Μάκης Παπαδόπουλος: Σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις για τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς και των αδέσποτων

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις της παράταξης του Τόπου της Ζωής μας για την ουσιαστική λύση ενός χρόνιου προβλήματος

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 10 σημείων για τη συνύπαρξη-συμβίωση των δημοτών με τα ζώα συντροφιάς σε συνδυασμό με τη διαχείριση και τη μέριμνα για τα αδέσποτα καταθέτει ο Μάκης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα «χρόνιο πρόβλημα» που «μετατίθεται από διοίκηση σε διοίκηση χωρίς ποτέ να έχει αντιμετωπιστεί ουσιαστικά».

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας και υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας αναλύει σε ανακοίνωσή του τα 10 βήματα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση μίας υπεύθυνης πολιτικής για τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα, από την επόμενη Δημοτική Αρχή, σε ευθυγράμμιση με την κείμενη νομοθεσία αλλά και σε συνεργασία με τους εθελοντές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των προτάσεων Παπαδόπουλου.

Μάκης Παπαδόπουλος: «Βελτιώνουμε τη φροντίδα του Δήμου για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα»

Ως διοίκηση του Δήμου, σχεδιάζουμε, προγραμματίζουμε και προωθούμε σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις για τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς και των αδέσποτων. Το χρόνιο πρόβλημα με τα ζώα συντροφιάς, και ιδιαίτερα με τα αδέσποτα, στον Δήμο Καβάλας μετατίθεται από διοίκηση σε διοίκηση, χωρίς ποτέ να έχει αντιμετωπιστεί ουσιαστικά.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης για πολλά ζώα, η πρόκληση κινδύνου για τη δημόσια υγεία, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας σε πολίτες και η έλλειψη ενός σωστού σχεδιασμού για την συνύπαρξη και τη συμβίωση των ανθρώπων με τα ζώα καθιστούν επιτακτική την εύρεση λύσεων με αποτέλεσμα.

Οι θέσεις μας για τη συνύπαρξη-συμβίωση με τα ζώα συντροφιάς σε συνδυασμό με τη διαχείριση και τη μέριμνα για τα αδέσποτα είναι οι εξής:

1. Δημιουργούμε πλήρες Μητρώο Ζώων Συντροφιάς & Αδέσποτων με ηλεκτρονική σήμανση, προσδιορίζοντας τον αριθμό τους και τις ανάγκες τους.

2. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο Κέντρο Περίθαλψης Ζώων, που θα διαθέτει πλήρη κτηνιατρικό εξοπλισμό, κατάλληλους χώρους για όλα τα ζώα (σκύλους, γάτες κ.ά.), ειδικά οχήματα περισυλλογής και ηλεκτρονικό σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των ζώων. Το Κέντρο αντικαθιστά το σημερινό Κυνοκομείο.

3. Οργανώνουμε σωστά την περισυλλογή των αδέσποτων.
– Εξασφαλίζουμε την ουσιαστική εκπαίδευση όσων ασχολούνται και μεριμνούμε για τη βελτίωση της διαδικασίας.
– Φροντίζουμε για τη σωστή συμπεριφορά των μελών των συνεργείων περισυλλογής, ώστε να αποτρέπεται η πιθανή ταλαιπωρία των ζώων.

4. Εφαρμόζουμε μαζικά προγράμματα κτηνιατρικών εξετάσεων, εμβολιασμών, στειρώσεων και αποπαρασιτώσεων (σε συνεργασία με τους τοπικούς κτηνιάτρους, ελεύθερους επαγγελματίες και τους εθελοντές). Εξορθολογίζουμε τη δαπάνη του Δήμου για τα φάρμακα και τις τροφές.

5. Προωθούμε καμπάνιες ενημέρωσης των δημοτών με έμφαση στα παιδιά. – Αναλαμβάνουμε δράσεις με ζωοφιλικό περιεχόμενο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της συμβίωσης με τα ζώα.
– Διενεργούμε ενημερωτικές ημερίδες στα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, για τη σωστή συμπεριφορά προς τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα. Πραγματοποιούμε ανάλογες εκδηλώσεις.

6. Υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο την ιδέα των υιοθεσιών αδεσπότων. Δημιουργούμε ιστοσελίδα για την προώθησή της. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης αδέσποτων, ώστε να εκπαιδευτούν και να δοθούν ως “συνοδοί” σε άτομα με αναπηρίες για τις καθημερινές τους μετακινήσεις ή άλλες ανάγκες.

7. Θέτουμε σε συστηματική λειτουργία την αρμόδια Πενταμελή Επιτροπή Προληπτικής Κτηνιατρικής για τα αδέσποτα (εμβόλια, ηλεκτρονική σήμανση, στειρώσεις κλπ) και την ενισχύουμε με όλα τα απαραίτητα μέσα.

8. Συνεργαζόμαστε με την Αστυνομία σε θέματα κακοποίησης ζώων, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας στο ζήτημα αυτό. Όποιος κακομεταχειρίζεται τα ζώα μπορεί δυνητικά να κάνει το ίδιο και στους ανθρώπους.

9. Δημιουργούμε διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού συμβουλίου, με συμμετοχή και των φιλοζωικών οργανώσεων, με ευρείες αρμοδιότητες σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών και λήψης άμεσων μέτρων.

10. Ασχολούμαστε συστηματικά με την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την υλοποίηση των πολιτικών για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα μέσω του προϋπολογισμού του Δήμου, νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και ενισχύσεις χορηγών.

Μαζί με τους εθελοντές θέλουμε να κάνουμε τον Δήμο μας φιλικό ως προς τη συνύπαρξη των δημοτών με τα ζώα συντροφιάς.

Με όραμα, με σχέδιο, με σκληρή δουλειά, με ικανή ομάδα,
με έναν ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,
ανεβάζουμε τον τόπο μας ψηλά, εκεί που του αξίζει!