Δήμητρα Τσανάκα: Εμείς είπαμε «όχι» σε νέους πρόσφυγες και το υπουργείο το έκανε «ναι»

Επικαιροποιήθηκε η παλαιότερη απόφαση του Σώματος για να μην «γκετοποιηθούν» οι πρόσφυγες και οι μετανάστες-Για εξαπάτηση από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο Γιώργος Γραμμένος-Διακόπηκε για άλλη μια φορά η συνεδρίαση

Το θέμα της φιλοξενίας περισσότερων προσφύγων και μεταναστών στο camp φιλοξενίας στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου στην Καβάλα απασχόλησε την 21η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 13 Αυγούστου 2018.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ενημέρωσε το Σώμα ότι συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο ζήτησε εισήγηση για το αν μπορεί να δεχτεί η Καβάλα κι άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, με τη διοίκηση του δήμου να εισηγείται αρνητικά και τελικά το υπουργείο, όπως είπε η κ. Τσανάκα, να το… μεταφράζει θετικά.

«Το υπουργείο με ενημέρωσε ότι θέλουν να αποσυμφορίσουν τα νησιά και ζήτησαν να φιλοξενήσουμε άλλους 70 πρόσφυγες. Φυσικά ήμουν αρνητική, όμως θεώρησαν την εισήγηση… θετική. Φαίνεται ότι μιλάμε άλλη γλώσσα. Εμείς ματώσαμε γι’ αυτό το θέμα. Δρουν σαν να μην υπάρχουμε, σαν να μην έχουμε γνώμη, αυτά είναι άκρως επικίνδυνα.

»Ζητώ επικαιροποίηση της απόφασης 464 του 2016, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία δεν αποδέχτηκε την γκετοποίηση-εγκατάσταση προσφύγων γενικώς στον αστικό ιστό της πόλης και ειδικώς στο Ασημακοπούλου.

»Να μην γκετοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Να ενταχθούν στις γειτονιές για να αφομοιωθούν, όχι να γκετοποιηθούν. Μόνο το Περιγιάλι πληρώνει το μάρμαρο επειδή το στρατόπεδο ανήκει στον Στρατό.

»Αυτήν τη στιγμή στο Ασημακοπούλου υπάρχουν 397 φιλοξενούμενοι, από τους οποίους οι 27 είναι ασυνόδευτα ανήλικα. Συνολικά φιλοξενούνται 170 Σύριοι και οι υπόλοιποι έχουν άλλη υπηκοότητα, ενώ 6 έχουν άγνωστη (!) υπηκοότητα», δήλωσε η κ. Τσανάκα.

«Να μείνουμε σ’ αυτήν την κατάσταση, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλους πρόσφυγες», δήλωσε ο Θόδωρος Μουριάδης από την Ανοιχτή Πόλη, ενώ ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος διερωτήθηκε «Τι θα πει επικαιροποίηση; Ποια είναι η δική σας πρόταση τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για το Ασημακοπούλου; Εμείς δε θα συμμετάσχουμε σ’ αυτό το πολιτικό παιχνιδάκι».

«Ως διοίκηση, να είστε πιο σταθεροί στις αποφάσεις σας. Όλοι έχουμε ευθύνη», δήλωσε ο Μανώλης Κελαϊδάκης από την Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση, ενώ ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος δήλωσε: «Επισκεφτήκαμε τη δομή, για να έχουμε τη δική μας πραγματική εικόνα. Το 80% έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως πρόσφυγες και το 20% αναμένει την αναγνώριση. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα γκέτο, αλλά είναι γεγονός ότι ο χώρος φιλοξενίας δε θα είναι προσωρινός. Κι επιτέλους, ας είμαστε ο δήμος που θα είναι πρωτεργάτης ενάντια στους πολέμους οι οποίοι δημιουργούν το πρόβλημα κι ας δώσουμε ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, όπως έκαναν άλλοι δήμοι, για να μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία».

«Κανείς δεν ψάχνει να βρει τις αιτίες του προβλήματος, όπως κανείς δεν κάνει αναφορά στο ότι οι χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εδώ με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ η οποία επιδιώκει τον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων. Τώρα κάνουμε απλά μια κούφια αντιπαράθεση», δήλωσε ο Χρήστος Ποτόλιας από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ξανθόπουλος τόνισε: «Θα πρέπει να μας απασχολεί και η άποψη των κατοίκων του Περιγιαλίου. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν συμβιώνει και πώς η τοπική κοινωνία με τους μετανάστες, αλλά και προς το ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η επικαιροποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου».

Γιώργος Γραμμένος: Η κυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων μάς εξαπάτησε

Τον λόγο έλαβε και ο Γιώργος Γραμμένος, ως δημοτικός σύμβουλος και όχι ως πρόεδρος του Σώματος, ασκώντας σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τον Μάκη Παπαδόπουλο. «Ο Τόπος της Ζωής μας, κάλυψε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση εις βάρος του δήμου Καβάλας, μια κυβέρνηση πολιτικών απατεώνων, οι οποίοι, επικαλούμενοι την αποσυμφόρηση των νησιών, θα κάνουν το Ασημακοπούλου μόνιμο χώρο συγκέντρωσης προσφύγων. Και μη διανοηθεί κανείς να πει ότι ο δήμος Καβάλας δε θέλει τους πρόσφυγες, αλλά καταγγέλλω στον λαό της Καβάλας ότι εξαπατηθήκαμε και πρέπει να ξεσηκωθούμε εναντίον αυτού του μέτρου».

Κριτική στον Μάκη Παπαδόπουλο άσκησε και ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης: «Τύφλα να έχει ο συγχωρεμένος ο Κουρής με τον αυριανισμό του, κύριε Παπαδόπουλε. Ο δήμος Καβάλας έστησε συσσίτιο από το πρώτο βράδυ και πήραμε τα συγχαρητήρια από όλους, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν ήξερε πού πάνε τα τέσσερα».

«Δε θα πάμε καλά έτσι. Φοβάμαι ότι ενόψει των εκλογών, θα διαλύσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο. Η διοίκηση οφείλει να κρατήσει τη διαδικασία, αλλά όχι με χαρακτηρισμούς. Κι εφόσον μιλάτε για γκετοποίηση -και όντως, έχει συμβεί το γκέτο- να σας ρωτήσω, πότε λειτούργησε τελευταία φορά το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών;», δήλωσε ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής.

«Όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια. Υπάρχουν φιλοξενούμενοι στο camp οι οποίοι κλέβουν και προκαλούν φθορές στην περιοχή. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ενταχθούν στις γειτονιές και να μην γκετοποιηθούν», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανέστης Τσουρουκίδης.

Τηρήθηκε το… έθιμο της διακοπής της συνεδρίασης

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του Γιώργου Γραμμένου και των μελών της Συμπαράταξης Πολιτών Νίκου Μουρτασάγα και Σωτήρη Σωτηριάδη, με αφορμή τις δηλώσεις περί «πολιτικών απατεώνων και ανθρώπων που τους υποστηρίζουν», με τους κ. κ. Μουρτασάγα και Σωτηριάδη να αντιδρούν έντονα και τον κ. Καλανταρίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, να διακόπτει τη συνεδρίαση για λίγα λεπτά μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

«Δεν ξέρω γιατί αντιδράτε έτσι κ. Γραμμένε. Αφήστε άλλα θέματα για να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Κελαϊδάκης αμέσως μετά τη διακοπή, δημιουργώντας νέες αντιδράσεις και εστίες έντασης, οι οποίες εντάθηκαν όταν αποφασίστηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την παλιότερη επικαιροποίηση της απόφασης του Σώματος, η οποία «πέρασε» κατά πλειοψηφία, με 23 ναι, 3 όχι και μια αποχή, αυτή του Μάκη Παπαδόπουλου.

Στα δικαστήρια ο δήμος για τα λεφτά που ξόδεψε για τους πρόσφυγες

Τη δικαστική οδό επιλέγει ο δήμος Καβάλας για να διεκδικήσει τα περίπου 400.000 ευρώ τα οποία ξόδεψε για λογαριασμό της κυβέρνησης για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών, με τον κ. Σιμιτσή να προτείνει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου και τον κ. Βέρρο να συμφωνεί, θέτοντας ως όρο να έρθει το θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.