Δήμος Καβάλας προς ΤΑΙΠΕΔ: Εμείς θα παρέμβουμε στην ακτή της Καλαμίτσας και εσείς να αναλάβετε τις υποχρεώσεις σας

Με εξώδικο «απαντάει» η διοίκηση του δήμου στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου για την κατάσταση της ακτής, κάνοντας λόγο για «πλήρη αδιαφορία, έναντι των κατοίκων και επισκεπτών της Καβάλας»

Με εξώδικο το οποίο εστάλη στις αρμόδιες Αρχές την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 «απαντάει» η διοίκηση του δήμου Καβάλας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ακτή της Καλαμίτσας.

Παρά το γεγονός ότι η χρήση της ακτής έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, ο δήμος Καβάλας ξεκαθαρίζει ότι «ο Δήμος μας συναισθανόμενος την ευθύνη του έναντι της πόλης, των Καβαλιωτών και ολόκληρης της κοινωνίας, βάσει των αρχών της εγγύτητας και επικουρικότητας, θα παρέμβει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση και θεραπεία αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, αποκαθιστώντας με δικές του ενέργειες και δαπάνες τον εξοπλισμό και εγκαταστάσεις της ακτής Καλαμίτσας».

Παράλληλα, προτρέπει τη Διοίκηση του Ταμείου να τηρήσει στο ακέραιο και άμεσα τις κατά το Π.Δ. 23/2000 όπως ισχύει υποχρεώσεις«που αποκλειστικά και μόνον εσάς βαρύνουν, με την εκ μέρους σας πρόσληψη και παραμονή στην ακτή Καλαμίτσας, με την ιδιότητά της ως  πολυσύχναστης λουτρικής εγκατάστασης, ικανού αριθμού ναυαγοσωστών, όλους τους θερινούς μήνες» και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμα δικαίωμα αν δεν τηρηθούν τα ανωτέρω.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το εξώδικο του δήμου Καβάλας

Όπως σας είναι γνωστό, μετά τη λήξη της πολυετούς παραχώρησης από τον Ε.Ο.Τ. προς το Δήμο μας της ακτής «Καλαμίτσας», και το άδοξο τέλος που είχαν οι διαρκείς και άοκνες προσπάθειες που καταβάλαμε για την ανανέωση της παραχωρήσης αυτής, οφειλόμενες αποκλειστικά στην άρνηση και αδιαφορία σας να εξετάσετε προσηκόντως το συγκεκριμένο αίτημά μας, ο Δήμος μας για την εαρινή περίοδο 2018 έτους, αποφάσισε μονομερώς την εκτέλεση σειράς εργασιών συντήρησης, εξωραϊσμου και ανακαίνισης της ακτής και του εγκατεστημένου σ’αυτήν εξοπλισμού (καμπίνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, τουαλέτες, παγκάκια, κλπ) προκειμένου να διευκολύνονται στη χρήση της οι δημότες, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης μας .

Διότι όπως καλά γνωρίζετε, η ακτή «Καλαμίτσας» είναι η λαϊκή πλαζ της πόλης της Καβάλας, εντάσσεται στον αστικό ιστό της, η παραλία της εξυπηρετεί καθημερινά τις ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας αλλά και επισκεπτών για την πραγματοποίηση θαλάσσιων λουτρών, ενώ στη συλλογική συνείδηση των δημοτών μας είναι συνυφασμένη με το Δήμο Καβάλας, λόγω του χαρακτηρισμού της επί σειρά δεκαετιών ως «δημοτικής πλαζ» .

Σήμερα δυστυχώς, μετά την επίμονη και αδικαιολόγητη άρνησή σας να μας παραχωρήσετε, αυτό που δικαιωματικά ανήκει στο Δήμο και στο λαό της Καβάλας, και παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις που σας απευθύναμε ώστε να εκτελέσετε τη φορά αυτή εσείς τις εργασίες συντηρήσεως, ανακαινίσεως και εξωραϊσμου στη συγκεκριμένη παραλία και στον εξοπλισμό της, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τις υποχρεώσεις αλλά και ευθύνες που περιγράφονται στη διάταξη αρθ.7 του Π.Δ.23/2000 και αφορούν τους έχοντες λουτρικές εγκαταστάσεις, διαπιστώνουμε με λύπη πως ακόμη μία φορά δεν ανταποκριθήκατε στις νόμιμες υποχρεώσεις σας .

Αντιθέτως επιδείξατε πλήρη αδιαφορία, έναντι των κατοίκων και επισκεπτών της Καβάλας, που με τη βελτίωση του καιρού, ήδη άρχισαν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης πλαζ, ο εξοπλισμός της οποίας έχει αφεθεί στην τύχη του, έρμαιο των καιρικών φαινομένων, αλλά και των διαθέσεων διαφόρων ύποπτων παρακμιακών στοιχείων, που όπως εικάζουμε καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα έβρισκαν προφανώς εκεί καταφύγιο για να κάνουν χρήση διαφόρων εξαρτησιογόνων και μη ουσιών .

Η εικόνα που σήμερα αντικρίζει ο επισκέπτης της μέχρι και πέρυσι όμορφης δημοτικής πλαζ που αποτελούσε «κόσμημα» για τον τόπο μας, μόνον οδύνη και απαγοήτευση προξενεί . Παγκάκια σκουριασμένα, καθρέπτες και πλακάκια στις τουαλέτες σπασμένοι, θύρες καμπινών αποξηλωμένες, απορρίμματα διάσπαρτα σε όλη την έκταση της ακτής, ακόμα και μέσα στις εγκαταστάσεις της πλαζ, κατάσταση γενικά θλιβερή και τριτοκοσμική, που απομακρύνει αντί να προσελκύει τον επισκέπτη, για την οποία φέρετε απόλυτη και ακέραιη την ευθύνη.

Επειδή ωστόσο, η κατάσταση αυτή, δεν μπορεί του λοιπού να συνεχισθεί, οδηγώντας στην πλήρη και ολοσχερή απαξίωση της πλαζ καθώς και σε ολοκληρωτική καταστροφή του εξοπλισμού της.

Επειδή θεωρούμε βέβαιο πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει σε σχέση με την πλήρη αδιαφορία που έως και σήμερα έχετε επιδείξει, η οποία έχει οδηγήσει την ακτή «Καλαμίτσας» που -κακώς- σας παραδόθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, στην προπεριγραφείσα κατάσταση.

Επειδή ο Δήμος μας καθώς και σύμπασα η κοινωνία της Καβάλας, δεν μπορεί του λοιπού να ανεχθεί την κατάσταση αυτή που εξ υπαιτιότητός σας έχει δημιουργηθεί, η οποία αμαυρώνει την εικόνα μίας ολόκληρης πόλης και κυρίως το τουριστικό της προϊόν, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια κύριο μοχλό ανάπτυξής της.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Σας γνωρίζουμε, πως καίτοι δεν εμπίπτει στις υποχρεώσεις του, εν τούτοις ο Δήμος μας συναισθανόμενος την ευθύνη του έναντι της πόλης, των Καβαλιωτών και ολόκληρης της κοινωνίας, βάσει των αρχών της εγγύτητας και επικουρικότητας, θα παρέμβει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση και θεραπεία αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, αποκαθιστώντας με δικές του ενέργειες και δαπάνες τον εξοπλισμό και εγκαταστάσεις της ακτής «Καλαμίτσας», ώστε πολύ σύντομα να μπορεί ακώλυτα και με όρους αξιοπρέπειας να υποδεχθεί τους λουόμενους επισκέπτες της, και

Σας καλούμε όπως εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη λήψη της παρούσας, εκπληρώσετε στο ακέραιο και άμεσα τις κατά το Π.Δ. 23/2000 όπως ισχύει υποχρεώσεις σας, που αποκλειστικά και μόνον εσάς βαρύνουν, με την εκ μέρους σας πρόσληψη και παραμονή στην ακτή «Καλαμίτσας», με την ιδιότητά της ως  πολυσύχναστης λουτρικής εγκατάστασης, ικανού αριθμού ναυαγοσωστών, όλους τους θερινούς μήνες, τους οποίους οφείλετε να εφοδιάσετε με τον περιγραφόμενο στις διατάξεις του ως άνω νομοθετήματος εξοπλισμό (μηχανοκίνητο μικρό σκάφος χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί εφοδιασμένο με πυροσβεστήρα, κουπιά, δύο κυκλικά σωσίβια και σφυρίχτρα, κλπ).

Σε περίπτωση παραβίασης των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι θα προβούμε σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς αποκατάσταση της νομιμότητας, προσφεύγοντας εναντίον σας ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών και Δικαστικών Αρχών, καταλογίζοντας επιπλέον και αναζητώντας σε βάρος σας, κάθε κονδύλιο και δαπάνη οιασδήποτε φύσεως με την οποία τυχόν ο Δήμος μας θα επιβαρυνθεί, λόγω της δική σας άρνησης να συμμορφωθείτε προς τις νόμιμες υποχρεώσεις σας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής, με τη ρητή επιφύλαξη παντός άλλου νομίμου δικαιώματός μου, παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Α.Ε.» που εδρεύει στην Αθήνα (Κολοκοτρώνη αριθ.1 και Σταδίου) και εκπροσωπείται νόμιμα, προς γνώση της και για της νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας αυτή ολόκληρη, στην έκθεση επιδόσεως που θα συντάξει.