Δημήτρης Εμμανουηλίδης: Ζητώ συγνώμη ως πολίτης για τα θύματα των πυρκαγιών

Με την «έννοια του πολίτη να υπέρκειται αυτής του πολιτικού», ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει συγνώμη για τον όλεθρο της Αττικής, διαβεβαιώνοντας ότι το θέμα δε θα «κουκουλωθεί» κι αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες σε κόμματα

Συγνώμη ζητάει ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης για τα θύματα και τους αγνοούμενους, καθώς και για τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες και Περιβάλλον τις οποίες άφησαν πίσω τους οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική, μια συγνώμη την οποία καταθέτει, όπως αναφέρει, ως πολίτης, «γιατί η έννοια του πολίτη είναι υπερκείμενη του πολιτικού», ενώ ξεκαθαρίζει ότι το θέμα δε θα «κουκουλωθεί», στη μνήμη όλων των θυμάτων.

Ακολουθούν αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ στον ALPHA Radio 88,6.

«Δε θα ήθελα να μπω σε τυμβωρυχία όταν υπάρχει ακόμη η αγωνία για τόσους αγνοούμενους. Δεν θα μπω σε καμία ανάλυση αιτίων, θα καταθέσω μόνον ως πολίτης τη συγγνώμη όλης της κοινωνίας με αναλογούντα βαθμό της ευθύνης του καθενός απέναντι σε αυτό που έχει συμβεί. Ως πολίτης καταθέτω αυτή τη συγγνώμη, γιατί η έννοια του πολίτη είναι υπερκείμενη του πολιτικού κι αν ο καθένας είχε συναίσθηση της ευθύνης που αναλογικά του αντιστοιχεί, νομίζω ότι δε θα φτάναμε σε αυτά που συμβαίνουν και φοβάμαι ότι θα συμβαίνουν σε εντονότερο βαθμό στο μέλλον.

»Νομίζω ότι εκφράζω τη συγγνώμη όλης της κοινωνίας, γιατί όλοι μας τελικά λειτουργήσαμε με πολύ περιορισμένο βαθμό ευθύνης για να φτάσουμε σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Επιτέλους πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει αύριο αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον τρόπο που λειτουργούμε. Από εκεί κι έπειτα μπαίνουμε σε μια ωμοφαγία και τυμβωρυχία η οποία είναι έξω από το βάθος αυτής της οδύνης και η κρισιμότητα των στιγμών δε μας επιτρέπει να μπούμε σε μια καθημερινότητα πολιτικής αντιπαράθεσης.

»Αν δεν αλλάξουμε ρότα ως κοινωνία, δε θα υπάρχει αύριο για τον πλανήτη. Θα θρηνήσουμε πολλαπλάσια θύματα, σε αυτή την εκατόμβη πρέπει να είμαστε συντετριμμένοι, γιατί όλοι έχουμε τις αναλογικές μας ευθύνες. Έχουμε τη δέσμευση ότι δε θα κουκουλωθεί το θέμα αυτό, στη μνήμη όλων των θυμάτων. Δεν επιρρίπτω ευθύνες σε κόμματα, το θέμα ξεπερνά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις».