Μάκης Παπαδόπουλος: 20 παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τον Δήμο Καβάλας

Διαβάστε αναλυτικά τις βασικές θέσεις του σχεδίου δράσης του Τόπου της Ζωής μας για την τετραετία 2019-2023

Τις 20 παρεμβάσεις που αποτελούν τη συνοπτική παρουσίαση του σχεδίου δράσης του Τόπου της Ζωής μας ως νέα διοίκηση του Δήμου Καβάλας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ το πρωί της Τετάρτης 16 Μαΐου 2019 ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας Μάκης Παπαδόπουλος.

Όπως επεσήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος, όλα τα σημεία των 20 αυτών παρεμβάσεων είναι υλοποιήσιμα και μπορούν να γίνουν πράξη με την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, τη διοικητική ωρίμανση και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης.

Διαβάστε αναλυτικά τις 20 παρεμβάσεις που προτείνει ο Μάκης Παπαδόπουλος.

20 Παρεμβάσεις που αλλάζουν τον Δήμο μας! 

  1. Ψηφιακός «έξυπνος» Δήμος με πλήρη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.
  2. Κέντρο εξυπηρέτησης του Δημότη με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας Δήμου – δημοτών ολόκληρη την ημέρα, με άμεση διασύνδεση με τις δημοτικές υπηρεσίες, με συνεχή ενημέρωση των δημοτών για την πορεία των αιτημάτων – αναφορών τους.
  3. Ενιαίο και ισχυρό δίκτυο κοινωνικής φροντίδας, υγείας και πολιτικής προστασίας για όλους. Οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου συνεργάζονται στενά με τις κρατικές, ιδιωτικές και εθελοντικές δομές και οργανώσεις. Κανείς μόνος! Η στέγη, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η σίτιση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δικαιώματα κάθε πολίτη!
  4. Η καθημερινότητα είναι ποιότητα ζωής! Εξασφαλίζουμε στην πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό και οικισμό, δρόμους χωρίς λακκούβες, καθαριότητα, καθαρό νερό, φως και ηλεκτρικό ρεύμα, αποχετεύσεις, καλοσυντηρημένα σχολεία, ασφαλείς αυλές και παιδικές χαρές, συγκοινωνίες, όμορφους και νοικοκυρεμένους δημόσιους χώρους, χώρους πρασίνου!
  5. «Ζωντανός» και δημιουργικός Δήμος 365 μέρες τον χρόνο, με ετήσιο ημερολόγιο πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Με στήριξη των θεσμών που ήδη υπάρχουν, με νέα δρώμενα και εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε Καβάλα και Νέα Καρβάλη, με τα «Φιλίππεια», μια φιλόδοξη αγροτουριστική έκθεση-γιορτή. Με ανάδειξη της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με πολιτισμό και αθλητισμό για όλους, σε στενή συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τα αθλητικά σωματεία.
  6. Υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και αγοράς με μελέτη και συγκρότηση ολοκληρωμένης τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Με δημιουργία κόμβου καινοτομίας – θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων. Με τεχνικές υποδομές υποστήριξης του Τουρισμού και όλων των παραγωγών μας, αλιέων, γεωργών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων (όπως ανάπτυξη Λασπόλουτρων, θέσεις θέας, περιπατητικές διαδρομές, αγροτικούς δρόμους, κτηνοτροφικό πάρκο). Με προβολή του τόπου μας και των τοπικών προϊόντων.
  7. Ανάδειξη του πολυσήμαντου ρόλου της ανακήρυξης των Φιλίππων σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την τοπική ανάπτυξη. Δημιουργούμε σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού στην Καβάλα.
  8. Η Νεολαία στην πρώτη γραμμή! Δημιουργούμε συνθήκες παραμονής και επιστροφής των νέων στον τόπο μας. Ιδρύουμε και εξοπλίζουμε ένα ολοκληρωμένο κέντρο νεότητας. Εργαζόμαστε για να αναδειχθεί η Καβάλα «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» στο πλαίσιο του ανάλογου Ευρωπαϊκού θεσμού.
  9. Νέες γνώσεις για όλους με σεμινάρια, εργαστήρια, δράσεις επιμόρφωσης και κατάρτισης, για κάθε ηλικία. Συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς, και ιδιαίτερα με τις σχολές του ΤΕΙ – Διεθνούς Πανεπιστημίου της πόλης μας.
  10. Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη συνύπαρξη – συμβίωση με τα ζώα συντροφιάς με διαχείριση – μέριμνα για τα αδέσποτα σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και με κτηνιατρική υποστήριξη. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο καταφύγιο ζώων.
  11. Ενεργειακή εξοικονόμηση για όλα τα δημόσια κτήρια με χρήση της σύγχρονής τεχνολογίας. Προώθηση «ενεργειακών κοινοτήτων» και φωτοβολταϊκών πάρκων. Έλευση του φυσικού αερίου στον τόπο μας. Δημιουργούμε «Πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανταποδοτικής ανακύκλωσης» στους Φιλίππους.
  12. Ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού με τη δημιουργία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Φιλίππων, τον εκσυγχρονισμό του ΓΠΣ Καβάλας, την ένταξη εκτάσεων της Λεύκης και άλλων περιοχών. Δημιουργία Τράπεζας Γης.
  13. Συνολικός σχεδιασμός επανάχρησης δημοτικών, δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων και χώρων στην πόλη και στην ύπαιθρο, όπως το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου, το Κάτω Νοσοκομείο, το Παλιό Πρωτοδικείο, οι Καπναποθήκες, το Εσκί Καπού, παλιά σχολεία και κτήρια στα χωριά και άλλα.
  14. Αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο της Καβάλας, στη συνοικία της Παναγίας, στις γειτονιές, στους δημόσιους χώρους όλων των οικισμών, στις εισόδους της πόλης. Πρώτη προτεραιότητα η κεντρική πλατεία της Καβάλας.
  15. Νέα γενική κυκλοφοριακή μελέτη για την Καβάλα. Στόχος μας, 1.000 νέες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο και στις γειτονιές, με νέα πάρκινγκ και ρυθμίσεις. Ολοκλήρωση της Περιμετρικής οδού Καβάλας, δημιουργία Περιμετρικής στο Παληό σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην πεσμένη γέφυρα στο Κάτω Νοσοκομείο.
  16. Αναβάθμιση των ακτών Νέας Καρβάλης, Άσπρης Άμμου, Περιγιαλίου, Ραψάνης, Καλαμίτσας και Παληού. Αξιοποίηση των μικρών λιμανιών Σφαγείων, Νέας Καρβάλης, Καλαμίτσας. Ανάπλαση της παραλίας Νέας Καρβάλης και παρεμβάσεις στο Καρνάγιο.
  17. Νέες αθλητικές εγκαταστάσεις για την ολοκλήρωση τριών αθλητικών κέντρων: το πρώτο στα ανατολικά της Καβάλας (Στάδιο – Κολυμβητήριο), το δεύτερο στα δυτικά (Καλαμίτσα) και το τρίτο στην περιοχή των Φιλίππων. Υποστήριξη όλων των αθλημάτων για τη δημιουργία εξειδικευμένων χώρων (όπως σκοποβολής, τοξοβολίας, αναρρίχησης, αεραθλητισμού, μηχανοκίνητου αθλητισμού και άλλων).
  18. Δήμος για όλους με διαφάνεια και αξιοκρατία, με τον πολίτη ενεργό και συμμέτοχο. Ίσες ευκαιρίες για όλους. Οι δημότες συμμετέχουν στη λήψη αλλά και στην υλοποίηση των αποφάσεων. Ο Εθελοντισμός γίνεται τρόπος ζωής, παράγει έργο, προσφέρει στην κοινωνία. Δημιουργούμε τον θεσμό «Το Σπίτι των Συλλόγων», ο κάθε σύλλογος έχει τη στέγη του.
  19. Οικονομικά ισχυρός Δήμος με νέες πηγές εσόδων, αποτελεσματική διαχείριση χωρίς σπατάλες, ανάπτυξη των δημοτικών επιχειρήσεων. Αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Ούτε ένα χαμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον τόπο μας. «Κάθε ευρώ να πιάνει τόπο»!
  20. Ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς δυναμώνουν τους δεσμούς με τους ετεροδημότες μας. Δημιουργούν και αξιοποιούν ένα ευρύτατο δίκτυο δημόσιων και διεθνών σχέσεων, με τη συμμετοχή μας σε δίκτυα, οργανισμούς και αδελφοποιήσεις, αποκτούν «εξωτερική πολιτική», προωθούν τα τοπικά μας συμφέροντα παντού!

Διεκδικούμε, στηρίζουμε, επιταχύνουμε την υλοποίηση σημαντικών για τον Δήμο μας αναπτυξιακών δημόσιων – κρατικών έργων, όπως:

  • Αντιπλημμυρικά εγγειοβελτιωτικά έργα στα Τενάγη των Φιλίππων, αναδασμός Κρηνίδων
  • Οδικός Άξονας Ε61 Σερρών – Δράμας – Καβάλας – Νέας Καρβάλης
  • Σιδηροδρομική σύνδεση Νέας Καρβάλης – Τοξοτών Ξάνθης
  • Ολοκλήρωση εμπορικού λιμένα Νέας Καρβάλης – βελτίωση επιβατικού λιμένα Καβάλας, νέα μαρίνα, υδατοδρόμιο, αλιευτικό λιμάνι στην Ιχθυόσκαλα.