Σταθάκης για ΒΦΛ-ΔΕΠΑ: Αν υπάρχει σκάνδαλο με τα χρέη, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη ΝΔ!

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «είναι λογικό να ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης»...

Ηυπόθεση με τα χρέη ύψους 120 εκ. ευρώ της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μετά την ερώτηση στη Βουλή των 32 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την σε κακουργηματικό βαθμό δίωξη του τ. Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου (διαβάστε την εδώ), το πλήθος δημοσιευμάτων στον αθηναϊκό Τύπο (διαβάστε σχετικά εδώ) αλλά και την απόφαση του κόμματος της ΝΔ να ανεβάσει το θέμα επικοινωνιακά (δείτε εδώ σχετικό βίντεο), η Κυβέρνηση περνά και πάλι στην «αντεπίθεση».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

1Η εξέλιξη του χρέους της εταιρείας ELFE, από το 2009 (όταν προέκυψε το σημερινό ιδιοκτησιακό σχήμα) μέχρι το 2015, είναι αποκαλυπτική για το ποιος δημιούργησε το χρέος προς τη ΔΕΠΑ: Η συνολική οφειλή από 48 εκατ. ευρώ έφτασε τα περίπου 85 εκατ. ευρώ και το τμήμα χωρίς εγγυήσεις από 40 εκατ. ευρώ διπλασιάστηκε σε 80 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα, το καθαρό χρέος αυξήθηκε από 81 εκατ. ευρώ σε 93 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι σημερινές οφειλές των 120 εκατ. ευρώ προκύπτουν από αρχικό χρέος 80 εκατ. ευρώ, που κληροδότησαν οι διορισμένες από τη ΝΔ διοικήσεις, συν 25 εκατ. ευρώ τόκους υπερημερίας επί αυτών των χρεών. Κατά συνέπεια, αν υπάρχει σκάνδαλο σχετικά με το ύψος του χρέους, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη ΝΔ.

2H σημερινή κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε την επαναπρόσληψη των 150 μονίμων εργαζομένων της ELFE, που επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν με προσωρινό και φθηνότερο εργατικό δυναμικό. 

3Τα περί συμψηφισμού χρεών με ακίνητα δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, ουδέποτε έλαβαν την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάτι που είναι προφανές και από το ότι τέτοια σχέδια δεν προχώρησαν. 

4Οι ισχυρισμοί περί προτροπών της πολιτικής ηγεσίας για συνέχιση παροχής φυσικό αερίου στην ELFE με ελαστικότερους όρους καταρρίπτονται από την απόφαση που προώθησε η κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ (12/6/2017), περί αυστηροποίησης των όρων πληρωμής, με αποπληρωμή κάθε νέας οφειλής που προκύπτει με 50% μετρητά και 50% μεταχρονολογημένες επιταγές, και παράλληλα καταβολή ποσού για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους. H ELFE στράφηκε κατά αυτής της απόφασης, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, όπου και της επιδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία υποχρεώνεται η ΔΕΠΑ να παρέχει αέριο με αντάλλαγμα αποκλειστικά μεταχρονολογημένες επιταγές, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Η σημερινή σχέση των δύο εταιρειών διέπεται από αυτή την κρίση της Δικαιοσύνης.

Είναι λογικό να ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης: Αφενός είναι πολύ πιθανό να αναδειχθούν οι ευθύνες για τη δημιουργία του χρέους, διοικήσεων που η δική της κυβέρνηση είχε διορίσει. Αφετέρου πληθώρα δικών της στελεχών εμπλέκονται στη διοίκηση της ELFE».