Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Ποιος κρύβεται πίσω από το… Περιγιάλι;

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα αμφισβήτησε την πατρότητα του κειμένου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος των κατοίκων και μίλησε για ακόμα μια φορά για πολιτική υποκίνηση

Με την βράβευση του νεαρού ταλαντούχου και βραβευμένου κιθαρίστα, Θάνου Τζανετάκη άρχισε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου 2018, με τον μαθητή του ΔΩΚ να λαμβάνει ως αναμνηστικό δώρο από το Δημοτικό Συμβούλιο μια χειροποίητη κιθάρα και τις ευχές για νέες επιτυχίες.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Σώματος, Γιώργος Γραμμένος συνεχάρη τον Κωστή Σιμιτσή για την επιλογή του ως υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ από το ΚΙΝΑΛ (διαβάστε εδώ), ενώ η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφόσον εκλεγεί, θα βοηθήσει τον δήμο Καβάλας. Ο κ. Σιμιτσής ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, λέγοντας ότι η παρουσία του στα έδρανα της αντιπολίτευσης τον έκανε πιο σοφό γι’ αυτήν τη νέα πρόκληση.

Εντάσεις και… μπηχτές για το Περιγιάλι

Μέλη του Συλλόγου του Περιγιαλίου με τον νομικό τους παραστάτη, Παναγιώτη Μαμτσαδέλη ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. Αρχικά, παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαμτσαδέλης είπε: «Ο λόγος της επίσκεψής μας είναι να λύσουμε το θέμα που προέκυψε. Διάβασα το Δελτίο Τύπου που δώσατε στη δημοσιότητα (διαβάστε το εδώ) ότι ο Σύλλογος κάνει αντιπολίτευση. Ελπίζω να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου, ως νομικός παραστάτης του Συλλόγου, χωρίς να θεωρούμαι κι εγώ ότι κάνω αντιπολίτευση. Εμείς θέλουμε μια απάντηση. Σας ικανοποιεί η κατάσταση; Για κάποιον που πληρώνει εισφορά σε χρήμα ή σε γη, γίνεται η περιοχή βιώσιμη; Αν μας πείτε ναι, θα ζητήσουμε συγγνώμη για την παρουσία μας εδώ και θα πούμε ότι όλα πάνε καλά. Εμείς θέλουμε αυτοί που ζουν στο Περιγιάλι να μπορούν να βγάλουν οικοδομική άδεια, αυτοί που δεν πήραν εντάλματα θέλουμε να ξέρουμε τι θα κάνουν. Είναι άνεργοι, συνταξιούχοι».

Ποιος συνέταξε την επίμαχη επιστολή;

Η απάντηση της δημάρχου δεν άφησε ικανοποιημένο ούτε τον νομικό παραστάτη του Συλλόγου, ούτε και τον πρόεδρο του Συλλόγου, για τον οποίο η κ. Τσανάκα αμφισβήτησε τη θεσμική του ιδιότητα, λέγοντας ότι εκπροσωπεί τον Πολιτιστικό Σύλλογο και μόνον αυτόν.

«Είμαι σίγουρη ότι δεν την υπογράψατε εσείς την ανακοίνωση (διαβάστε την εδώ). Δεν είναι τέτοιο το προφίλ σας. Από αλλού εκπορεύεται και άλλων παπά ευαγγέλιο είναι. Δε μου αρέσει η κατάσταση, δυστυχώς η Πράξη Εφαρμογής ήρθε σε δύσκολη εποχή και για τους κατοίκους και για τον δήμο. Οι χρηματοδοτήσεις για τους δήμους είναι 70% κάτω, 200 εκ. στον φετινό προϋπολογισμό, την επόμενη χρονιά θα είναι 800 εκ. κάτω. Δε θα βγει ο δήμος με μια χατζάρα να μαζέψει έσοδα από το Περιγιάλι. Στο προηγούμενο ΔΣ είπαμε ότι τα έργα υποδομής θα κοστίσουν άνω των 30 εκ., υπάρχει ειδικό γραφείο που αντιμετωπίζει τον καθένα χωριστά. Δεν έχουμε βεβαιώσει πρόστιμα στην Εφορία. Στην απάντηση που στείλαμε βρίσκονται όλες οι απαντήσεις με νούμερα», δήλωσε η κ. Τσανάκα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου του Περιγιαλίου ζήτησε από τη δήμαρχο να ανακαλέσει τη δήλωσή της ότι δεν γράφτηκε η επιστολή από τον Σύλλογο.

Ο Χρήστος Ποτόλιας από τη Λαϊκή Συσπείρωση είπε σε υψηλούς τόνους ότι δεν μπορεί η συζήτηση για τόσο σοβαρά θέματα να γίνεται μέσω δελτίων Τύπου ή με ραδιοφωνικούς διαλόγους.

Παίρνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Γιώργος Φιλόσογλου είπε: «Ο Σύλλογος έχει πάει στη δήμαρχο και στο γραφείο. Αν υπάρχει κάτι νεότερο που δεν έχουν πάρει απάντηση να το θέσουν τώρα. Ειδάλλως, να το κάνουμε θέμα σε επόμενη συνεδρίαση. Να μην το κάνουμε εδώ δικαστήριο».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ανταπάντησε: «Έκανε μια συνέντευξη ο κ. Φιλόσογλου, αλλά θα σας παρακαλέσω να πάμε πόρτα-πόρτα για να δείτε αν ο Σύλλογος είναι κάτι ξεχωριστό από τους κατοίκους. Το σώμα του Συλλόγου είναι οι κάτοικοι. Ο κ. Τσουρουκίδης αποκάλεσε Ουγκάντα το Περιγιάλι, όταν ήρθε. Δεν κάνουμε πολιτική, είμαστε με το Περιγιάλι».

Τελικά, μετά από αρκετή ώρα συζήτηση και αρκετές αψιμαχίες αποφασίστηκε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί ως τακτικό θέμα και αν χρειαστεί στη συνέχεια να γίνει και πιο πλατιά ενημέρωση μαζί με τους κατοίκους.