έξω από τα όρια της επικράτειας, επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία ήδη από το 2009 έχει θέσει το θέμα, ενώ την τελευταία διετία έχει καταθέσει δύο φορές σχετική πρόταση νόμου, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από το Προεδρείο της Βουλής για συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Σήμερα, επανερχόμαστε» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «με μία συγκεκριμένη και έντιμη πρόταση. Ελάτε σε πέντε μήνες να νομοθετήσουμε την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού μαζί με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Δεν το κάνετε, όμως, γιατί δεν το θέλετε και δεν το θέλετε γιατί δεν σας συμφέρει. Όλα τα άλλα, πολύ φοβούμαι, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις μιας Κυβέρνησης σε αποδρομή».

Ακολουθεί παρακάτω αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

«Απογοητευτήκαμε και μαζί μας απογοητεύτηκαν και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που συζητούσαν μαζί σας»

«Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, απευθύνομαι σε εσάς. Τι ήταν πάλι αυτό; Τι ήταν αυτή η ρουκέτα που εξαπέλυσε σήμερα ο Επίτροπος Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ομιλώντας σε συνέδριο που γίνεται για τις συμφωνίες που επιτυγχάνονται στα Βαλκάνια, όταν έκανε λόγο για αναδιάρθρωση συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας;

Η εκπρόσωπός του μπορεί να απάντησε και να είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε ο Επίτροπος σε αλλαγές συνόρων, αλλά εγώ τον άκουσα, παρακολουθώντας το σχετικό βίντεο, να λέει ότι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες.

Όπως καταλαβαίνετε, εγείρεται μείζον ζήτημα.

Επειδή τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία τις διεξαγάγει ο κ. Κοτζιάς και προϊόν των τελευταίων διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε ο κ. Κοτζιάς για μείζον εθνικό θέμα ήταν η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, βάσει της οποίας εκχωρήθηκε στη FYROM η «μακεδονική εθνική ταυτότητα» και η «μακεδονική γλώσσα»,  αλλά και επειδή αντικείμενο των διαπραγματεύσεων Κοτζιά με την αλβανική πλευρά δεν είναι η προσάρτηση της Βόρειας Ηπείρου, οπότε η αλλαγή συνόρων θα ήταν επωφελής για εμάς, αλλά αντ’ αυτού, η απάλειψη της χρήσης του όρου «Βόρεια Ήπειρος» από την ελληνική πλευρά, που είναι αίτημα της αλβανικής πλευράς, διότι αυτό –και εδώ είναι το αστείο- ενέχει αλυτρωτισμό εκ μέρους της ελληνικής πλευράς,  για όλα αυτά επιτρέψτε μας να ανησυχούμε και μαζί μας να ανησυχεί ο ελληνικός λαός.

Ζητάμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι τώρα επ’ αυτού του θέματος, να τοποθετηθεί και, αν μη τι άλλο, να μας πει εάν ζήτησε ή ζητά εξηγήσεις από τον Ευρωπαίο Επίτροπο γι’ αυτό το λεκτικό ολίσθημα ή δεν ξέρω πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσω.

Εάν όμως η επίσημη Ελληνική κυβέρνηση δεν ζητήσει εξηγήσεις, υποθέτω ότι θα δημιουργείται μια αμφισημία σχετικά με την ορθότητα των λεγομένων του.

Κάντε το, λοιπόν. Έρχομαι στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» – μεταρρύθμιση  του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, εμβάθυνση της δημοκρατίας -το βάθεμα και πλάτεμα για το οποίο ακούγαμε κάποτε- και άλλα εύηχα.

Όμως, «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Εμείς περιμέναμε ότι μετά από τριάμισι χρόνια προετοιμασίας από μέρους σας και εκτενούς διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, η μεταρρυθμιστική σας πρόταση σήμερα για την τοπική αυτοδιοίκηση θα είχε να κάνει με τα πραγματικά σημαντικά.

Δηλαδή, ζητήματα όπως η κατανομή των πόρων στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ή το ζήτημα του ακριβούς προσδιορισμού των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδίως όσον αφορά την προβληματική επικάλυψη των αρμοδιοτήτων, αλλά απογοητευτήκαμε και μαζί μας απογοητεύτηκαν και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που συζητούσαν μαζί σας τόσο καιρό, την άποψη των οποίων βέβαια περιφρονούσατε. Γιατί εδώ, ίσως, να μην έχετε να κάνετε με ταξικούς αντιπάλους, σίγουρα όμως τους θεωρείτε θεσμικούς αντιπάλους και έτσι το αντιμετωπίζετε.

Ποια είναι τελικά τα βασικά στοιχεία της πρότασής σας; Πρώτον, η ημερομηνία των εκλογών και μάλιστα με όρους «αδειάσματος», θα έλεγα, του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος διερρήγνυε τα ιμάτιά του τόσο καιρό ότι δεν πρέπει να γίνει σύγχυση του πνεύματος των αυτοδιοικητικών εκλογών με το πνεύμα άλλων εκλογών, όπως ας πούμε των ευρωεκλογών ή των εθνικών εκλογών, αλλά αυτό προφανώς ανετράπη με όρους πολιτικού τεχνάσματος και μάλιστα φθηνού, εάν λάβω υπόψη την τροπολογία που κατατέθηκε δυο φορές, και το δεύτερον, η καθιέρωση αναλογικού συστήματος την πρώτη Κυριακή για την εκλογή μελών δημοτικού συμβουλίου.

Η ανάγκη των δήμων, όμως, να έχουν στιβαρή διοίκηση, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις και να παραχθεί έργο προς όφελος των δημοτών, δηλαδή το θέμα της κυβερνησιμότητας, δεν σας ενδιαφέρει.

Στο όνομα, λοιπόν, του βαθέματος της δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση θεσμοθετείτε το τοπικό μικροπολιτικό νταλαβέρι. Ενδυναμώνετε, πολύ φοβούμαι, τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι και μάλλον, αντί για περισσότερη συνεννόηση, τελικά συμβάλλετε στην παραγωγή ακόμα και περισσότερης σε κάποιες περιπτώσεις διαφθοράς.

Διότι όποιον θεσμό δεν μπορείτε να ελέγξετε, προσπαθείτε με όλες σας τις δυνάμεις να αποδυναμώσετε, να απαξιώσετε και τελικά να υπονομεύσετε.

Αυτή είναι η λογική σας.

Αυτό, πολύ φοβούμαι, θα είναι το πραγματικό αποτέλεσμα του μεταρρυθμιστικού σας έργου.

Διότι με εκλεγμένους δημάρχους έρμαια στις διαθέσεις των μειοψηφιών, πρόσφορους από ανάγκη σε συναλλαγές ίσως και με όρους εκβιασμού, ευάλωτους και όχι ισχυροποιημένους απέναντι στα κάθε είδους τοπικά συμφέροντα, τελικά δήμαρχοι εκλεγμένοι αλλά ανίκανοι να διοικήσουν, εκ των πραγμάτων, ανήμποροι να αποφασίσουν και να παράξουν έργο προς όφελος των δημοτών, αυτό θα γίνει.

Τέλος, θα ήθελα να πω κάτι για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Κοιτάξτε, το άρθρο 51 του Συντάγματος θεσπίζει το δικαίωμα ψήφου στους εκλογείς που βρίσκονται έξω από τα όρια της Επικράτειας. Αυτή είναι η ακριβής διατύπωση στο Σύνταγμά μας. Μένει ο τρόπος, η διαδικασία, δηλαδή κάτι που ρυθμίζεται με νόμο. Η Νέα Δημοκρατία θυμίζω ότι είχε βάλει το θέμα στην πολιτική ατζέντα ήδη από τις αρχές του 2009 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, που ήταν το ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Παπανδρέου, είχε αρνηθεί την απαραίτητη για την υπερψήφιση από διακόσιους Βουλευτές στήριξη της πρότασης αυτής.

Την τελευταία διετία καταθέσαμε δύο φορές σχετική πρόταση νόμου και αρνηθήκατε τη συζήτησή τους στη Βουλή -όχι εσείς, κύριε Υπουργέ, αλλά το προεδρείο. Σήμερα, επανερχόμαστε με μία συγκεκριμένη και έντιμη πρόταση. Ελάτε σε πέντε μήνες να νομοθετήσουμε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού μαζί με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Δεν το κάνετε, όμως, γιατί δεν το θέλετε και δεν το θέλετε γιατί δεν σας συμφέρει. Όλα τα άλλα, πολύ φοβούμαι, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις μιας κυβέρνησης σε αποδρομή».