Συνάντηση Δημήτρη Εμμανουηλίδη με αντιπροσωπεία του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου

Οι δυο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τα ζητήματα του προσφυγικού, ενώ εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η οικονομία, η αγροτική παραγωγή και η τεχνολογία

Συνάντηση με τετραμελή αντιπροσωπεία του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον κ. Azzam Alahmad, είχαν το προεδρείο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, αποτελούμενο από τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Δουζίνα, τον αντιπρόεδρο, Δημήτρη Εμμανουηλίδη και τη γραμματέα, Μαρία Τριανταφύλλου, καθώς και τα μέλη της ίδιας επιτροπής κ.κ. Νικόλαος Τόσκας και Σταύρος Καλαφάτης.

Κατά τη συζήτηση, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών, αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα ζητήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, εξέτασαν δε τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η οικονομία, η αγροτική παραγωγή και η τεχνολογία.

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση του Δημήτρη Εμμανουηλίδη

Αγαπητοί προσκεκλημένοι. Θα ήθελα να καλωσορίσω την αντιπροσωπεία σας και να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την παρουσία σας σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων. Προσωπικά εκτιμώ ότι συναντήσεις σαν και τη σημερινή καταδεικνύουν τις καλές σχέσεις που πάντα υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Παλαιστίνης, τόσο σε επίσημο επίπεδο, όσο και μεταξύ των λαών μας. Αποτελούν φυσικά και μια εξαιρετική ευκαιρία για την περαιτέρω εμβάθυνση τους.

Πριν συνεχίσω θα ήθελα να συγχαρώ για την ιστορική πρώτη που συνέβη εχθές: την εκλογή της αμερικανο-Παλαιστινίας Ρασίντα Τλάιμπ στο κονγκρέσο των ΗΠΑ. Ελπίζω η εκλογή αυτή να βοηθήσει την υπόθεση σας και να συμβάλλει ώστε να διαλυθούν αρκετά στερεότυπα που επικρατούν σε βάρους του λαού σας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, γνωρίζετε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωριζόμενων συνόρων με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα. Παγίως πιστεύουμε ότι η εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στη βάση των δύο κρατών αποτελεί τη μοναδική επιλογή η οποία μπορεί να συμβαδίζει με τα διαχρονικά αιτήματα και των δύο πλευρών.

Για τον λόγο αυτό έχουμε συμμετάσχει ενεργά σε κάθε προσπάθεια και ως έμπρακτη απόδειξη της πάγιας πολιτικής μας στο Παλαιστινιακό, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά αποφάσεων και πρωτοβουλιών, όπως – για να αναφέρω ενδεικτικά – την υιοθέτηση από το ελληνικό κοινοβούλιο του ψηφίσματος για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης – παρουσία του προέδρου σας, κ. Αμπάς-τον Δεκεμβριο του 2015.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε όσα κατά καιρούς συμβαίνουν στην περιοχή σας. Μετά τα τραγικά γεγονότα στη λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Μάϊο με Δελτίο Τύπου καταδίκασα με αποτροπιασμό την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό εκατοντάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών από Ισραηλινά πυρά. Τόνισα επίσης ότι χρειάζεται στοιχειώδης στοίχιση στο σεβασμό της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής, καθώς και ότι τέτοιες ενέργειες βυθίζουν την ανθρωπότητα στο έρεβος της μισαλλοδοξίας με αποτέλεσμα την ανατροφοδότηση της βίας.

Η Ελλάδα διατηρεί από την αρχαιότητα στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής.  Η περιοχή αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης γειτονίας της Ελλάδας και εκ των πραγμάτων, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι η Ελλάδα διατηρεί από την αρχαιότητα στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής.  Η περιοχή αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης γειτονίας της Ελλάδας και εκ των πραγμάτων, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το γεγονός αυτό έχει αναδείξει η κυβέρνηση μας και θα συνεχίσει να παραμένει προσηλωμένη σε αυτόν το στόχο. Σας ευχαριστώ.