Η «ανώνυμη» καταγγελία για έλλειμμα στα οικονομικά του δήμου Καβάλας προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της διοίκησης

Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας με συμβασιούχους στους Παιδικούς Σταθμούς και παρουσία του δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου-Οργισμένη απάντηση από τον Μάκη Παπαδόπουλο για τα περί καταγγελιών για τα οικονομικά του δήμου

Η 11Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 και ήταν η προτελευταία πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου, εκτός απροόπτου.

Ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Γραμμένος, καλωσόρισε τον δήμαρχο Σάμου και υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μιχάλη Αγγελόπουλο, υπογραμμίζοντας ότι το ΔΣ δεν ξεχνά όσα πρόσφερε στην πόλη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

«Είναι ο μοναδικός υποψήφιος το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ με εμπειρία μέσα στο πετσί του σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Κανένας άλλος δεν το γνωρίζει τόσο καλά μέσα από την ομάδα των ευρωβουλευτών. Η εμπειρία μου λέει ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θεωρούν ότι οι πρόσφυγες που δεχόμαστε, είναι κάτι παρόμοιο με όσους πέρασαν στη Δυτική Γερμανία από την Ανατολική Γερμανία και την Πολωνία», είπε καλωσορίζοντάς τον η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, θέλω να σας πω ότι οι δήμοι είναι καιρός να λειτουργήσουν επί της ουσίας. Η θέση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο στηρίζεται σε ισχυρούς δήμους. Εύχομαι καλή προσπάθεια στον αγώνα σας», είπε ο κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην Καβάλα στο πλαίσιο μεγάλης περιοδείας του σε όλη την Ελλάδα.

Οι συμβασιούχοι στους Παιδικούς Σταθμούς προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος των εργαζόμενων με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στους Παιδικούς Σταθμούς, η κ. Κεχαγιά, που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, παίρνοντας τον λόγο, είπε: «Ζητάμε τη στήριξή μας στις κινητοποιήσεις που σκοπεύουμε να κάνουμε. Ζητάμε να μετατραπούν οι συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου».

«Οι συμβασιούχοι έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν αυτό που ζητούν, εργάζονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης, πράγμα που το αναγνωρίζουν και οι γονείς των παιδιών. Μακάρι να πετύχουν στο αίτημά τους. Είμαστε μαζί σας και είμαι σίγουρη ότι και οι συνάδελφοι την ίδια άποψη έχουν», είπε η δήμαρχος, απευθυνόμενη στην κ. Κεχαγιά.

Η κ. Κεχαγιά είχε την πλήρη στήριξη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στο πρόσωπό της όλοι οι συμβασιούχοι μέσω ΕΣΠΑ, κάποιοι εκ των οποίων εργάζονται, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους Παιδικούς Σταθμούς έως και 16 χρόνια.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Ποτόλιας πρότεινε αντί για ψήφισμα συμπαράστασης, να εκδοθεί απόφαση του ΔΣ, η οποία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον δίκαιο αγώνα τους, όπως και έγινε τελικά. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενες θα προσφύγουν νομικά. Βαγγέλης Παππάς και Χρήστος Ποτόλιας υπογράμμισαν ότι ανεξάρτητα με τους εργαζόμενους, ο δήμος πρέπει να δεσμευτεί και μετεκλογικά ότι θα υπερθεματίσει υπέρ της μονιμοποίησής τους.

Μεγάλη συζήτηση για μια «ανώνυμη» καταγγελία

Ο πρόεδρος του ΔΣ έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στον Θωμά Χατζηγιάννη, τον ταμία του δήμου.

«Ύστερα από ανώνυμη καταγγελία διατάχθηκε έρευνα για να διαπιστωθεί τυχόν έλλειμμα στο ταμείο του δήμου. Πρώτη φορά συνέβη αυτό και είναι λυπηρό. Άλλωστε, πριν από 3 μήνες ήταν εδώ ορκωτοί λογιστές και έλεγξαν τα πάντα. Εμείς σαν υπηρεσιακοί παράγοντες δεν εμπλεκόμαστε σε πολιτικά παιχνίδια», είπε ο διευθυντής του ταμείου του δήμου Καβάλας.

«Δεν είναι μόνον η ανώνυμη καταγγελία, υπάρχουν και επώνυμες τοποθετήσεις και δημοσιεύσεις που μιλούσαν για ελλείμματα και αναφέρομαι στα δελτία Τύπου του κ. Παπαδόπουλου, που δεν είναι σήμερα εδώ. Απεστάλη ερώτημα της παράταξής του προς τον δήμο και του απάντησα αμέσως, του έδωσα όλα τα στοιχεία που ζήτησε. Αντί να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, συνέχισε να λέει όπου βρισκόταν τα ίδια πράγματα. Ήδη έχουμε απαντήσει σε ό,τι μας ζήτησε ο Εισαγγελέας. Περιμένουμε να ανασκευάσει, να ζητήσει επισήμως συγνώμη από τους υπαλλήλους, περιμένω να ανασκευάσει και το έντυπο που έκανε το δημοσίευμα και άρχισε αυτή η παραφιλολογία», είπε ο κ. Καλανταρίδης.

«Εδώ μιλάμε για τους τυφλοπόντικες που σέρνονται στους υπονόμους, για σκουλήκια», είπε ο κ. Γραμμένος. «Όποιος κάνει επώνυμη καταγγελία, αναλαμβάνει και τις ευθύνες του, αλλά οι ανώνυμες καταγγελίες; Αρκετή υπομονή κάναμε, πριν από λίγο αναρτήθηκε η είδηση ότι διατάχθηκε έκτακτη έρευνα από τον Εισαγγελέα», πρόσθεσε.

«Πριν 3 λεπτά το “Χρονόμετρο” έγραψε ότι εγώ είπα ότι εκτάκτως αύριο θα δεχθούμε έλεγχο από την Εισαγγελία» είπε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ηλίας Καλανταρίδης, με τον κ. Γραμμένο να καταγγέλλει το εν λόγω έντυπο για διασπορά ψευδών ειδήσεων και μάλιστα να προχωρά ένα βήμα παραπάνω και να λέει ότι «πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει και η διαδικασία του αυτοφώρου».

Γραπτή απάντηση από Μάκη Παπαδόπουλο

Οργισμένη ήταν η απάντηση του επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, Μάκη Παπαδόπουλου, ο οποίος απάντησε με επιστολή στον κ. Γραμμένο, κάνοντας λόγο για συκοφαντικές επιθέσεις στο πρόσωπό του οι οποίες αν δεν ανακληθούν δημοσίως, δε θα ξαναπαραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά η επιστολή

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
επειδή «έχει ξεχειλίσει το ποτήρι» με τις συκοφαντικές επιθέσεις στελεχών της Δημοτικής Αρχής ενάντια στο πρόσωπό μου, με τελευταία τη σημερινή (μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής) ψευδή, απαράδεκτη και ανυπόστατη κατηγορία της Δημάρχου κ. Τσανάκα ότι η παρέμβαση του Εισαγγελέα για τον έλεγχο των οικονομικών του Δήμου έγινε μετά από δική μου επώνυμη καταγγελία, σας ενημερώνω ότι δεν θα παρίσταμαι στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έως ότου η Δήμαρχος κ. Τσανάκα ανακαλέσει δημοσίως τη συκοφαντική κατηγορία εναντίον μου.