Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έλαβε, αργά το βράδυ, το λόγο και τοποθετήθηκε επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2019.
Η ομιλία του κ. Παναγιωτόπουλου παρατίθεται ακολούθως αναλυτικά:
«Κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ή είστε αθεράπευτα αισιόδοξοι ή αθεράπευτα μυθομανείς»
«Θα ήθελα πρώτα να εκφράσω από αυτό το Βήμα τη συμπαράστασή μου στον ΣΚΑΪ, στην «Καθημερινή» και τους εργαζόμενους στο κανάλι και στον σταθμό, που σήμερα έγινε και στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.
Το ανησυχητικό είναι ότι η νέα τρομοκρατία πλέον οργανώνεται και κτυπά, την ώρα που το αίσθημα ασφάλειας του μέσου πολίτη συρρικνώνεται επί των ημερών αυτών. Θα ήθελα να εκφράσω την ευχή η δημόσια τάξη και ασφάλεια να κατισχύσουν ξανά στη χώρα. Πιθανολογώ -θα έβαζα στοίχημα- ότι αυτό θα συμβεί μάλλον με μια άλλη κυβέρνηση και θα ελπίσω επίσης αυτή μου η τοποθέτηση να μην εκληφθεί από τους κυβερνητικούς συναδέλφους ως ένα κομμάτι της ακροδεξιάς διολίσθησης της Νέας Δημοκρατίας.
Πολύ το ακούω αυτό τώρα τελευταία από αυτό το Βήμα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: «Ρέπει προς την ακροδεξιά πλέον η Νέα Δημοκρατία». Αυτό όμως που έχει συμβεί είναι ότι με την ακροδεξιά συνεννοήθηκε μια χαρά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να συμπράξουν και να ρίξουν την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά προς τον Δεκέμβριο του 2014 και με τον κ. Καμμένο -που δεν τον λες και κεντρώο, μετριοπαθή, προς τα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος τον εντάσεις- για να συγκυβερνήσουν εδώ και τέσσερα χρόνια, αποτελώντας τη μακροβιότερη κυβέρνηση που διαχειρίστηκε μνημόνιο -για να μην ξεχνιόμαστε- στη χώρα.
Οφείλω να κάνω μια τοποθέτηση επί αυτών που άκουσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, που τοποθετήθηκε νωρίτερα από του Βήματος.
Μίλησε για ποιοτική διαφορά ως προς τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και το ανέλυσε.
Εγώ θα ήθελα να πω ότι δύο είναι οι συνθήκες που διασφαλίζουν την κανονικότητα ως προς τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα:
Η πρώτη είναι η θεσμική της θωράκιση που εξασφαλίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της και άρα την κατίσχυση του κράτους δικαίου. Δεν έχω δει κάποια πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση που θα μπορούσε να διατυπωθεί στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος από την κυβερνητική Πλειοψηφία. Εμείς -είχα τη δυνατότητα να το πω αυτό και στην προχθεσινή γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων- έχουμε προτάσεις για τη θεσμική θωράκιση της Δικαιοσύνης, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική της ανεξαρτησία, ξεκινώντας από τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Από την Κυβέρνηση τσιμουδιά!
Η δεύτερη συνθήκη είναι η υλοποίηση τομών και μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν την ταχύτερη και άρα αποτελεσματικότερη και συνεπώς ποιοτικότερη λειτουργία της προς όφελος του πολίτη, που αισθάνεται ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί το ύστατο καταφύγιό του κατά της βούλησης ή της αυθαιρεσίας, αν θέλετε, των ισχυρών και ακόμα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Δυνητικά μια αποτελεσματικότερη και ταχύτερη Δικαιοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.
Ο Υπουργός μάς είπε ότι τα κονδύλια του Υπουργείου Δικαιοσύνης στον προϋπολογισμό του 2019 ανέρχονται σε 650 εκατομμύρια ευρώ έναντι 608 εκατομμυρίων για τα έτη 2017 και 2018 και ότι αυτό είναι ποιοτική αλλαγή. Εγώ τη βλέπω ποσοτική αλλαγή. Έχουμε μια αλλαγή στα νούμερα, μεγαλύτερος αριθμός κονδυλίων, περισσότερα λεφτά για το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πού οφείλεται, όμως, αυτό; Κατ’ αρχήν στην πρόβλεψη για την καταβολή των αναδρομικών σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Επομένως, για μια ακόμα φορά το σύνολο στην ουσία του προϋπολογισμού του Υπουργείου κατευθύνεται στην κάλυψη μισθολογικών αναγκών των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Ελάχιστα, θα έλεγα, χρήματα απομένουν για οτιδήποτε άλλο.
Ο κ. Καλογήρου ανέλυσε κάποια νούμερα: 5% επιπλέον στους εργαζόμενους, 18% επιπλέον για αγορές αγαθών, 500 χιλιάδες για κάποιες υπερωρίες δικαστικών υπαλλήλων, άλλες τόσες για άδειες και νυχτερινή εργασία. Αυτά τα κονδύλια, ξέρετε, δεν αναβαθμίζουν την ποιότητα απονομής της ελληνικής Δικαιοσύνης ούτε είναι μεταρρύθμιση -ας το πω έτσι- η προμήθεια καυσίμων θέρμανσης ή πετρελαίου στις φυλακές. Προχθές πήγα στο κτήριο του Εφετείου Αθηνών και με πληροφόρησαν ότι, εκτός του ότι δικάζουν μέσα στο χειμώνα χωρίς θέρμανση με παλτά και γάντια, οι εργασίες επισκευής του κτηρίου μετά την περσινή βομβιστική επίθεση ξεκίνησαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από έναν χρόνο. Επομένως, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες ως προς τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών της Δικαιοσύνης σε όλη την επικράτεια, βρίσκεται σε οριακό σημείο αυτή η κατάσταση και επίσης υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό, τόσο σε δικαστές, όσο και σε διοικητικό προσωπικό.
Θα μπορούσε ο κύριος Υπουργός να μας πει κάτι για τη δρομολόγηση της πρόσληψης των εναπομεινάντων επιτυχόντων ειρηνοδικών του διαγωνισμού Δ΄ Τάξης του 2014. Δεν ακούσαμε τίποτα γι’ αυτό ή για την επέκταση της ηλεκτρονικής οργάνωσης της Δικαιοσύνης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος, που καθυστερεί αδικαιολόγητα. Δεν άκουσα κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κανένα συγκεκριμένο ποσοστό κάλυψης, καμία συγκεκριμένη στοχοθεσία. Στασιμότητα, λοιπόν.
Και αυτό δεν είναι καν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης σήμερα. Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα συνοψίζεται στο διαβόητο δόγμα Πολάκη: «Να βάλουμε μερικούς στη φυλακή, για να κερδίσουμε τις εκλογές». Και αυτό δεν το είπε ψιθυριστά σε συναδέλφους του στην Κυβέρνηση. Το είπε δημόσια, σε κομματική εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος. Κυβερνητικές παρεμβάσεις, δηλαδή, στην ανεξάρτητη κατά το Σύνταγμα Δικαιοσύνη, ώστε αυτή να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να ικανοποιούνται πολιτικές σκοπιμότητες της Κυβέρνησης και να πλήττονται, να στοχοποιούνται πολιτικοί αντίπαλοι από μεθοδευμένες διώξεις από κάποιον Ρασπούτιν του παρασκηνίου. Υπονόμευση της θεσμικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, υπονόμευση του κράτους δικαίου της δημοκρατίας, πολύ φοβούμαι ότι είναι το αποτύπωμα τεσσάρων χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Δικαιοσύνη.
Ένα πολύ σύντομο σχόλιο για τα υπόλοιπα του προϋπολογισμού.
Κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Ή είστε αθεράπευτα αισιόδοξοι ή αθεράπευτα μυθομανείς. Μας λέτε ότι όλα πάνε καλά και θα πάνε καλύτερα. Τον τόνο και το ύφος δίνει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προχθές στην αντισυγκέντρωση στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, μπροστά σε κομματικό ακροατήριο και πολλούς αστυνομικούς εξυμνούσε από το βήμα τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη και το δικαίωμα στη διαφωνία, την ώρα που αστυνομικοί απομάκρυναν σηκωτό κάποιον πολίτη που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί -φαντάζομαι ακροδεξιό και φασίστα κατά τη δική σας οπτική γωνία- τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή».
Τι θέλω να πω με αυτό και πού θέλω να καταλήξω; Οι εθνικά επιζήμιοι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο εθνικό ζήτημα είναι συνεπείς με τις επιδόσεις της σε όλα τα μέτωπα. Με ό,τι καταπιάνεστε, το επιδεινώνετε. Πάτε να λύσετε προβλήματα και δημιουργείτε περισσότερα.
Η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι καλή. Η απόδοση δεκαετούς ομολόγου δείχνει ότι τέσσερις μήνες μετά την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, δεν έχουμε ακόμη καθαρή έξοδο στις αγορές. Αυτός υποτίθεται ότι ήταν ο στόχος στην έξοδο από τα μνημόνια.
Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει πρόσβαση σε καμία χρηματοδότηση. Υπάρχει το «μαξιλάρι» των 26 δισεκατομμυρίων, αλλά αυτό είναι παραγεμισμένο από την υπερφορολόγηση που τσάκισε τη μεσαία τάξη, διότι αυτή ήταν η δική σας απόφαση.
Το αποτέλεσμα είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Από 60 δισεκατομμύρια που χρωστούσαν οι φορολογούμενοι το 2014, σήμερα έχουν ανέλθει στα 103 δισεκατομμύρια μέχρι τον Σεπτέμβρη, 43 δισεκατομμύρια παραπάνω χρέος σε απλήρωτους φόρους μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Το τραπεζικό σύστημα παραπαίει και το χρηματιστήριο βρίσκεται σε χαμηλές πτήσεις. Εκεί είναι η πραγματική απεικόνιση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και εσείς στοχοποιείτε όλο και περισσότερους συστηματικά. Στηρίζετε τη φτώχεια, δημιουργώντας περισσότερη φτώχεια, γιατί ποτέ δεν καταλάβατε ή δεν θελήσατε να καταλάβετε, ότι οι χώρες βγαίνουν από τα προβλήματα αυτά παράγοντας πλούτο.
Από εκεί, από το περίσσευμα του πλούτου, κύριοι συνάδελφοι, χρηματοδοτούνται και ασφαλιστικά συστήματα βιώσιμα και βιώσιμο κοινωνικό κράτος. Δυστυχώς αυτά δεν είστε σε θέση να καταλάβετε.
Δεν πάμε καλά, κάτι που ξέρουν οι Έλληνες. Θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα τα πράγματα, κάτι που βέβαια προϋποθέτει την αποχώρησή σας από την εξουσία. Θα γίνει και αυτό στις επερχόμενες εκλογές. Προφανώς καταψηφίζω τον προϋπολογισμό».