Χρήστος Μέτιος: Η Καβάλα αξίζει πολύ καλύτερα από αυτά που είχε μέχρι τώρα [φωτογραφίες]

Μήνυμα νίκης από την Καβάλα έστειλε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κατά την εκδήλωση παρουσίασης των 19 υποψηφίων για την ΠΕ Καβάλας και Θάσου με τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση και «καρφιά» προς όσους τον «υπονόμευσαν»

Μήνυμα νίκης προς τους ψηφοφόρους και ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα ότι δεν θα συνεργαστεί με όσους υπονόμευσαν το έργο της διοίκησής του και ευκαιριακά άλλαξαν στρατόπεδο έστειλε από την Καβάλα, κατά την εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και Θάσου στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου GALAXY ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ και επικεφαλής του συνδυασμού Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση, Χρήστος Μέτιος το βράδυ της Τετάρτης 8 Μαΐου 2019.

Στην ομιλία του ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καβάλας, στην μακραίωνη ιστορία της, στην αναπτυξιακή προοπτική που της δίνουν τα λιμάνια της και οι λοιπές υποδομές της, σε συνδυασμό με την τουριστική άνθηση που γνωρίζει από την ολοένα και μεγαλύτερη προσέλευση ντόπιων και ξένων τουριστών, ενώ αναλυτική και εκτενή αναφορά έκανε στα έργα υποδομών της ΠΕ Καβάλας τα οποία χρηματοδότησε η ΠΑΜ-Θ και τα οποία συνολικά -μαζί με το οδικό τμήμα Σταυρός-Άγιος Αθανάσιος και το αρδευτικό του Νέστου- ξεπερνάνε τα 200 εκ. ευρώ.

Τα βασικότερα σημεία της ομιλία του Χρήστου Μέτιου

Τα έργα υποδομών

Οι θαλάσσιες μεταφορές παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Καβάλας. Για αυτόν τον λόγο, διεκδικούμε από την κυβέρνηση την  αναβάθμιση των υποδομών του εμπορικού και του αστικού λιμένα. Για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου της δυτικής κοιλάδας του Νέστου, έχουμε πλήρη μελέτη την οποία υποβάλλουμε στο Υπουργείο για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 11,5 εκ. ευρώ. Δρομολογήσαμε τον αυτοκινητόδρομο Δράμα-Καβάλα.

Δεσμεύσαμε 75 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για το τμήμα Σταυρός-Άγιος Αθανάσιος, που έχει πλήρη ωριμότητα και μέσα στο 2019 εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Κάνουμε, επίσης, συντηρήσεις και χρηματοδοτούμε έργα και μελέτες στο οδικό δίκτυο σε όλο τον Νομό.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω:

  • Στη χρηματοδότηση μελετών για την κατασκευή ισόπεδων κόμβων
  • Στις ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο της Θάσου
  • Στην κατασκευή γέφυρας στο Λιμένα Θάσου
  • Στη χρηματοδότηση της μελέτης για την Περιμετρική της Καβάλας
  • Στη χρηματοδότηση της μελέτης για τη διαπλάτυνση του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο
  • Στη χρηματοδότηση της μελέτης για τη μετατροπή του ημικόμβου της Εγνατίας Οδού στην Πέρνη σε πλήρη κόμβο
  • Στη χρηματοδότηση της μελέτης για την κατασκευή νέου ημικόμβου της Εγνατίας στο Οφρύνιο

Θέλω να σταθώ επίσης στο γεγονός ότι μετά την πτώση της γέφυρας στην οδό Νυρεμβέργης, αναλάβαμε ως Διοίκηση της Περιφέρειας την πρωτοβουλία και την ευθύνη και μετά από αίτημά μας που εγκρίθηκε, θα χρηματοδοτήσουμε μελέτες αποκατάστασης της γέφυρας, τις οποίες αναθέτουμε στην Εγνατία Οδό μέσω προγραμματικής σύμβασης.

Σας ανέφερα τα σημαντικότερα έργα για την Καβάλα. Φυσικά υπάρχουν κι άλλα. Για την Καβάλα, το συνολικό ποσό των έργων ξεπερνά τα 104 εκατομμύρια ευρώ,  χωρίς να προσθέσω τα έργα που διεκδικούμε από την κυβέρνηση και χωρίς να προσθέσω τα 75 εκατομμύρια του δρόμου Καβάλα-Δράμα, γιατί τα έχω ήδη συμπεριλάβει στα έργα της Δράμας.

Πολιτικό μήνυμα σε όσους τον υπονόμευσαν από την ανάληψη των καθηκόντων του

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, για ακόμη μια φορά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με όσους τον υπονόμευσαν. Είπε χαρακτηριστικά: «Τον Οκτώβριο του 2016, μετά το θάνατο του Γιώργου Παυλίδη, του σημαντικού αυτού αυτοδιοικητικού άνδρα με τη μεγάλη προσφορά στον τόπο μας, ανέλαβα τη διοίκηση της Περιφέρειας και την αρχηγία της παράταξης. Από την πρώτη στιγμή έγινε φανερό ότι η εκλογή μου δυσαρέστησε κάποιους, μέσα και έξω από την παράταξη και έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο υπονόμευσής μου. Στηρίχθηκαν σε μια μικρή μειοψηφία πρόθυμων περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι “ανακάλυψαν” ότι διαφωνούσαν μαζί μου όταν δεν υποχώρησα στις προσωπικές τους απαιτήσεις. Συμπαραστάτες τους, κάποια Μέσα Ενημέρωσης και κάποια ψεύτικα προφίλ στο Facebook, που κάθε μέρα δημιουργούσαν αρνητικές εντυπώσεις για μένα, χωρίς να κάνουν καμία ουσιαστική κριτική στο έργο μας και χωρίς να προτείνουν τίποτα το συγκεκριμένο.

»Το έχω ξαναπεί: η κριτική και οι διαφορετικές απόψεις δεν με ενοχλούν. Άλλωστε είναι αδύνατο να συμφωνούμε όλοι σε όλα τα θέματα.

»Στα 17 χρόνια όμως που έχω συμπληρώσει στην Αυτοδιοίκηση σε κρίσιμες θέσεις ευθύνης, δε θυμάμαι άλλη φορά να έχει γίνει παρόμοια εκστρατεία λάσπης. Και όσο κι αν προσπάθησαν, δεν με πτόησαν. Και ούτε κατάφεραν να πείσουν την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και τον πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη να μη δώσει την ξεκάθαρη στήριξή του στην υποψηφιότητά μου. Μια στήριξη που με τιμά και μου δίνει δύναμη. Παρόλα τα εμπόδια, έπρεπε να προχωρήσουμε μπροστά. Και αυτό κάναμε. Και σήμερα από την Καβάλα το λέω ξεκάθαρα: προχωράμε δυναμικά και αποφασιστικά. Ξεκαθαρίζω επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με ανθρώπους που υπονόμευσαν το έργο της Διοίκησής μας και ενώθηκαν ευκαιριακά βάζοντας το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου και της παράταξης».

Να σημειωθεί ότι το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, Βαγγέλης Παππάς, ο υποψήφιος δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας, Χαράλαμπος Δράκος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Καβάλας, Χρήστος Μιχαλίτσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλης Λεμονίδης, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος, Βιβή Σοφιανού.

Οι 19 υποψήφιοι για την Καβάλα και τη Θάσο

Εκλογική Περιφέρεια Θάσου

  1. Γεωργαλά Αργυρή του Θεοδώρου
  2. Ζαμπέκος Παναγιώτης του Νικολάου

Εκλογική Περιφέρεια Καβάλας

  1. Αγγελιάδης Ιορδάνης του Δημητρίου
  2. Αντωνιάδης Κωνσταντίνος του Συμεών
  3. Αποστόλου Μυλωνά Χριστίνα του Χαράλαμπου
  4. Βασάκη Ευδοκία του Χρήστου
  5. Βουλγαράκη Αικατερίνη του Νικολάου
  6. Γεωργόπουλος Λεωνίδας του Χρήστου
  7. Καβούκη Ευαγγελία του Γρηγορίου
  8. Κολυβάς Αθανάσιος του Γερασίμου
  9. Κωστέρογλου Ελένη Πλουσία του Ευαγγέλου
  10. Μουζενίδου Σοφία του Ηλία
  11. Μπάης Κυριάκος του Θεοδώρου
  12. Μωυσόγλου Ανδρονίκη του Διαμαντή
  13. Πολίτης Αλέξιος (Αλέξης) του Κωνσταντίνου
  14. Σαμοθρακίτη Ευαγγελία του Αθανασίου
  15. Τοκατλίδου Ευαγγελία του Λαζάρου
  16. Τσιάντος Βασίλειος του Δημητρίου
  17. Τσουμάκης Παύλος του Φρειδερίκου

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων