Αντιπολίτευση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας: Δεν θα είμαστε πάντα τυχεροί…

Ο Τόπος της Ζωής μας, Συμπαράταξη Πολιτών και Λαϊκή Συσπείρωση βάλλουν κατά της διοίκησης Τσανάκα, καλώντας τη δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάρρευση τμήματος της γέφυρας στο παλιό νοσοκομείο

Η κατάρρευση τμήματος της γέφυρας μπροστά από το παλιό νοσοκομείο της Καβάλας, στην οδό Νυρεμβέργης (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες πατώντας εδώ) προκάλεσε την αντίδραση και της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Ο Τόπος της Ζωής μας, η Συμπαράταξη Πολιτών και η Λαϊκή Συσπείρωση ζητάνε από τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα «να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζοντας, παράλληλα, ότι η τύχη δεν θα είναι πάντα με το μέρος των πολιτών, υπονοώντας ότι κάποια στιγμή θα θρηνήσουμε και θύματα από τεχνικές αστοχίες και αβλεψίες.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων:

Ο Τόπος της Ζωής μας: Καμία προσοχή, καμία φροντίδα, καμία πρόληψη

«Πριν από μία εβδομάδα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2019, έθεσα θέμα ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ότι η γέφυρα του Κάτω Νοσοκομείου δεν χρειάζεται απλά έλεγχο, αλλά ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ… Είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα. Είμαστε τυχεροί.

Η γέφυρα έπεσε εξαιτίας της αδιαφορίας που δείχνουν οι διοικήσεις του Δήμου τα τελευταία 10 χρόνια για τις συντηρήσεις και τις επισκευές των τεχνικών υποδομών.

Καμία προσοχή, καμία φροντίδα, καμία πρόληψη.

Η ευθύνη της Δημάρχου Καβάλας είναι δεδομένη και τεράστια. Μαθαίνω βέβαια ότι δεν αναλαμβάνει ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ την ευθύνη.

Δεν έχει σημασία πια τι λέει.

Σημασία έχει ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ όλα αυτά τα χρόνια.

Αντιλαμβάνεται η Δήμαρχος ότι τις συνέπειες τις πληρώνουν οι Καβαλιώτες»;

Συμπαράταξη Πολιτών: Ήρθε η ώρα η δήμαρχος να αναλάβει τις ευθύνες της

«Η κατάρρευση τμήματος της γέφυρας που περνά μπροστά από το παλιό νοσοκομείο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Δεν πέρασαν ούτε τρία χρόνια από το ατύχημα που σημειώθηκε στην εν λόγω γέφυρα, όταν και προκλήθηκαν, εκ νέου, οι προβληματισμοί για τη στατικότητά της. Μάλιστα, όπως δήλωσε αμέσως μετά το συμβάν η δήμαρχος Καβάλας «ο καθηγητής που ήταν υπεύθυνος για την πραγματογνωμοσύνη είχε επισημάνει επεμβάσεις, αλλά χρειάζονται χρήματα»!

Δυστυχώς η κ. Τσανάκα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της ούτε τώρα. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι από καθαρή τύχη δεν είχαμε νεκρούς. Αντ’ αυτού, ρίχνει και πάλι τις ευθύνες αλλού. Όμως, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει.

  • Ποια ήταν η πραγματογνωμοσύνη και γιατί δεν ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο και, κατ’ επέκταση, τους δημότες;
  • Ποιες ήταν οι επεμβάσεις που προτάθηκαν από τον καθηγητή;
  • Γιατί δεν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες και γιατί δεν υπήρχαν οι απαραίτητες πιέσεις  ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο;
  • Ποια υπηρεσία ανέλαβε την μελέτη του έργου και πόσο αυτό προϋπολογίστηκε; Έγιναν αυτές οι ενέργειες ή η «έλλειψη πόρων» είναι λόγια του αέρα;
  • Γιατί, αφού γνώριζε ότι υπάρχει πρόβλημα στη συγκεκριμένη γέφυρα, δεν προστάτευσε τους διερχόμενους οδηγούς;
  • Γιατί, αφού ενέταξε μελέτη για την στατικότητα της γέφυρας στο τελευταίο Τεχνικό Πρόγραμμα, άρα ήταν ανήσυχη για την κατάσταση της, δεν προνόησε ώστε να μην περνούν βαρέα οχήματα από εκείνη την οδό;

Αξίζει να τονιστεί ακόμα μία φορά ότι από τύχη δεν είχαμε θύματα! Πόσο ακόμα θα ποντάρει στην τύχη η σημερινή διοίκηση;  Ήρθε η στιγμή η δήμαρχος και η διοίκηση του Δήμου Καβάλας να αφήσουν τις δικαιολογίες και να αναλάβουν, έστω και αργά, τις ευθύνες τους».

Λαϊκή Συσπείρωση: Προαναγγελθέν «έγκλημα», όμως η «τύχη» δεν θα είναι κάθε φορά με το μέρος μας

«Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για τη κατάρρευση της γέφυρας μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο. «Εδώ και τώρα» να απολογηθούν μπροστά στον Καβαλιώτικο λαό. Ενώ τα προβλήματα της εν λόγω γέφυρας ήταν γνωστά, τα είχαμε θέσει στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα της 16ης/08-06-2018 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με το ερώτημα  «Διαμαρτυρία κατοίκων για το δρόμο μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο», όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε, αλλά δεν άρθρωσαν την παραμικρή κουβέντα, απαξιώνοντας τελείως τις ανησυχίες των κατοίκων.

Το ότι ήταν ήδη γνωστή η κατάσταση της γέφυρας στη διοίκηση, αναγκάστηκε να το παραδεχτεί και η Δήμαρχος σε δηλώσεις της τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, δηλώνοντας ότι η κακή κατάσταση της γέφυρας επισημάνθηκε και από ειδικό επιστήμονα. Ωστόσο δεν έκαναν τίποτε, γιατί κατά την κυνική δήλωση της Δημάρχου «γέφυρες δεν γίνονται κάθε μέρα».

Μόνο η καθαρή τύχη «προφύλαξε» τους χιλιάδες διερχόμενους δημότες της Καβάλας και μη, από το να μην θρηνήσουμε θύματα.

Το γεγονός της κατάρρευσης της γέφυρας, ενός  πολυσύχναστου δημοτικού και εθνικού αυτοκινητοδρόμου, φέρει τη σφραγίδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είναι ασύμβατη με τις λαϊκές ανάγκες. Μια ανάπτυξη που έχει πρώτο και κύριο στόχο το κέρδος, την επιδίωξη του κράτους, της τοπικής διοίκησης, των επιχειρηματικών ομίλων, για μείωση του κόστους συντήρησης, τη περικοπή κονδυλίων για σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές, που μοιραία οδήγησαν στην «αναμενόμενη» κατάρρευση.

Η σημερινή εξέλιξη έφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης, της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας που επανειλημμένα θέτουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, εκείνα τα έργα που αφορούν την προστασία του λαού από φυσικές και τεχνικές καταστροφές, τα οποία δεν είναι πρώτα στη λίστα των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, επειδή δεν αποφέρουν κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους, σε αντίθεση με έργα βιτρίνας ή άλλες υποδομές, π.χ. αυτοκινητόδρομους που με τα διόδια ρέει διαρκώς χρήμα προς τους κατασκευαστικούς ομίλους. Πρακτική και τακτική που ούτε στο ελάχιστο δεν ξεφεύγει η σημερινή δημοτική αρχή.

Η πολιτική της σημερινής διοίκησης του Δήμου, αλλά και των εκκολαπτόμενων χαλίφηδων που θέλουν να βρεθούν στη θέση του χαλίφη, που υποκλίνονται σε αυτού του τύπου την «ανάπτυξη», δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν την επιβάλουν με τον αγώνα τους οργανωμένα οι εργαζόμενοι.

Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης με αποφάσεις των σωματείων, των συλλόγων, με επιτροπές αγώνα να διεκδικήσουν την γρήγορη αποκατάσταση της γέφυρας και να απαιτήσουν άμεσα τον αντισεισμικό έλεγχο, σε πρώτη φάση σχολικών υποδομών και δημόσιων χώρων όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα. Να απαιτήσουν σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, με έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, γιατί η «τύχη» δεν θα είναι κάθε φορά με το μέρος μας»!