Μετακινούνται 17 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου από το «Βοήθεια στο Σπίτι» στον δήμο Καβάλας

Χαρμόσυνες... τελωνειακές ανακοινώσεις κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας-Οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές των ετών 1990-1996, οι απαντήσεις για τις αμοιβές συμβούλων και οι διευκρινήσεις για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Με μια καταγγελία από τον επικεφαλής της ΚΑΠ, Βαγγέλη Παππά ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου 2019

«Δεν είναι δυνατό να ζητά η παράταξή μου το Πολύκεντρο της Νέας Καρβάλης για εκδήλωση και να μη μου απαντάται. Η ίδια η δήμαρχος ακυρώνει αυτά που δηλώνει περί συναίνεσης», ανέφερε ο κ. Παππάς, με τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα να δηλώνει ότι δεν έχει αντίρρηση και το θέμα να λύνεται.

Στη συνέχεια η κ. Τσανάκα ανακοίνωσε ευχάριστα νέα, σχετικά με ένα έγγραφο από την ΑΑΔΕ το οποίο αφορά τις Τελωνειακές διαδικασίες. «Η προϊσταμένη του Τελωνείου Καβάλας αποφασίζει για τη χειμερινή περίοδο του 2019 όλα τα εμπορεύματα με φορτηγά οχήματα για εισαγωγές-εξαγωγές να προσκομίζονται στο “Φίλιππος Β'” προκειμένου να συμβάλλει στην ασφαλή λειτουργία της εθνικής οδού, με τον Βαγγέλη Παππά να σχολιάζει ότι «εφόσον γίνεται, να το κάνουν και το καλοκαίρι. Το κομφούζιο δεν θα είναι περισσότερο το καλοκαίρι; Να μη δεχθούμε να επιστρέψει».

1η αναμόρφωση προϋπολογισμού

«Έχουμε μεταφορά κωδικών εσόδων και εξόδων για ισοσκελισμένα έσοδα-έξοδα. Ένας Κωδικός έχει να κάνει με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές που αφορούν τα έτη 1990-1996, που δεν καταβλήθηκαν τότε μετά από προσφυγή που έκανε ο δήμος, όταν κάποιοι εργαζόμενοι διεκδικούσαν πριμ παραγωγικότητας. Το πέτυχαν οι εργαζόμενοι, πήραν σταδιακά το πριμ, αλλά δεν καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές που σήμερα με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τις 240.000 ευρώ. Δεν είναι ότι δεν έκανε κάτι σωστά ο δήμος, η υπηρεσία λειτούργησε κεντρική διοίκηση. Εμείς πάντως θα προσφύγουμε δικαστικά», πληροφόρησε το Σώμα ο αντιδήμαρχος, Ηλίας Καλανταρίδης, με τον επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, Άρη Βέρρο, να ρωτάει τη διοίκηση για το ποιοι είναι οι συνεργάτες και πώς αμείβονται.

«Οι 15.000 ευρώ που αυξάνουν τις αμοιβές των συμβούλων, αφορούν τους συνεργάτες που υπάρχουν;», ρώτησε με τη σειρά του ο επικεφαλής του Σύγχρονου Δήμου, Θόδωρος Μουριάδης, με τον κ. Καλανταρίδη να απαντάει ότι «έχει να κάνει με έναν ειδικό συνεργάτη κι αυτό το ποσό μπαίνει για την τρέχουσα χρονιά για να καλυφθεί αυτή η θέση, καθώς δεν είχε τη δυνατότητα η δήμαρχος να προσλάβει παρά μόνο με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ».

«Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και προφανώς δεν θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του δήμου, αλλά για τις ανάγκες της διοίκησης», σχολίασε δηκτικά ο κ. Βέρρος.

Διευκρινήσεις για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Όσον αφορά τη μετακίνηση προσωπικού από το «Βοήθεια στο Σπίτι» στον δήμο Καβάλας, ο αντιδήμαρχος, Δημοσθένης Τουλκίδης διευκρίνισε ότι έγινε σύμφωνα με νόμο ο οποίος ψηφίστηκε στο τέλος του 2018. «Τελικά όπως πηγαίναμε να το κάνουμε θα ήταν υπερβολικό. Δεν θα πάνε όλοι στον δήμο. Περνάνε μόνο οι ορισμένου χρόνου, οι 17 αυτοί που πληρώνονται από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Οι υπόλοιποι 7 παραμένουν στο Νομικό Πρόσωπο. Δεν σταματάει το “Βοήθεια στο Σπίτι”. Θα λειτουργήσει ως είχε. Ζητήσαμε προσωπικό, γιατί είχαμε ανάγκη έναν οδηγό, καθώς ο ένας οδηγός που έχουμε παραμένει το Νομικό Πρόσωπο. Υπήρχαν άτομα που ήθελαν να έρθουν στο Βοήθεια Στο Σπίτι, αλλά δεν υπήρχε το σχετικό κονδύλι», ανέφερε ο κ. Τουλκίδης.

«Μήπως τώρα με το διαχωρισμό αυτό είναι λίγα τα άτομα;», ρώτησε ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, Μάκης Παπαδόπουλος, με την αντιδήμαρχο, Ευαγγελία Δρακονάκη να απαντάει ότι «οι χρηματοδοτήσεις έρχονται από την κεντρική υπηρεσία. Η λειτουργία του προγράμματος παραμένει η ίδια, δεν αλλάζει τίποτε. Στο οργανόγραμμα θα εμφανίζονται στον δήμο, στην αντίστοιχη Διεύθυνση της Κοινωνικής Πρόνοιας».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Ποτόλιας ρώτησε για τις αποδοχές των εργαζομένων και το αν θα αλλάξει η εργασιακή τους σχέση, με τον κ. Τουλκίδη να απαντάει ότι «οι αποδοχές δεν αλλάζουν. Στον διαγωνισμό ευνοούνται οι παλιοί, αλλά “Βοήθεια στο Σπίτι” υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει κόσμος που δουλεύει 16 και 17 χρόνια. Το όριο που μπαίνει είναι τα 7 χρόνια».