Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Ένταση με φόντο το Δημοτικό Κατάστημα του Αμυγδαλεώνα

Διαξιφισμοί μεταξύ του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας, Δημήτρη Πουρσαϊτίδη και της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα με αφορμή τη λειτουργία του γραφείου της Κοινότητας και τις... Δημοτικές Εκλογές

Με πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη δήμαρχο και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας του Αμυγδαλεώνα, Δημήτρη Πουρσαϊτίδη ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Μαρτίου 2019. Ο κ. Πουρσαϊτίδης κατήγγειλε ότι την τελευταία φορά που επισκέφτηκε την δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα στο γραφείο της, η ίδια του συμπεριφέρθηκε σαν «σκουπίδι του δρόμου» και στο τέλος τον αποκάλεσε και προδότη, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Η δήμαρχος απαντώντας είπε: «Τι ακριβώς συνέβη; Τι συνέβη και η δήμαρχος δεν τον αγαπάει τον πρόεδρο και του φέρεται σαν σκουπίδι του δρόμου; Γιατί δε με ενημερώσατε αντρίκια ότι αποχωρήσατε από την παράταξή μας;». Σε ανταπάντηση ο πρόεδρος της Κοινότητας του Αμυγδαλεώνα είπε ότι η τελευταία επίσκεψή του αποσκοπούσε στο να την ενημερώσει ότι δε θα ήταν εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό της.

Αφού ξεπεράστηκε η προσωπική αντιπαράθεση, τον λόγο πήρε ο κ. Πουρσαϊτίδης ο οποίος εξήγησε για ποιους λόγους απαιτείται η συνέχιση λειτουργίας του γραφείου της Κοινότητας.

«Σας δηλώνουμε ότι πρέπει να μείνει ανοιχτό το γραφείο. Ο Αμυγδαλεώνας είναι ιστορική κοινότητα, ο πληθυσμός του είναι 5.000 κάτοικοι και αποτελεί τη δεύτερη αγορά της Καβάλας, αν προσθέσουμε το Δάτο και Πολύστυλο εξυπηρετούνται 7.000-8.000 άτομα. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται και επιχειρήσεις, υπάρχουν αντιπροσωπείες, σχολές οδηγών, ταχυδρομεία που εξυπηρετούνται από το γραφείο. Κανείς ποτέ δε διανοήθηκε το κλείσιμο της Κοινότητας. Ας μην υποτιμάται η σημασία της ιστορικότητας. Δεν διανοούμαστε μια Δημοτική Κοινότητα να μη δικαιούται τουλάχιστον 1 υπάλληλο, όταν άλλες κοινότητες έχουν 2 και 11 υπαλλήλους. Η παρουσία του δήμου είναι απαραίτητη, ουδέποτε έχει τεθεί το θέμα της κατάργησης του γραφείου. Υπάρχει απόφαση από λαϊκή συνέλευση που στηρίζει τη λειτουργία του γραφείου σε καθημερινή βάση. Ο Αμυγδαλεώνας αποδίδει τα περισσότερα ανταποδοτικά από κάθε άλλη κοινότητα. Αντιστεκόμαστε σε κάθε πράξη υποβάθμισης, σας ζητάμε έστω και τώρα, στο τέλος της θητείας σας, να κρατήσετε ανοιχτό το κατάστημα».

Απαντώντας η δήμαρχος Καβάλας είπε: «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βρούμε υπάλληλο. Τι αρμοδιότητες έχει ο υπάλληλος της κοινότητας, για να ξέρουμε να στείλουμε το κατάλληλο προσωπικό; Το ότι άλλες κοινότητες έχουν 2 και 11, να υποθέσω ότι αναφέρεστε στον Ζυγό και στο πρώην δημαρχείο Φιλίππων. Το μεγαλύτερο και βασικότερο που θα σας λείψει, με βάση τις αρμοδιότητες, το προνόμιο το οποίο κατ΄ουσία θα χάσετε με τη συνταξιοδότηση της υπαλλήλου, είναι η σφραγίδα της ληξιάρχου και δε θα μπορεί να δοθεί ένα μόνο συγκεκριμένο είδος πιστοποιητικού, γιατί όλα τα πιστοποιητικά έχουν μεταφερθεί στο Ληξιαρχείο της Καβάλας. Αυτή η ζωντανή κοινότητα βρίσκεται κάθε μέρα στην Καβάλα και τα βγάζει όλα από την Καβάλα».

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του υπαλλήλου της Δημοτικής Κοινότητας, ο αντιδήμαρχος, Ηλίας Καλανταρίδης είπε: «Όταν έγινε η συνένωση, έμεινε μια υπάλληλος στον Ζυγό και ένας στον Αμυγδαλεώνα που είχε αποκλειστικά την γραμματειακή υποστήριξη του προέδρου, όλες οι άλλες εργασίες γίνονταν με την ανοχή της ληξιάρχου Καβάλας, παρά ταύτα, προς εξυπηρέτηση του κόσμου η προϊσταμένη είχε αφήσει καταχρηστικώς την υπογραφή της στον Αμυγδαλεώνα, στον Ζυγό και στις Κρηνίδες. Από το 2018 η ληξίαρχος στο πρώην δημαρχείο των Κρηνίδων μεταφέρθηκε στην Καβάλα μαζί με όλο το Ληξιαρχείο, οικογενειακές μερίδες ανοίγονται μόνο στην Καβάλα. Έχει βρεθεί ένας υπάλληλος από τις Κρηνίδες και μετακινούνταν 2 μέρες στην Καρβάλη και αυτός με απόφαση δημάρχου θα έρχεται για 2 μέρες στον Αμυγδαλεώνα, έχει βρεθεί άτομο να εξυπηρετεί τον ΟΓΑ απογευματινές ώρες. 172 υπάλληλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και ήρθαν 2 νέοι, αυτό σημαίνει ότι από το 2011 έως σήμερα, είμαστε μείον 179 υπαλλήλους.

Σε παρέμβασή του ο τέως δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, αφού έψεξε τη διοίκηση ότι δεν προνόησε έγκαιρα να καλύψει τη θέση της συνταξιοδοτηθείσας υπαλλήλου, πρότεινε τη διοίκηση να εξετάσει το ενδεχόμενο της μετακίνησης 1-2 ημέρες της εβδομάδας υπαλλήλου από το ΚΕΠ Κρηνίδων.

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, Μάκης Παπαδόπουλος πρότεινε για 4 ημέρες τη εβδομάδα να έρχεται για 4 ώρες κάποιος υπάλληλος για να εξυπηρετεί τους κατοίκους του Αμυγδαλεώνα, ενώ ο Βαγγέλης Παππάς από την ΚΑΠ χαρακτήρισε όλα τα παραπάνω ημίμετρα και κάλεσε τη δήμαρχο να αναθέσει στους υπαλλήλους ό,τι ορίζει ο νόμος, δηλαδή να αναλάβει τις αρμοδιότητες η ληξίαρχος Καβάλας για όλες ανεξαιρέτως τις Κοινότητες.