Ανδρέας Νεφελούδης: Μιλάνε σήμερα για τη ΒΦΛ αυτοί που επί μήνες έκαναν την… πάπια!

Δηκτική ανακοίνωση από τον ΓΓ του Υπουργείου Εργασίας για την υπόθεση των Λιπασμάτων με «καρφιά» για στελέχη της ΝΔ που «εκμεταλλεύτηκαν» την περιπέτεια των Απολυμένων

Ήταν το κυβερνητικό στέλεχος που συνέδεσε περισσότερο το όνομά του με τον αγώνα του Σωματείου των Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση ΒΦΛ-ΔΕΠΑ, ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας που επετεύχθη τον Δεκέμβριο του 2017 και «οδήγησε» τους Απολυμένους των Λιπασμάτων πίσω στις θέσεις εργασίας τους κάνει λόγο σήμερα για «μια υπόθεση που φτάνει, αισίως, στο ευτυχές τέλος της και σε μια βιώσιμη λύση».

Ο λόγος για τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του ενημερώνει ότι το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας, όπως ακριβώς είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έναν χρόνο πριν, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δίχως να ξεχνά όμως να μιλήσει για όλους όσους κατά τη διάρκεια του «αγώνα των 180» ήταν είτε αδιάφοροι είτε «απέναντί» τους.

Ο κ. Νεφελούδης, επίσης, καταγγέλλει βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία «να ασκήσουν πολιτικές προσωπικές και χαρακτήρα πελατειακού στις πλάτεων των απολυμένων», χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα «εραστές της κάθε ανομίας»!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης Νεφελούδη.

Επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η εξυγίανση στα Λιπάσματα Καβάλας

«Ξαφνικά εμφανίστηκαν, μετά από χρόνια σιωπής και αδιαφορίας, διάφοροι να ασχολούνται με τα Λιπάσματα Καβάλας, εφημερίδες δηλαδή γνωστού ομίλου που ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα των αγώνων για την δικαίωση των 180 εργαζομένων που είχαν απολυθεί και επαναπροσλήφθηκαν, έκαναν κοινώς την ‘πάπια’.

Οψίμως είχαμε και μια δήθεν, και κατά την άποψή μου, εκδήλωση ενδιαφέροντος  από βουλευτές της ΝΔ που αν, δε συναινούσαν στις απολύσεις, τουλάχιστον εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός για να ασκήσουν πολιτικές προσωπικές και χαρακτήρα πελατειακού, στην πλάτη των απολυμένων Καβαλιωτών. Όλοι αυτοί, ‘εραστές’ της κάθε ανομίας, ξαφνικά μυρίστηκαν πολιτικό αιματοκύλισμα και έσπευσαν.

Μυρίστηκαν πάλι λάθος για μια υπόθεση που φτάνει, αισίως, στο ευτυχές τέλος της και σε μια βιώσιμη λύση.

Λίγα για την υπόθεση

Τον Νοέμβριο του 2017 από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αν. Μ. – Θράκης ο πρωθυπουργός της χώρας οριοθετούσε το πλαίσιο για την επίλυση των προβλημάτων που είχαν προκύψει στα λιπάσματα Καβάλας.

Το τρίπτυχο που είχε εξαγγείλει ο Αλ.Τσίρπας από την Κομοτηνή:

  1. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.
  2. Εξυγίανση της επιχείρησης
  3. Εξεύρεση νέου επενδυτή

Κανείς τότε, εκτός από ελάχιστους, δεν πίστεψε ότι το τρίπτυχο που παρουσίαζε θα ήταν η λύση για το αδιέξοδο.

  • Έναν μήνα και κάτι μέρες μετά, το πρώτο μεγάλο βήμα είχε ήδη πραγματοποιηθεί. Όλοι οι εργαζόμενοι επαναπροσλήφθηκαν και άνοιξε ο δρόμος για την οριστική αντιμετώπιση του αδιεξόδου.
  • Τον Δεκέμβριο (22.12.17) οι εργαζόμενοι επανήλθαν στην δουλειά τους, ικανοποιήθηκαν οι οικονομικές τους απαιτήσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια να επανέλθουν στις ίδιες ή συναφείς με τις προηγούμενες θέσεις εργασίας τους. Είναι δεδομένο ότι σε ό,τι αφορά την πλήρη και αρμονική ενσωμάτωση έχουν πολλά να γίνουν ακόμα, γιατί η ένταση ήταν πολύ μεγάλη και η όσμωση αποδείχθηκε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, που ακόμα και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σήμερα

Σε κάθε περίπτωση η τριμερής συμφωνία μεταξύ Υπουργείου, επιχείρησης και εργαζομένων, βρίσκεται σε εξέλιξη και η εφαρμογή της παρακολουθείται από το Υπουργείο Εργασίας. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει να γίνει επιτόπια (στην Καβάλα) νέα τριμερής συνάντηση, όταν ολοκληρωθεί και το δεύτερο μέρος δηλαδή όταν κλείσει η όποια συμφωνία εξυγίανσης, δηλαδή όταν θα διασφαλιστεί η επιχειρηματική και εργασιακή βεβαιότητα.

Κλειδί για όλες τις μετέπειτα εξελίξεις, μετά το καθοριστικό μέγεθος της αποκατάστασης της εργασιακής ειρήνης ήταν και είναι η υπόθεση της εξυγίανσης, δηλαδή το δεύτερο μέρος του τριπτύχου που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

Η εξυγίανση της επιχείρησης είναι εξαιρετικά σημαντικό μέγεθος γιατί θα ρυθμιστούν με ένα βιώσιμο και δημιουργικό τρόπο τα υπέρογκα χρέη της, χωρίς να χάσει το δημόσιο και οι συνδεδεμένοι με αυτό φορείς, έτσι ώστε να συνεχίσει με αποδοτικό, για όλα τα μέρη, τρόπο την λειτουργία της που πανθομολογούμενα είναι χρήσιμη για την αγροτική οικονομία και όχι μόνο. Αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό, το σημαντικότερο ίσως βήμα επενδυτικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτή επίσης, η εξυγίανση, είναι το απολύτως απαραίτητο εργαλείο για την διασφάλιση της εργασιακής ηρεμίας για εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής.

Από όσο γνωρίζω οι διαδικασίες προχωρούν και όσον αφορά τα συμφέροντα του Δημοσίου, του ασφαλιστικού συστήματος και των εργαζομένων, είναι απολύτως εξασφαλισμένα ως ένδειξη ειλικρινούς συνεργασίας μέχρι σήμερα.

Το μόνο που απομένει είναι να επικυρωθεί η όποια συμφωνία από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, στις οποίες πρέπει να προσφύγει με το σχετικό σχέδιο το όποιο επενδυτικό σχήμα.

Με λίγα λόγια η ολοκλήρωση της εξυγίανσης και της νέας επενδυτικής πρωτοβουλίας αποτελεί νίκη της κυβέρνησης, νίκη των εργαζομένων και νίκη της νέας επιχειρηματικής αντίληψης που απαιτεί η ανάπτυξη όπως την οραματιζόμαστε.

Επιτακτική λοιπόν η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα γιατί η όποια καθυστέρηση θα είναι σε βάρος όλων των παραπάνω και θα δίνει τροφή σε όσους περιμένουν να μην προχωρούν σωστά οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».