Κώστας Μορφίδης: Δεν μας εκφράζουν αυτοί που υποτιμούν τον πολιτισμό και οι… τζαμπατζήδες

Παρέμβαση του βουλευτή Καβάλας για τις δηλώσεις της δημάρχου Καβάλας προς τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση τις οποίες θεώρησε υποτιμητικές

Θέση στην αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον ηθοποιό Γεράσιμο Σκιαδαρέση πήρε ο βουλευτής Κώστας Μορφίδης με δελτίο τύπου που εξέδωσε. Η «κόντρα» των δύο πλευρών ξεκίνησε με ανάρτηση του γνωστού ηθοποιού στα μέσα κοινωνική δικτύωσης όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι περίπου 250 από τους θεατές της παράστασης «Άγρια Δύση» στην οποία πρωταγωνιστούσε και η οποία παρουσιάστηκε στο θέατρο του Φρουρίου, εισήλθαν στο χώρο χωρίς εισιτήριο και με προσκλήσεις που προμηθεύτηκαν από τον δήμο Καβάλας. Ο κ. Τσανάκα διέψευσε την «κατηγορία» και εμφανώς ενοχλημένη τον χαρακτήρισε «δευτερότριτο ηθοποιό της τηλεόρασης», κάτι που με τη σειρά του ενόχλησε τον βουλευτή Καβάλας, που με ανακοίνωση του κάλεσε την πρώτη πολίτη της πόλης να δείχνει περισσότερο σεβασμό στους καλλιτέχνες επισημαίνοντας και να μην εκμεταλλεύεται ψηφοθηρικά τον πολιτισμό.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη

«Η δήμαρχος είναι υποχρεωμένη να μιλά με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους του πολιτισμού»

«Μόνο θλίψη μπορεί να νιώσει κάποιος ακούγοντας την πρώτη πολίτη του δήμου Καβάλας να αποκαλεί έναν ηθοποιό του βεληνεκούς του Γεράσιμου Σκιαδαρέση «τριτοδεύτερο ηθοποιό της τηλεόρασης». Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα προφανώς δεν είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει τη σημαντικότατη συνεισφορά του κ. Σκιαδαρέση στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Δεν είναι βεβαίως υποχρεωμένη να γνωρίζει την εξαίσια ταινία «Απ’ το χιόνι», το «Μπραζιλέρο», την «Δέκατη Εντολή», το «Εκτός Ύλης», το οποίο  παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου.

Είναι όμως υποχρεωμένη να μιλά με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους του πολιτισμού, να μην εκφράζεται με ακραίο τρόπο για έναν ηθοποιό, ειδικά εντός του χώρου του δημοτικού συμβουλίου και να είναι η πρώτη που θα αμβλύνει τις όποιες εντάσεις δημιουργούνται.

Δεν είναι αυτή η Καβάλα των τεχνών, της μακράς θεατρικής παράδοσης, του πολιτισμού, του λαμπρού θεσμού του Φεστιβάλ Φιλίππων. Δεν μας εκφράζει η στάση των σημερινών τοπικών αρχόντων που υποτιμούν τον πολιτισμό και τον χρησιμοποιούν ψηφοθηρικά. Δεν μας εκφράζει η λογική των τζαμπατζήδων, καθώς πιστεύουμε ότι το θέατρο, όπως και κάθε πολιτιστικό γεγονός, είναι αποτέλεσμα σκληρής εργασίας και πολλών εργατοωρών. Δεν μας εκφράζει η λεκτική επίθεση στους ανθρώπους του πνεύματος που υπηρετούν με συνέπεια τον χώρο τους.

Οφείλουμε μία συγγνώμη στον κ. Σκιαδαρέση. Οφείλουμε μία συγγνώμη στους ανθρώπους του θεάτρου, του κινηματογράφου, των τεχνών. Η Καβάλα πρέπει να παραμείνει φιλόξενη πόλη για τους καλλιτέχνες που τιμούν τη δουλειά τους και σέβονται τους θεατές. Η Καβάλα μας, είναι η Καβάλα του σεβασμού, του πολιτισμού, των τεχνών. Γι αυτή την Καβάλα πρέπει να αγωνιστούμε».