«Απόφαση του πρωθυπουργού οι χερσαίες ζώνες να παραχωρηθούν στους δήμους»

Στην παραχώρηση τμημάτων χερσαίας ζώνης στο δήμο αλλά και στα ανοικτά μέτωπα του Φίλιππος Β’ αναφέρθηκε από την Καβάλα ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής

Την ολοκλήρωση του αποχαρακτηρισμού τμημάτων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Καβάλας και της παραχώρησης του προς εκμετάλλευση στο Δήμο Καβάλας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε στα γραφεία του ΟΛΚ, αφού προηγήθηκε συνάντηση του υποψηφίου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ,  με τον πρόεδρο του Οργανισμού Χρήστο Ηλιάδη και τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστα Μορφίδη. Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε επίσης στην υποψηφιότητα του για τις ευρωεκλογές, τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στο πολιτικό κόστος που έφερε το Μακεδονικό.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που είχε με τον πρώην υπουργό, αλλά και την στήριξη του στην προσπάθεια που έγινε για τα λιμάνια της Καβάλας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μορφίδης έκανε λόγο για την χώρα που βγαίνει από τον Γολγοθά των μνημονίων, καλώντας τον λαό να μην ξεχάσει ποιοι οδήγησαν την χώρα στα 8 χρόνια σκληρής λιτότητας.

«Η Καβάλα διεκδικούσε διαχρονικά μια σειρά αιτημάτων αλλά δεν έβρισκε ανταπόκριση»

Αρχικά, ο πρώην υπουργός τόνισε πως: «Αυτή η πόλη διεκδικούσε διαχρονικά μία σειρά ζητημάτων στα οποία δεν έβρισκε ανταπόκριση. Ένα από τα ζητήματα ήταν η παραχώρηση τμημάτων της χερσαίας ζώνης του λιμένα, τα τμήματα αυτά βάσει του master plan δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του λιμανιού και η απόφαση του πρωθυπουργού έπειτα από την πρόταση που του είχαμε κάνει, ήταν όλοι αυτοί οι χώροι σε αρκετά λιμάνια να παραχωρηθούν στους δήμους, σε πολλές πόλεις, για να αναπτυχθούν οι πόλεις καλύτερα και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Είναι σημαντικές εκτάσεις, 22 περίπου στρεμμάτων, το ίδιο κάναμε και στην Αλεξανδρούπολη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στο Λαύριο στην Ραφήνα και άλλες πόλεις και είναι μία προσπάθεια της κυβέρνησης που δείχνει ότι θέλει να αξιοποιήσει χώρους προς όφελος της κοινωνίας».

«Η αξιοποίηση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού που θα φέρει πολύ μεγάλη ανάπτυξη»

Συνεχίζοντας ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στο λιμάνι Φίλιππος Β’. «Με το νόμο που ψηφίσαμε στα πλαίσια της ανάπτυξης των λιμανιών που θα εφαρμόσουμε το μοντέλο της υποπαραχώρησης και ήδη εδώ το Δ.Σ και ο πρόεδρος που εργάζονται εξαιρετικά, έχουνε συμβάλει, ώστε να ωριμάζει μαζί με την Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού που θα φέρει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, είναι αυτονόητο αυτό, στην περιοχή, γιατί θα συνδεθεί με την συνολική αναπτυξιακή διαδικασία που φέρει η αλλαγή του ΤΕΙ και η μετατροπή του σε πανεπιστήμιο και όλες αυτές οι παρεμβάσεις που συντείνουν στο να έχει η πόλη σύγχρονες υποδομές. Ήδη αυτή την στιγμή έχει προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός των εκτάσεων αυτών, υπήρχε μία μακρά διαδικασία λόγω της γραφειοκρατίας, άρα τώρα οι χώροι αυτοί έχουν φύγει από την χερσαία ζώνη και ανήκουν στο δημόσιο και προχωρήσαμε και στην αποτύπωση τοπογραφικά απαλλάσσοντας τον δήμο από έξοδα που έπρεπε να κάνει και έτσι με μία νομοθετική ρύθμιση που προωθούν οι βουλευτές μας σε συνεργασία με τον υπουργό, σε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που κατατίθεται την Δευτέρα πλέον θα παραχωρηθεί στο δήμο και από κει και πέρα ο δήμος έχει την ευθύνη να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τον χώρο».

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Καταλήγοντας για τα ζητήματα του Υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε: «Παράλληλα προχωρά η διαδικασία για την μελέτη στην Ιχθυόσκαλα, έχουμε εξασφαλίσει πιστώσεις στα πλαίσια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και για τα λιμάνια στην Θάσο, έχει γίνει προσπάθεια για την αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ολοκληρώθηκε το κρηπίδωμα στο Φίλιππος Β’ φτάνοντας στα 910 περίπου μέτρα και όλες αυτές οι προσπάθειες καταδεικνύουν την βούληση της κυβέρνησης ώστε αυτό το κομβικό σημείο που λέγεται λιμάνι της Καβάλας να αποκτήσει το επίπεδο δραστηριότητας και υποδομών που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής».

«Η Ευρώπη αδυνατεί να συγκρουστεί με το πολυεθνικό κεφάλαιο που αρπάζει τον πλούτο των χωρών και αφυδατώνεται από τις πολιτικές λιτότητας»

«Η Ευρώπη κινείται πλέον στα πλαίσια ενός πυροδοτούμενου ευρωσκεπτικισμού που ελλειματοποιεί την εμπιστοσύνη των πολιτών για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που αδυνατεί να συγκρουστεί με το πολυεθνικό κεφάλαιο που αρπάζει τον πλούτο των χωρών, μία Ευρώπη που αδυνατεί να φορολογήσει τους κολοσσούς και αφυδατώνεται από τις πολιτικές λιτότητας» είπε για την υποψηφιότητα του ως ευρωβουλευτή, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο της στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και την αδυναμία της να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του και την εναντίωση του στα κοινωνικά επιδόματα για την στήριξη των αδυνάτων στρωμάτων της κοινωνίας, καλώντας τον λαό να μη ρισκάρει φέρνοντας πίσω την οικογενειοκρατία με τον κ. Μητσοτάκη.

Το Μακεδονικό, ο Βενιζέλος και ο Κεμάλ…

Σε ερώτηση, δε, για το ζήτημα της Μακεδονίας και το πόσο έχει πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης, εξήγησε πως: «κατανοώ την ανησυχία των πολιτών για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών», ενώ ως παράδειγμα για την απόφαση της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην Συνθήκη Ειρήνης που υπέγραψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1930 με την Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ, για την οποία επικρίθηκε πολύ σκληρά, που όμως δικαιώθηκε ιστορικά, αφού ποτέ ξανά δεν υπήρξε πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες. Με την συμφωνία αυτή κόψαμε τον ομφάλιο λώρο της Τουρκίας στην περιοχή των Βαλκανίων, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για υστερόβουλη κριτική από υποκριτές που παλαιότερα μιλούσαν έως και για σκέτο Μακεδονία τονίζοντας: «θεωρείτε τον κ. Μητσοτάκη πιο πατριώτη από εμένα ή τον πρωθυπουργό;».

Η περιοδεία στην Καβάλα

Ο Βουλευτής, τ. Υπουργός και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε σειρά συναντήσεων στην πόλη, αρχής γενομένης από το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων της Καβάλας (πρώην Θεραπευτήριο), στην Ελευθερούπολη όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σωτήρη Σωτηριάδη και τον πρόεδρο του παραρτήματος Καβάλας Σταύρο Γιαννουλίδη.

Ακολούθησε επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, συνοδεία του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη, όπου συνομίλησαν με τον διοικητή του ΓΝΚ Αναστάσιο Καρασαββόγλου, την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του ΓΝΚ Κατερίνα Πετράκη και άλλα μέλη της διοίκησης.

Κατόπιν, ο κ. Κουρουμπλής επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας όπου είχε συνάντηση –μεταξύ άλλων- με τον λιμενάρχη διοικητή Σταύρο Ευαγγελίδη και τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων λιμενικού Μανώλη Βαλσαμά.

In this article