Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: «Μάχες» για τον… Σκιαδαρέση και την ονοματοδοσία οδών και αποχώρηση της αντιπολίτευσης

Εξοργισμένη η δήμαρχος Καβάλας με τον γνωστό ηθοποιό, του απάντησε με βαρείς χαρακτηρισμούς για τα περί «πολλών προσκλήσεων» και υπεραμύνθηκε το Φεστιβάλ Φιλίππων-Γιατί και σε ποιόν είπε «θα με βλέπετε και θα αλλάζετε δρόμο» ο Γιώργος Γραμμένος

Η 19η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας 16 Ιουλίου 2018 χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερες εντάσεις και μάλιστα για ετερόκλητα θέματα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο να παρίσταται στην αίθουσα για να ανακοινώσει ότι την Κυριακή 29 Ιουνίου 2018, μετά την τέλεση του Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτου Κυρού Προκοπίου και τα αποκαλυπτήρια των προτομών των Μακαριστών Μητροπολιτών της ΙΜΦΝΘ, θα γίνει η μετονομασία της οδού Μητροπόλεως σε οδό Μητροπολίτη Προκοπίου. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Στέφανος είπε ότι δε θα καθαιρεθεί η πινακίδα, αλλά κάτω από την αναγραφή «Μητροπόλεως» θα αναγραφεί «Οδός Μητροπολίτη Προκοπίου».

Με την ανακοίνωση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη ΦΝΘ, που βρήκε τη συναίνεση της Δημοτικής Αρχής, αμέσως μετά την αποχώρησή του, διαφώνησε με ένταση και σε υψηλούς τόνους ο Βαγγέλης  Παππάς, ο οποίος είπε ότι απαιτεί στην επόμενη συνεδρίαση στις 26 Ιουλίου 2018 μαζί με το θέμα της μετονομασίας της οδού Μητροπόλεως, να ληφθεί απόφαση και για την μετονομασία της οδού Κύπρου σε οδό Λευτέρη Αθανασιάδη, αίτημα δικό του, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό.




Αμέσως μετά, εκπρόσωπος των κατοίκων της οδού Σαππαίων πήρε το λόγο για να πει ότι εδώ και 10 χρόνια υπάρχει πρόβλημα με ένα ελαττωματικό φρεάτιο της ΔΕΥΑΚ, το οποίο με τις τελευταίες βροχοπτώσεις πλημμύρισε και τα νερά πλημμύρισαν την πιλοτή της πολυκατοικίας με εμφανή τα σημάδια της φθοράς στα θεμέλια της πολυκατοικίας. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Χαράλαμπος Κουφατζής είπε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί τις επόμενες ημέρες. Νωρίτερα,  ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νεάπολις» κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να επιδείξουν ευαισθησία και να φροντίσουν να απαλειφθεί όταν απευθύνονται στην συνοικία, ο όρος «ΔΕΠΟΣ».

Πρόταση Σιμιτσή για άρση του αδιεξόδου

Παίρνοντας το λόγο ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής κατέθεσε μια πρόταση για να μη δημιουργηθεί αδιέξοδο κατά τη συζήτηση της επόμενης συνεδρίασης του Σώματος. «Έπρεπε να το συζητήσετε με τον Σεβασμιώτατο, ώστε να μη μας φέρει σε δύσκολη θέση. Κακώς ήρθε αυτό το αίτημα με τη δική σας συναίνεση. Δεν είναι δυνατό σε κεντρική οδό της πόλης να φέρετε τέτοια αναστάτωση, απαγορεύεται με μια παλιά απόφαση του ΣτΕ. Επιτρέπεται μόνο για εξαιρετικούς λόγους, αν αποδειχθεί ότι ο φέρων το όνομα, δεν άξιζε να το φέρει η οδός. Για να σας βγάλω από το αδιέξοδο, γνωρίζετε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της γνωμοδότησης μιας επιτροπής και για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι λειτουργούμε πρόχειρα, προτείνω η οδός που προέρχεται μπροστά από το Προκόπειο ίδρυμα, που έγινε χάρη στον δήμο, να ονομαστεί σε οδό Μητροπολίτη Προκοπίου και όχι να μαλώνουμε πάνω από το σκήνωμά του, αν πρέπει να μετονομάσουμε την οδό Μητροπόλεως. Ο δρόμος είναι ανώνυμος και θα είναι η καλύτερη απόδοση τιμής στον Μακαριστό μας Μητροπολίτη», είπε χαρακτηριστικά.

Θέματα ΔΕΥΑΚ, καθαριότητας και τουρισμού από τον Μάκη Παπαδόπουλο

Στην κακή κατάσταση της ΔΕΥΑΚ αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά ο Μάκης Παπαδόπουλος λέγοντας: «Γι’ αυτήν την κατάσταση που είναι η ΔΕΥΑΚ, υπάρχει ευθύνη στη διοίκηση. Όσο και να έχετε καλή πρόθεση, πρέπει να ζητήσετε τις παραιτήσεις του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ και της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ», με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ να δηλώνει στη συνέχεια ότι τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ έχουν τη στήριξη της διοίκησης και αυτό εκφράστηκε στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης.

Αναστασία Ιωσηφίδου: Για ποια μείωση μιλάτε;

Ακόμη, αναφέρθηκε στην φθίνουσα πορεία του τουρισμού στην Καβάλα. «Μειώθηκε  η επισκεψιμότητα τον Μάιο και τον Ιούνιο, όσο και να μιλάτε για την Ινδία και να χρηματοδοτείτε ταξίδια για την Ινδία, να ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ποια είναι η στρατηγική σας για να αναπληρώσετε τις απώλειες; Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Πήρατε δυο στελέχη με 40.000 ευρώ, θα ήθελα να ξέρω τι προσφέρουν αυτά τα στελέχη για τον τουρισμό».  Επίσης, αναφέρθηκε στην έλλειψη κάδων ανακύκλωσης στην περιοχή του «Ασημακοπούλου».

Η κ. Ιωσηφίδου ανταπαντώντας στον κ. Παπαδόπουλο για την τουριστική ύφεση, είπε: «Όχι, μείωση δεν έχουμε, αντίθετα έχουμε αύξηση. Τον Ιούνιο είχαμε 28% αύξηση της επισκεψιμότητας του Φρουρίου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων τον Απρίλιο σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε αύξηση 1ου τριμήνου κατά 9%. Έλεος, είναι δυνατό να αναρτάται ένα τέτοιο Δελτίο από δημοτικό σύμβουλο; Ακόμη και να είχαμε μείωση, που δε συμβαίνει, δε θα έπρεπε να το πείτε».

Δήμητρα Τσανάκα: Δεν μπορεί ο κ. Σκιαδαρέσης να γνωρίζει τα διαδικαστικά του Φεστιβάλ

Εξοργισμένη η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα με την ανάρτηση του ηθοποιού Γεράσιμου Σκιαδαρέση για τις προσκλήσεις στο Φεστιβάλ Φιλίππων (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), με την κ. Τσανάκα να σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ο κ. Σκιαδαρέσης τα διαδικαστικά ενός Φεστιβάλ, χαρακτηρίζοντάς τον, μάλιστα, φανερά ενοχλημένη από την ανάρτησή του, ως «δευτερότριτο ηθοποιό της τηλεόρασης, ούτε καν πρωταγωνιστή».

Η δήμαρχος Καβάλας σημείωσε, επίσης, ότι στην παράσταση «Άγρια Δύση» δεν «πέρασαν» πάνω από 40 προσκλήσεις του Φεστιβάλ, ενώ τόνισε ότι και η παραγωγή της παράστασης έδωσε προσκλήσεις σε τοπικά ΜΜΕ. Πρόσθεσε, δε, ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων, κάθε χρόνο τηρεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο και δίνει συγκεκριμένες προσκλήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα Τοπικά Συμβούλια, καθώς και από μία σε κάθε ΜΜΕ.

Γιώργος Γραμμένος: «Θα με βλέπετε και θα αλλάζετε δρόμο»

Άλλη μια εστία έντασης προκλήθηκε όταν ο Άρης Βέρρος ζήτησε από τη διοίκηση Τσανάκα να πάρει θέση για όσους εμπλέκονται με την υπόθεση των διμήνων στον δήμο Παγγαίου, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Γραμμένο να απαντάει «απευθυνθείτε στους βουλευτές σας και στον κ. Σκουρλέτη» και να κάνει λόγο για υποκρισία, συμπληρώνοντας ότι «από εδώ και πέρα θα με βλέπετε και θα αλλάζετε δρόμο», διευκρινίζοντας ότι μιλάει αμιγώς πολιτικά και όχι προσωπικά.

Αποχώρησε όλη η αντιπολίτευση για τα αντισταθμιστικά έργα του TAP

Το απόγειο της έντασης σημειώθηκε όταν οι Άρης Βέρρος, Βαγγέλης Παππάς και Χρήστος Ποτόλιας ρώτησαν γιατί δεν εντάχθηκε στα θέματα ημερήσιας διάταξης το θέμα της ανάκλησης της απόφασης για τα ανταποδοτικά έργα ύδρευσης και άρδευσης του TAP, με την απάντηση της διοίκησης Τσανάκα να μην τους καλύπτει, να ακολουθεί ανταλλαγή χαρακτηρισμών εκατέρωθεν και τελικά να αποχωρούν από τη συνεδρίαση, η οποία διακόπηκε για λίγα λεπτά, ενώ στην… επαναφορά αποχώρησαν και οι παρατάξεις του Κωστή Σιμιτσή και του Μάκη Παπαδόπουλου.

Ως εκ τούτου και μετά από πρόταση του κ. Γραμμένου, εφόσον απουσίαζε και η αντιπολίτευση, αποσύρθηκε το πρώτο θέμα της απόδοσης του τίτλου του επίτιμου δημότη στον Ιταλό ακτιβιστή ο οποίος πραγματοποίησε απεργία πείνας μαζί με τον Θέμη Καλπακίδη, με αφορμή το αίτημα για αλλαγή της όδευσης του αγωγού TAP από τα Τενάγη των Φιλίππων, ενώ τα υπόλοιπα 71 θέματα εγκρίθηκαν μέσα σε… 15 λεπτά, απουσία της αντιπολίτευσης, με τον κ. Γραμμένο να σχολιάζει δηκτικά ότι «βρήκαμε τρόπο να τελειώνουν γρήγορα οι συνεδριάσεις… με μια δημοσκόπηση την εβδομάδα», υπονοώντας ότι πολλοί ήταν εκείνοι που ενοχλήθηκαν από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Κάπα Research για την Εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ (δείτε τη δημοσκόπηση εδώ).