Δημήτρης Εμμανουηλίδης: Η δομή των προσφύγων δεν μπορεί να είναι στο διηνεκές στο Ασημακοπούλου

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον δήμο Καβάλας να αναλάβει τις ευθύνες του για την «πολιτική της καθυστέρησης» στο ζήτημα της διεκδίκησης του πρώην στρατοπέδου από το υπουργείο Άμυνας

Τις δικές του απαντήσεις κλήθηκε να δώσει μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6 o βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης για το ζήτημα του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου, απαντώντας, παράλληλα και στις δηλώσεις του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Γιώργου Γραμμένου περί «γκέτου 2.000 προσφύγων στην Καβάλα» (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), καθώς και για τη συμφωνία της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα με τον υπεύθυνο της Υπηρεσίας η οποία διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι βουλευτές δεν είναι να έχουν άποψη και θέση επί παντός επιστητού. Πολιτικές θέσεις εκφράζουμε»

Αρχικά ο κ. Εμμανουηλίδης υποστήριξε πως «πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα, ότι οι βουλευτές δεν είναι να έχουν άποψη και θέση επί παντός επιστητού. Πολιτικές θέσεις εκφράζουμε και αυτές θα πρέπει να αξιολογούνται. Εδώ και χρόνια έχει αρχίσει μία διεκδίκηση κάποιων δημοσίων κτημάτων είτε αφορούν το υπουργείο Άμυνας είτε άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αξιοποίηση σχολαζόντων κτιρίων στην Καβάλα. Αυτή η θέση έχει ενδιαφέρον και από μέρους μας νομίζω ότι γίνεται απολύτως υποστηρικτική, γιατί κτίρια που ρημάζουν μέσα στον χρόνο, καλό είναι η νοικοκυροσύνη μιας τοπικής κοινωνίας να τα σώσει. Από ‘κει κι έπειτα δεν είναι ευθύνη των βουλευτών το πόσο έχουν προχωρήσει, πώς έχουν προχωρήσει, ποια τα προβλήματα στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Αυτό είναι θέμα του δήμου με τους αντίστοιχους φορείς οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως αντισυμβαλλόμενοι».

«Οι συμφωνίες προχωράνε με συγκεκριμένα σχέδια»

Στη συνέχεια ο ίδιος είπε: «Για να προχωρήσουν αυτές οι συμφωνίες πρέπει η πλευρά του επισπεύδοντος να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένη και συγκροτημένη πάνω στο σχέδιο το οποίο πρέπει να καταθέσει».

Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες στο Ασημακοπούλου

Για το σενάριο εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε: «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την προώθηση και την ολοκλήρωση μιας σύμβασης η οποία θα προβλέπει και τον χρόνο που θα απελευθερωθεί η έκταση. Εγώ ξέρω ότι όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει, που σημαίνει δηλαδή ότι στο μέτρο που αφορά την προώθηση αυτής της σύμβασης αυτό μπορούσε να μείνει απ’ έξω και να προχωρήσει σε όλα τα υπόλοιπα. Δεν μπορεί να είναι στο διηνεκές αυτή η δομή εκεί».

«Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του»

Ερωτώμενος γιατί δεν προχωράει η διαδικασία από την πλευρά του δήμου στο κομμάτι που τον αφορά, υποστήριξε: «Δεν θέλω να μπω σε λογικές μικροπολιτικής, εκ του αποτελέσματος δεν έχει προχωρήσει. Το ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν την καθυστέρηση, νομίζω ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Η πολιτεία, ως αντισυμβαλλόμενη, ζητά κάποια πράγματα. Αν σ’ αυτά τα στοιχεία τα οποία θέτει η πολιτεία ο δήμος έχει ενστάσεις, έχει αρνήσεις, εννοείται ότι δε θα προχωρήσει. Αν βρεθεί τρόπος αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις να αντιμετωπιστούν, θα φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάντως με αυτήν την πρακτική χρόνου βλέπουμε ότι δεν δίνονται λύσεις επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας».

«Αν δεν υπάρξει η διάθεση συγκροτημένα να κατατεθούν πλάνα και όχι εκθέσεις ιδεών θα έχουμε αυτή τη καθυστέρηση»

Εν κατακλείδι ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας επεσήμανε: «Δεν είναι οι βουλευτές αυτοί που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, μάλλον αυτοί που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι να προχωρήσουν κάποια πράγματα, αυτοί δεν καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα να δοθεί λύση. Αν δεν υπάρξει η διάθεση να κατατεθούν συγκροτημένα και συγκεκριμένα πλάνα κι όχι εκθέσεις ιδεών, θα έχουμε αυτήν τη χρονική καθυστέρηση».