Νοτοπούλου από Καβάλα: Θα αποδοθούν ευθύνες για την κατάρρευση της γέφυρας

Διατεθειμένη η κυβέρνηση να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ζημιάς, αλλά και στην απόδοση ευθυνών-Υπάρχουν τα κονδύλια για να φτιαχτεί η γέφυρα-Έρευνες για να διαπιστωθεί σε ποιον «ανήκει» ο δρόμος

Στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο σημείο όπου κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας κάτω από το παλιό νοσοκομείο βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου 2018 η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο υφυπουργός Οικονομίας, Στάθης Γιαννακίδης, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Εγνατία Οδός ΑΕ, Απόστολο Αντωνούδη, τους κυβερνητικούς βουλευτές της Καβάλας Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη και Γιώργο Παπαφιλίππου, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο και τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, ενώ στη συνέχεια μετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο της Καβάλας, μαζί με μηχανικούς και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης τόνισαν ότι πρώτιστα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά, με τα αρμόδια υπουργεία να είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν, ενώ θα γίνουν ενδελεχείς έρευνες για την απόδοση των ευθυνών. Ωστόσο, ξεκαθάρισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθεί το οποιοδήποτε συμπέρασμα.




«Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε η κυβέρνηση. Στείλαμε κατευθείαν κλιμάκιο μηχανικών, ενώ δόθηκε εντολή να έρθουν ελεγκτές δημοσίων έργων, διότι είναι η δεύτερη γέφυρα η οποία καταρρέει στην περιοχή (σ.σ.: η άλλη είναι στον Ίασμο), κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Υπάρχουν πρώτες εκτιμήσεις, όμως είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι και αναμένουμε τα πορίσματα. Το υπουργείο θα συνδράμει, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς, για την αποκατάσταση της ζημιάς, ενώ σίγουρα θα υπάρξει έλεγχος για την απόδοση των ευθυνών», δήλωσε η υφυπουργός.

«Αυτός ο δρόμος, επί μια δεκαετία συνέδεε την Ευρώπη με την Ασία. Θέλω να πω ότι αυτός ο δρόμος εξυπηρέτησε την εθνική οικονομία κι όχι μόνο την Καβάλα», πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Κονδύλια υπάρχουν…

Ο υφυπουργός Οικονομίας τόνισε ότι υπάρχουν κονδύλια για την αποκατάσταση της ζημιάς, «ειδικά τώρα που τα δημοσιονομικά της χώρας είναι καλύτερα», δήλωσε ο κ. Γιαννακίδης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός ΑΕ, Απόστολος Αντωνούδης, τόνισε ότι πρωτίστως πρέπει να δοθεί βάρος στην άμεση αποκατάσταση της γέφυρας, παράλληλα, βέβαια, με την απόδοση ευθυνών, ενώ επανέλαβε και ο ίδιος ότι είναι πολύ νωρίς για το οποιοδήποτε συμπέρασμα.

Ψάχνουν να βρουν σε ποιον «ανήκει» η γέφυρα

Δεν έχει ξεκαθαριστεί, πάντως, ακόμα σε ποιον φορέα ανήκει η αρμοδιότητα της συντήρησης και επισκευής της γέφυρας, με την Εγνατία Οδό ΑΕ να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει την ευθύνη, την ΠΕ Καβάλας να διατείνεται ότι η ευθύνη ανήκει στον δήμο και τον δήμο Καβάλας να έχει επιστρατεύσει τους νομικούς του συμβούλους για να διαπιστωθεί αν όντως η γέφυρα ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητά του.

*Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας