Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας: Δύο και… σήμερα μέχρι τις εκλογές

Ένταση με φόντο την εκπαίδευση και τα τμήματα ένταξης-Αναμονή μέχρι το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ για τη μελέτη στατικότητας της γέφυρας και την Περιμετρική

Δυο τακτικές συνεδριάσεις απομένουν ως τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος το βράδυ της Δευτέρας 15 Απριλίου 2019. Η μια θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 και η άλλη μετά το Πάσχα.

Στη συνέχεια η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα ανακοίνωσε ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα περάσει το θέμα της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ τόσο για την μελέτη στατικότητας της γέφυρας στο παλιό νοσοκομείο όσο και για τη μελέτη της Περιμετρικής.

Στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα συζήτησης, πρώτος πήρε τον λόγο ο Βαγγέλης Παππάς από την ΚΑΠ, λέγοντας: «Πριν έχουμε τετελεσμένα γεγονότα, να κάνουμε κάποια πράγματα. Να φωνάξετε τον πρόεδρο της ΕΓΝΑΤΙΑ, να του βάλουμε όλα τα καταστροφικά χαρακτηριστικά για την πόλη της Καβάλας. Να τον πείσουμε ότι δεν αρνούμαστε πεισματικά τα διόδια, αλλά θα είναι πραγματική καταστροφή της Καβάλας με το ανάγλυφο που έχει». Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ακόμη ότι με τόσες βροχές η κατάσταση θα είναι ανυπόφορη με τα χόρτα, επομένως πρέπει να ληφθούν μέτρα.

«Σε λίγες μέρες θα αναλάβει ο εργολάβος, η υπηρεσία αντιμετωπίζει πολύ δύσκολα το πρόβλημα, οι προσλήψεις των 112 παραμένουν στα συρτάρια, γι’ αυτό και καταλήξαμε στον εργολάβο», είπε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ποιότητας Ζωής και Πρασίνου, Ανέστης Τσουρουκίδης.

Ο Νίκος Μουρτασάγας, εκπροσωπώντας τον Άρη Βέρρο από τη Συμπαράταξη Πολιτών, ρώτησε τη διοίκηση αν θα συγκληθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή για θέματα που άπτονται των εκλογών, με τη δήμαρχο να απαντά ότι αυτό θα γίνει με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, έναν μήνα πριν τις εκλογές.

Καταγγελίες με φόντο τα τμήματα ένταξης

«Να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να ενισχύσει τις σχολικές επιτροπές προς τις οποίες η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 60% και πλέον καλούνται να πληρώσουν και τα τμήματα ένταξης», είπε από την πλευρά του ο Χρήστος Ποτόλιας από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

«Όχι μόνο τα τμήματα ένταξης έχουν μειώσει τον προϋπολογισμό της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, αλλά και τα προνήπια και οι σχολικοί τροχονόμοι», είπε ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Καβάλας κ. Τελίδης.

«Αρχίζουν να διαμορφώνονται κάποιοι χώροι για να δημιουργηθούν τα τμήματα ένταξης, είμαστε σε συνεργασία με την κ. Δρακονάκη», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Πέτρος Πετρόπουλος.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια εκπαιδευτικός και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. « Η κυβέρνηση μετακυλάει την ευθύνη των τμημάτων ένταξης στους δήμους και στις Σχολικές Επιτροπές, την ίδια ώρα που χαρίζονται χρέη και φοροαπαλλαγές σε μεγάλους επιχειρηματίες», όπως είπε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι έχουν απευθυνθεί εγγράφως νηπιαγωγοί στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή για να επισημάνουν τις σοβαρές ελλείψεις και μάλιστα, όπως τόνισε, όταν απευθύνθηκαν σε Σχολικές Επιτροπές, μέλη των Επιτροπών τους συστήσουν να απευθύνονται στους γονείς, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση τόσο της δημάρχου όσο και των προέδρων των Σχολικών Επιτροπών.

«Τα χρήματα λιγοστεύουν, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα αφήσουμε τα παιδιά χωρίς εκπαιδευτικό υλικό. Το ότι περισσότερα νήπια εντάσσονται στην εκπαίδευση, αυτό δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά δε δέχομαι ότι καλούνται οι γονείς να πληρώσουν. Αν κάποια δασκάλα ή νηπιαγωγός, χωρίς να ξέρει τις διαδικασίες, είπε στους γονείς να αγοράσουν είδη για τα σχολεία, αυτό δεν το ξέρω, αλλά τονίζω ότι αυτό είναι παράνομο. Και βέβαια θα πάει εποπτικό υλικό στα παιδιά με χρηματοδότηση του δήμου», είπε η δήμαρχος Καβάλας, με την εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ να δηλώνει ότι αν χρειαστεί θα επανέλθουν με στοιχεία και κάλεσε τη διοίκηση του δήμου να στείλει οδηγία σε όλα τα σχολεία με την οποία θα ενημερώνει γονείς και εκπαιδευτικούς ότι αυτό απαγορεύεται.