Άρης Βέρρος: Σας καλώ να γίνετε η ΑΛΛΑΓΗ με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών!

Διαβάστε την κεντρική ομιλία του επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών - Πώς «μεταφράζει» την αλλαγή ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

Έναν Δήμο «που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολλών και οχι των λίγων προνομιούχων» οραματίζεται ο Άρης Βέρρος και κάλεσε όλους τους Καβαλιώτες «να γίνουν η ΑΛΛΑΓΗ», ψηφίζοντας την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 την παράταξη της Συμπαράταξης Πολιτών.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας πραγματοποίησε την κεντρική του προεκλογική ομιλία το βράδυ της Πέμπτης 23 Μαΐου 2019 στην πλατεία Καπνεργάτη, μπροστά από το προεκλογικό περίπτερο της Συμπαράταξης (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες εδώ).

Μεταξύ άλλων, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του κόμματος Θεόδωρος Μπόνος.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ομιλίας Βέρρου.

«Φίλοι και φίλες,
σας ευχαριστώ για αυτή τη μεγαλειώδη συμμετοχή που στέλνει μήνυμα νίκης, ελπίδας, ΑΛΛΑΓΗΣ! Είναι η καλύτερη δημοσκόπηση, το καλύτερο ποντάρισμα, η καλύτερη απάντηση στους ψιθυριστές.

Όταν πριν από μερικούς μήνες τα μέλη της Συμπαράταξης Πολιτών με τίμησαν με την επιλογή τους να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας για μία ακόμα φορά, δεν σας κρύβω ότι προβληματίστηκα. Σκέφτηκα αν θα πρέπει να πάρω αυτό το ρίσκο και να ηγηθώ μίας ακόμα συλλογικής προσπάθειας για να αλλάξουμε το Δήμο Καβάλας. Φοβήθηκα ότι θα ακούω «πάλι εσείς;». Τελικώς, σήμερα ακούω «Άρη, εσείς!».

Τρία πράγματα με έπεισαν.

Κοιτώντας το πρόγραμμα της Συμπαράταξης Πολιτών του 2014, αλλά και εκείνο του 2010 επιβεβαιώσα ότι οι στόχοι που θέσαμε για έναν καλύτερο Δήμο Καβάλας, παραμένουν επίκαιροι. Καθημερινότητα, διαχείριση απορριμμάτων, αδέσποτα, νέα γενιά, κυκλοφοριακό, πράσινο είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που οι διοικήσεις του Δήμου Καβάλας έμειναν μεταξεταστέες.

Το δεύτερο στοιχείο ήταν οι άνθρωποι που μέχρι χθες δεν ήταν μέλη της Συμπαράταξης Πολιτών. Που όλα αυτά τα χρόνια-και κυρίως τους τελευταίους μήνες- μου είπαν πως θέλουν να βοηθήσουν, να αγωνιστούν μαζί μας, να εκτεθούν για πρώτη φορά γιατί έβλεπαν ότι «δεν πάει άλλο».

Το τρίτο και ίσως σημαντικότερο στοιχείο, ήταν οι νέοι άνθρωποι. Τα χρόνια της κρίσης τα παιδιά μας έφυγαν είτε για το εξωτερικό είτε για τα μεγαλά αστικά κέντρα της χώρας. Έφυγαν, αλλά η ψυχή τους είναι πάντα εδώ. Περιμένουν ο Δήμος να τους δώσει την ευκαιρία να ζήσουν και πάλι στον τόπο που μεγάλωσαν, ερωτεύτηκαν, πάλεψαν και πόνεσαν.

Όπως και οι νέοι και οι νέες που έμειναν εδώ. Που παλεύουν να ζήσουν μία όμορφη ζωή στον τόπο που αγαπούν. Να μπορούν να δουλέψουν, να διασκεδάσουν, να εκφραστούν, να ακουστούν, να αποφασίσουν για το μέλλον του. Που θέλουν να σταματήσουν να βλέπουν τους φίλους τους να φεύγουν και να γυρνούν μόνο για τις γιορτές και το καλοκαίρι.

Ξεκινώντας λοιπόν αυτό το όμορφο προεκλογικό ταξίδι-γιατί το άλλο ταξίδι, αυτό της αυτοδιοίκησης, κράτα από το 2010 για τη Συμπαράταξη Πολιτών- θέσαμε ως στόχο να βάλουμε μπροστά τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Να φτιάξουμε ένα ψηφοδέλτιο με ποιότητα. Γιατί δεν αρκεί το πρόγραμμα ενός συνδυασμού, το οποίο είναι πλήρες, κοστολογημένο και καλύπτει όλους τους τομείς. Πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι για να το υλοποιήσουν.

Τι καταφέραμε; Να έχουμε το πιο νεανικό ψηφοδέλτιο στο Δήμο Καβάλας. Με το 40% περίπου να είναι άνθρωποι που ανήκουν στη νέα γενιά! Πρόκειται φυσικά για επίτευγμα καθώς αν είναι μία φορά δύσκολο να πείσεις τους νέους να ψηφίσουν, είναι χίλιες φορές δυσκολότερο να τους πείσεις να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής.

Καταφέραμε τα δύο φύλα να εκπροσωπούνται σχεδόν ισόποσα. Γεγονός σπουδαίο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι υπόλοιποι συνδυασμοί έπιασαν το όριο ποσόσωστης ασθαίνοντας!

Καταφέραμε να έχουμε ένα ψηφοδέλτιο ανανεωμένο κατά μεγάλο ποσοστό καθώς το 60% των υποψηφίων μας συμμετέχουν σε αυτοδιοικητικές εκλογές για πρώτη φορά!

Πετύχαμε να συμμετέχουν άνθρωποι από το χώρο της οικολογίας, τον τομέα της υγείας, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, άνθρωποι του νομικού κόσμου, άνθρωποι του μεροκάματου, φιλόζωοι, φεμινίστριες, άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πολίτες που στάθηκαν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, μετανάστες πρώτης γενιάς, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, άνθρωποι της αγοράς.

Γιατί εμείς βάζουμε πρώτα απ’ όλα τον άνθρωπο. Και πάνω σ’ αυτή τη βάση θα χτίσουμε.

Φιλες και φίλοι,

το κεντρικό μας σύνθημα είναι το «Είσαι η ΑΛΛΑΓΗ-Γίνε η ΑΛΛΑΓΗ». Μας ρωτούν πολλές φορές τι ακριβώς εννοούμε. Μας κατηγορούν ότι είναι χιλιοειπωμένη η λέξη. Μας εγκαλούν ότι γενικεύουμε. Μας λένε ότι αντιγράφουμε.

Ας γίνω λοιπόν συγκεκριμένος.

Για εμάς ΑΛΛΑΓΗ δεν σημαίνει απλώς να αλλάξουμε την πλατεία Ελευθερίας, να ασφαλτοστρώσουμε τους δρόμους, να κόψουμε περισσότερα χόρτα, πράγματα σημαντικά αλλά για έναν Δήμο που σέβεται τους πολίτες του, αυτονότητα.

Για εμάς ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει διαφορετική νοοτροπία.

Σημαίνει να μπορεί ο δημότης να εκφράζεται και να ακούγεται.

Να βρίσκει το δημαρχείο ανοιχτό για να πει το παράπονο και την πρόταση του.

Να έχει λόγο για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στη γειτονιά του.

ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει ότι περνάμε από το δημαρχοκεντρικό σύστημα στο πραγματικά δημοκρατικό.

ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει ότι οι νέοι και οι νέες έχουν κυριάρχο ρόλο στο παρόν και το μέλλον του τόπου.

Ότι δεν θα υπάρχουν εξαρτήσεις από μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ότι δεν θα βολεύονται οι φίλοι και οι αυριανοί ψηφοφόροι του δημάρχου.

ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει ότι μαζί θα φτιάξουμε ένα Δήμο Καβάλας- πρότυπο δημοκρατίας, ανεκτικότητας, πολυφωνίας.

Ένα Δήμο πολύχρωμο, προοδευτικό, μοντέρνο, ευέλικτο, δυναμικό, τολμηρό.

Ένα Δήμο που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Που θα βάζει πρώτα τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο.

ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει ότι ο Δήμος θα καλύπτει τις ανάγκες των πολλών και οχι των λίγων προνομιούχων.

Αν λοιπόν θέλετε ένα δήμαρχο πειθήνιο, ελεγχόμενο, που θα ψάχνει συνεχώς δικαιολογίες για πράγματα που δεν έκανε, μην με ψηφίσετε!

Αν θέλετε ένα δήμαρχο που θα σας βάλει σε δουλειά, που αν δεν τον ψηφίσετε θα σας βγάλει από την δουλειά, τότε λυπάμαι αλλά χάσατε.

Αν θέλετε δήμαρχο κλεισμένο στο γραφείο του, μπερδεμένο από τις συμβουλές των συνεργατών του, εγκλωβισμένο στην κομματική πειθαρχία, μην με στηρίξετε.

Αν θέλετε ένα δήμαρχο που διαβάζει ό,τι του γράφουν οι συνεργάτες του, που έχει υπέρμετρο ΕΓΩ, που έχει όνειρο ζωής να καθήσει στο δημαρχικό θόκο, τότε δεν σας κάνω.

Αν θέλετε να στηρίξετε μία παράταξη που οι επικεφαλής της ανταλλάσουν δακτυλίδια διαδοχής, τότε η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν είναι για εσάς.

Αν θέλετε ένα κατ’ επίφαση προοδευτισμό που δεν θα υψώνει το βλέμμα και δεν θα συγκρούεται με ακροδεξιές φωνές αλλά θα δέχεται να τους δίνει δημόσιο χώρο και δεν θα ‘χει πρόβλημα να καθήσει στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσει, τότε λυπάμαι αλλά είστε σε λάθος εκδήλωση.

Τελικώς, αν θέλετε να διοικήσουν το Δήμο Καβάλας άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί και απέτυχαν, που έχουν διοικήσει και δεν τα κατάφεραν, που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνες και δεν μπόρεσαν, που εκπροσωπούν ένα παλιό, κουρασμένο πολιτικό προσωπικό, τότε έχετε άλλες, πολλές επιλογές.

Γιατί για εμάς η διοίκηση του Δήμου δεν είναι ούτε καρέκλα ούτε έπαθλο. Είναι καθήκον και ευθύνη.

Είναι στόχοι, πρόγραμμα, δουλειά, δημοκρατία, τόλμη.

Είναι οι άνθρωποι της Καβάλας, του Παλιού, της Νέας Καρβάλης, της Λεύκης, του Ζυγού, του Νέου Ζυγού, οι Κρηνίδες, ο Αμυγδαλεώνας, οι Κορυφές, το Κρυονέρι, η Λιμνιά, το Βουνοχώρι, το Λυκόστομο, η Λυδία, η Παλιά Καβάλα, το Πολύνερο, το Κρανοχώρι, το Πολύστυλο, το Δάτο, το Μικροχώρι, οι Φίλιπποι.

Είναι η στήριξη στους ελεύθερους επαγγελματίες που βλέπουν η φρίκη της κρίσης να αποτελεί σιγά σιγά παρελθόν αλλά εκείνοι να έχουν να αντιμετωπίσουν κακές υποδομές, δύσκολη πρόσβαση, μηδενικά κίνητρα.

Είναι η στόχευση ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης με κοινωνική ανταποδοτικότητα που θα απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων και των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ο καθαρός αέρας, η προστασία της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής.

Είναι η ανακούφιση των αδύναμων ομάδων, όχι απλά με ένα κατσικάκι το Πάσχα, αλλά με συνεχή παρουσία του Δήμου, μακρυά από τις λογικές φιλανθρωπίας.

Είναι η υπεράσπιση των κοινωνικών ομάδων που δέχονται τον κοινωνικό ρατσισμό: των προσφύγων, των μεταναστών, των ανθρώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Είναι η προστασία των τετράποδων συνδημοτών μας.

Είναι η αξιοπρέπεια των ΑμεΑ και η προσπάθεια να νιώσουμε «όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι».

Είναι οι νέοι και οι νέες που βαρέθηκαν να μας βλέπουν σαν «τον θείο που θα καθήσει με τη νεολαία».

Είναι η εύρεση χώρου και τρόπου για να εκφραστούν οι καλλιτέχνες της περιοχής.

Είναι η ανάπτυξη φιλίας με τους γείτονες μας.

Είναι το θέατρο, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, το Φεστιβάλ Φιλίππων, το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, το Ακόντισμα, το πάρκο των Φιλίππων, οι βραχογραφίες, το μουσείο καπνού.

Είναι η στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιείων, των μελισσοκόμων.

Είναι η μάχη απέναντι στο φασισμό και την ακροδεξιά που σηκώνει το κεφάλι σε όλη την Ευρώπη.

Είναι η φροντίφα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και η ουσιαστική τους θέση στην κοινωνία που φτιάχνουμε.

Είναι τελικώς η εξυπηρέτηση των αναγκών των πολλών. Ανδρών, γυναικών, Ελλήνων και ξένων, εργατών και εμπόρων, νέων και μεγαλύτερων, ατόμων με αναπηρία, καλλιτεχνών, διανοούμενων, δασκάλων, μαθητών, επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων.

Αυτό είναι ΑΛΛΑΓΗ! Αυτό ειναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Αυτό σημαίνει ΠΡΟΟΔΟΣ! Και αυτός θα είναι ο Δήμος Καβάλας την επόμενη ημέρα με διοίκηση τη Συμπαράταξη Πολιτών.

Φίλες και φίλοι,

φτάνοντας στο τέλος της προεκλογικής περιόδου σας καλώ να θυμηθείτε ότι κάθε ψήφος μετράει. Όποιον ή όποια επιλέξετε θα έχει τη δύναμη που του δίνει η απλή αναλογική που δεν περιορίζεται σε ένα «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» ή «ΠΑΡΩΝ».

Σας καλώ να ψηφίσετε όχι εκείνον που κάνει τα καλύτερα βίντεο. Ούτε εκείνον που σχεδιάζει καλύτερα την πλατεία Ελευθερίας. Άλλωστε στις εκλογές δεν ψηφίζουμε ούτε για καλύτερο σκηνοθέτη, ούτε για καλύτερο αρχιτέκτονα, ούτε για καλύτερο μακετίστα! Ψηφίζουμε τους ανθρώπους που θα αλλάξουν την καθημερινότητα μας.

Θα αλλάξουν τις μέρες και τις νύχτες μας.

Θα αποφασίσουν πόσο πράσινο θα έχει ο Δήμος, πόσοι θα είναι οι άστεγοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες που φεύγουν.

Θα αποφασίσουν πόσο καυσαέριο θα αναπνέουμε, πόσο θα πνιγόματε από τα φουγάρα, τι νερό θα πίνουμε.

Θα αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες, τις ευάλωτες ομάδες, τους φτωχούς, τους αδύναμους.

Θα αποφασίσουν αν τα συμφέροντα μείνουν έξω από το δημαρχείο ή αν θα είναι εκείνα που θα βάζουν τη θεματολογία στα δημοτικά συμβούλια.

Σας καλώ λοιπόν, να στηρίξετε τη μόνη δύναμη που σταθερά βαδίζει εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου τα τελευταία 10 χρόνια με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών.

Τη μόνη δύναμη που ύψωσε το ανάστημα της στη Χρυσή Αυγή και υπερασπίστηκε την τιμή και την ιστορία αυτού του τόπου.

Τη μόνη δύναμη που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους νέους και τους μεγαλύτερους. Που μπορεί να τους ακούσει, να τους εμπνεύσει και να εμπνευστεί από αυτούς.

Τη μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ένα Δήμο Καβάλας χωρίς εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια, υπόγειες συμφωνίες.

Τη μόνη δύναμη που δεν λογαριάζει κανένα πολιτικό κόστος μπροστά στο συμφέρον των Καβαλιωτών.

Σας καλώ να μου δώσετε την εντολή να ηγηθώ μίας πλατιάς προοδευτικής, δημοκρατικής συμμαχίας που θα βάλει τέλος στις παθογένιες του παρελθόντος. Που θα κάνει το Δήμο Καβάλας, πρότυπο!

Σας καλώ να αγαπήσε μαζί μας ευθύνη! Να πούμε μαζί ότι θα ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ το Δήμο Καβάλας και αν δεν τα καταφέρουμε, να φταίμε εμείς!

Σας καλώ να γίνετε η ΑΛΛΑΓΗ!

Αλλαγή για τα παιδιά μας, τους πατεράδες και τις μάνες μας. Τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Τον γείτονα μας. Τον άνθρωπο που μας φέρνει την εφημερίδα το πρωί. Τον άνθρωπο που μας φτιάχνει τον καφέ!

Αλλαγή για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πολιτική.

Αλλαγή για την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τις ρίζες μας, το αύριο μας.

Αλλαγή για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους φοιτητές μας.

Αλλαγή για τους επισκέπτες, για τους μόνιμους κατοίκους, για τους νομάδες της ζωής.

Αλλαγή για τις γυναίκες, τους άντρες, τους Έλληνες και τους ξένους, τους αδύναμους, τους επιστήμονες, τους ανθρώπους της προόδου, τους δημοκράτες, τους ονειροπούλους, τους οργισμένους, τους περήφανους, τους απελπισμένους.

Αλλαγή για το Δήμο μας, για τα χωριά μας, τις γειτονιές μας, τις συνοικείες, τα σοκάκια.

Αλλαγή για εμάς, για εσάς, για όλους!

Γιατί αυτός ο κόσμος που αλλάζει, μας μοιάζει!

Είστε ΑΛΛΑΓΗ και αρχής γενομένης από τις 26 Μαϊου μπορείτε να γίνετε η ΑΛΛΑΓΗ!

Έχουμε σχεδόν νικήσει! Σας ευχαριστώ»!