Σωτήρης Ζαριανόπουλος από Καβάλα: Κατάπτυστη η συμφωνία με τον TAP

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για την Αλλαγή Όδευσης του Αγωγού και του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, λέγοντας ότι η αλλαγή της όδευσης είναι στα χέρια του λαού της Καβάλας

Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος βρέθηκε την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018 στην Καβάλα, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για την Αλλαγή Όδευσης του Αγωγού ΤΑΡ και του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, παραθέτοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ και καταγράφοντας τα όσα του μετέφεραν τα μέλη της Συντονιστικής και οι αγρότες.

Ο κ. Ζαριανόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία του ΚΚΕ Καβάλας, παρουσία του δημοτικού συμβούλου της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Λαϊκή Συσπείρωση, Χρήστου Ποτόλια, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι ζωτικές ανάγκες του λαού για την υγεία του και την περιουσία του υποχωρούν μπροστά στα επιχειρηματικά συμφέροντα και όλες οι δομές έχουν εξοβελιστεί από τους προϋπολογισμούς του κράτους. Η ανάπτυξη που κάποιοι ευαγγελίζονται είναι στηριγμένη πάνω στην ζωή και τον θάνατο του ελληνικού λαού. Υπάρχουν αναλογίες ανάμεσα στα δύο μεγάλα ζητήματα της χώρας, των πυρκαγιών και του ΤΑΡ που πάντα, όπως τα πράγματα δείχνουν, υποχωρούν μπροστά στα μονοπωλιακά συμφέροντα και κυρίως στα θέματα ενέργειας, γιατί οι ανταγωνισμοί είναι μεγάλοι. Το ΚΚΕ επισημαίνει πως ο ενωμένος λαός μπορεί να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε “μεγάλο”.

»Υπάρχει ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, το ενεργειακό, το οποίο παράγει πολέμους, εντάσεις και πολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή μας, όπως τα Βαλκάνια. Έχουμε να κάνουμε με μεγάλα κράτη ή μεγάλους ενεργειακούς ομίλους και όλα αυτά αποτυπώνονται σ’ αυτό το οποίο ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, ότι “τι να κάνουμε δηλαδή, οι παίκτες είναι μεγάλοι και δεν ξέρουμε πώς να τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε λίγοι και αδύνατοι”.

Το ΚΚΕ λέει ότι ο λαός μας αποφασισμένος έχει όλες τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε, επιχειρηματικό όμιλο, κράτος ή κυβέρνηση που συμπλέκεται απόλυτα στην ίδια πολιτική με τους ομίλους. Αυτές οι υποδομές της άρδευσης ή ύδρευσης παραδίδονται έστω εν μέρει στην υποτιθέμενη χρηματοδότηση του ΤΑΡ, ώστε σαν αντίκρισμα να παραδώσουν τις άδειες διέλευσης αγωγών αερίου που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του λαού, αντίθετα, δε, τα βάζουν σε κίνδυνο. Είναι μια κατάπτυστη συμφωνία. Αυτό το λέμε γιατί η προγραμματική συμφωνία που παρουσιάστηκε από πλευράς της κυβέρνησης με τη Δημοτική Αρχή και την αρχή της Περιφέρειας εδώ στην Καβάλα είναι απαράδεκτη και πρέπει να τραβηχτεί στην άκρη».

«Η λύση βρίσκεται στα χέρια του λαού της Καβάλας»

Ειδικότερα για το θέμα της όδευσης του αγωγού ο κ. Ζαριανόπουλος είπε: «Σε ό,τι αφορά την όδευση του ΤΑΡ, είναι ένα υπαρκτό σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με μια απαράδεκτη ενέργεια, με το να συρθούν στα δικαστήρια άνθρωποι και να έχουμε μπροστά μας δίκες. Όλο αυτό δείχνει τη σημασία που δείχνει η κυβέρνηση. Το γεγονός ότι έρχεται ο Σταθάκης για να παρουσιάσει αυτή τη συμφωνία και να προσθέσει το βάρος του υπουργείου πάνω σ’ αυτήν την απαράδεκτη συμφωνία, δείχνει το ποιες δυνατότητες έχουν οι εργαζόμενοι και οι λαός της περιοχής να αντιδράσουν σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

»Το ζήτημα της όδευσης είναι σοβαρότατο και πρέπει να αντιμετωπιστεί και είναι μόνο ένα τμήμα του συνολικότερου προβλήματος ΤΑΡ με τη διέλευσή του από τα σύνορα του Έβρου μέχρι την Αδριατική, με την προσοχή που έχει επισύρει από κρατικές και επιχειρηματικές δυνάμεις όσον αφορά τη διέλευση αγωγού αερίου, όπου παίζονται και άλλα παιχνίδια. Η Κεντρική Μακεδονία με κέντρο τα επίνειά της, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, αποκτά το τεράστιο στρατηγικό ενδιαφέρον, για το οποίο μιλά το ΝΑΤΟ και η Αμερικάνικη Πρεσβεία. Θα μετατρέψουμε την Βόρεια Ελλάδα σε κέντρο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, διοικητικό και στρατιωτικό στην αντιπαράθεσή μας με τη Ρωσία. Δε θα είχανε κανέναν άλλο λόγο να στήσουν στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη για να φυλάξουν εκεί τις εγκαταστάσεις του υγροποιημένου αερίου, κάτι που ζητιέται και για την Καβάλα.

» Άρα οι κίνδυνοι δεν είναι μόνο από την όδευση στους Φιλίππους, αλλά ευρύτεροι και δεν τους έχουμε δει ακόμα, αλλά πρέπει ο λαός της περιοχής και της Βόρειας Ελλάδας να ανησυχήσει, όταν βλέπουν οι πολίτες τέτοιους ανταγωνισμούς που φέρνουν τις εξελίξεις. Οι ανταγωνισμοί είναι σε σχέση με το ενεργειακό. Οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΤΑΡ ανακάλεσε τη δήλωσή του που έκανε στην αρχή ότι θα δίνει στις περιοχές διέλευσης πιο φτηνό αέριο. Δε θα δούμε ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας. Εκείνο που θα συμβεί είναι κίνδυνος για περιβαλλοντικά ζητήματα και τους Αρχαιολογικούς Χώρους».

Ο κ. Ζαριανόπουλος πρόσθεσε ότι «Ως ΚΚΕ αποφασίσαμε με τον Αγροτικό Σύλλογο και το Συντονιστικό Όργανο να μην ανασταλεί κανένας αγώνας. Αντίθετα, να ενισχυθεί και να ενώσει όλο και περισσότερο κόσμο. Τις επόμενες μέρες εκτός των άλλων ενεργειών που θα γίνουν σε τοπικό επίπεδο από το κόμμα μας, ως ευρωκοινοβουλευτική ομάδα θα καταθέσουμε νέα ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την όλη υπόθεση και σε συνεργασία με όλους θα καταθέσουμε νέα ερώτηση στην Επιτροπή Αναφορών του. Πολλές προσδοκίες δεν έχουμε από την προσφυγή μας στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συσπειρώσουμε τον λαό της Καβάλας. Η λύση βρίσκεται στα χέρια του λαού της Καβάλας απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές».