Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: «Αγεφύρωτο» το χάσμα μεταξύ διοίκησης Τσανάκα και αντιπολίτευσης

Η δήμαρχος Καβάλας αποκάλυψε ότι οι υπουργοί ζήτησαν να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ανακοίνωσε «λεπτομέρειες» από τη σύσκεψη-Η πραγματογνωμοσύνη και το δυσοίωνο παράδειγμα του Ιάσμου

Συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, με τη συνεδρίαση να αρχίζει με το ψήφισμα αλληλεγγύης προς τις σχολικές καθαρίστριες. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Γραμμένος ζήτησε από το Σώμα να εγκρίνει το ψήφισμα-υπόμνημα των καθαριστριών Δημοσίων Κτιρίων. «Το περιεχόμενο δεν μπορεί να το επεξεργαστεί το ΔΣ, πρέπει να είναι ψήφισμα αλληλεγγύης», είπε ο Βαγγέλης Παππάς, επικεφαλής της ΚΑΠ. Για το θέμα υπήρξε μια αντιγνωμία, ως προς την τελευταία παράγραφο, όπου αναφέρονταν ότι οι σχολικές καθαρίστριες κινδυνεύουν με απολύσεις, με τον αντιδήμαρχο, Ηλία Καλανταρίδη να τονίζει ότι δεν απολύονται με αποφάσεις των Σχολικών Επιτροπών, αλλά με εντολή του υπουργείου.

«Καυγάς» για την… ιεράρχηση της συζήτησης

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ενημερώσει το Σώμα για λεπτομέρειες, που, όπως είπε, δεν έγιναν γνωστές, από τη συζήτηση η οποία έγινε στη σύσκεψη που ακολούθησε μετά το συμβάν της κατάρρευσης της γέφυρας στο παλιό νοσοκομείο, ενώ ο κ. Γραμμένος είχε ήδη θέσει θέμα αν θα συζητιόταν μόνο αυτό το θέμα ή αν θα γίνονταν κανονικά η προ ημερησίας διάταξη.

«Να το συζητήσουμε και μετά να ακολουθήσει η προ ημερησίας διάταξη», είπε ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, Μάκης Παπαδόπουλος.

«Κάποια πράγματα να συζητιούνται εδώ μέσα και όχι μέσα στις εφημερίδες. Να δείχνει η δήμαρχος αυτοσυγκράτηση, ας συγκαλούσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο», είπε ο Βαγγέλης Παππάς.

«Έπρεπε άμεσα να συγκαλέσετε Δημοτικό Συμβούλιο», είπε συμφωνώντας με τους προηγηθέντες δημοτικούς συμβούλους ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών,  Άρης Βέρρος.

Τελικά αποφασίστηκε να γίνει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Περί γέφυρας και ευθυνών ο λόγος…

Η δήμαρχος, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στο ιστορικό των όσων ακολούθησαν της κατάρρευσης της γέφυρας, τονίζοντας ότι η διοίκηση του δήμου αντιμετώπισε πολύ προσεκτικά το θέμα, παρά το γεγονός ότι -όπως είπε- κάποιοι βιάστηκαν να καταδικάσουν τον δήμο.

Αναλυτικά τα όσα είπε η Δήμητρα Τσανάκα

«Η διοίκηση ήταν πολύ προσεκτική, δεν έβγαλε στη φόρα όσα ειπώθηκαν. Το Σάββατο, όταν ήρθαν οι δυο υπουργοί, είχε ήδη βγει η… ετυμηγορία ότι φταίει ο δήμος Καβάλας. Δε μίλησα, επειδή όλοι οι νομικοί του δήμου Καβάλας έψαχναν στοιχεία. Βρήκαμε όλους τους νόμους, τα ΦΕΚ, τα έγγραφα και όταν είχα όλα τα στοιχεία τα ανακοίνωσα. Με βάρκα πήγαν κάτω από τη γέφυρα οι μηχανικοί.

»Μου ζήτησαν οι υπουργοί να στείλω ένα έγγραφο στο οποίο να λέω ότι ο δήμος δεν μπορεί να αποκαταστήσει το έργο και το ίδιο έγγραφο ζητήθηκε να σταλεί και από την Περιφέρεια. Ζήτησαν να κηρύξουμε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να γίνουν γρήγορα οι εργασίες. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να κηρυχθεί μια περιοχή, αν δεν έχουν προηγηθεί φυσικές καταστροφές κι αυτό μας προβλημάτισε.

»Η κ. Νοτοπούλου με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, δεσμεύτηκε ότι η πολιτεία αυτονόητα θα είναι στο πλευρό του δήμου. Κλείσαμε ραντεβού με τον κ. Μέτιο για το πρωί της Δευτέρας και μου είπε ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να εκδώσει αυτό το χαρτί κι ότι δεν δύναται να κάνει τις εργασίες, αλλά θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που γνωρίζουμε.

»Έτσι αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο ΤΕΕ ΑΜ. Μιλήσαμε ξανά με την Περιφέρεια και τον Επίτροπο για να εξετάσουμε πώς θα πληρωθεί το ΤΕΕ ΑΜ και η Εγνατία Οδός ΑΕ. Ο Περιφερειάρχης μού είπε πριν από λίγο ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει με κάθε τρόπο. Ρώτησα τι θα γίνει με τον δρόμο, πώς θα γίνεται η κυκλοφορία και βεβαίως τι θα γίνει με την Περιμετρική και το θέμα της Περιμετρικής το έθεσα σε επιστολή μου και προς τον κ. Σπίρτζη».

Ο επικεφαλής της παράταξης Σύγχρονος Δήμος, Θόδωρος Μουριάδης είπε με τη σειρά του: «Δεν θα κάνουμε εδώ λαϊκό δικαστήριο, το γεγονός έγινε. Μας είπε η δήμαρχος ότι δεν έχει ευθύνη ο δήμος. Να δούμε τι γίνεται με την πραγματογνωμοσύνη, έχοντας το παράδειγμα της γέφυρας του Ιάσμου, όπου δεν έχει γίνει ακόμη, αν και πέρασε ένας και πλέον χρόνος. Η πραγματογνωμοσύνη πρέπει να γίνει και για το υπόλοιπο της γέφυρας. Αν διαπιστώσουμε ότι η γέφυρα δεν αντέχει, τι αξίζει να κάνουμε; Τι γίνεται με το κυκλοφοριακό; Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υπόλοιπες γέφυρες; Είναι κάποια ερωτήματα για την επόμενη μέρα που πρέπει να τα εξετάσουμε σοβαρά».

Η αντιδήμαρχος, Ευαγγελία Δρακονάκη είπε: «To πόρισμα θα είναι ολοκληρωμένο, θα περιλαμβάνει και τον κυκλοφοριακό φόρτο ή αν πρέπει να εξετάσουμε και άλλες λύσεις. Ίσως με μια ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, δεν το αποκλείω. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες γέφυρες, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων κλήθηκαν να μας υποδείξουν πού βρίσκονται γέφυρες και στη συνέχεια με την νομική και τεχνική μας υπηρεσία θα δούμε τι θα κάνουμε».

«Πάλι στείλατε Δελτίο Τύπου χωρίς να μιλήσουμε εδώ μέσα. Σωστά το θέτετε ότι πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα. Ούτε θα σας δικαιολογήσω, ούτε θα ταυτιστώ μαζί σας. Για ‘μένα η αδιαφορία σας είναι εγκληματική, ήταν δικό σας καθήκον να μην πέσει η γέφυρα. Εσείς πήρατε σβάρνα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και δεν συγκαλέσατε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Τις πολιτικές ευθύνες δεν θα τις αποφύγετε ούτε εσείς ούτε οι προηγούμενοι. Το τι συμβαίνει μέσα στην πόλη αφορά τον δήμο. Θέλουμε να ξέρουμε ποιος θα κάνει το πόρισμα, όλα τα έγγραφα που παρουσιάσατε, τα οποία αμφισβητούμε. Λέτε ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να είναι ο “φούφουτος”, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι την ευθύνη δεν την έχει ο δήμος! Τώρα ό,τι και να λέτε δεν σας πιστεύουμε», είπε ο Μάκης Παπαδόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Γραμμένου για τους χαρακτηρισμούς τους οποίους χρησιμοποίησε.

Τελικά η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει γεφύρωμα» μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης, όσων αφορά τις ευθύνες για την πρόκληση της πτώσης της γέφυρας και τις υποχρεώσεις για την αποκατάστασή της.