ΚΚΕ Καβάλας: Να ενταχθεί και η Καβάλα στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής με αιχμές για την στάση του ΕΛΓΑ και των βουλευτών Καβάλας

Να ενταχθεί και η Καβάλα στο πρόγραμμα της αντιχαλαζικής προστασίας ζητάει με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Καβάλας, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές στις παραγωγές των αγροτών στην περιοχή των Ελευθερών. Το ΚΚΕ επισημαίνει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ που ξεκαθάρισε ότι η Καβάλα δεν θα μπει στο εν λόγω πρόγραμμα γιατί αυτό δεν συμφέρει και καλεί τους αγρότες να μην γίνουν θύματα των ανέξοδων υποσχέσεων των κυβερνητικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των επίδοξων της ΝΔ.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Τομεακής Επιτροπής ΚΚΕ Καβάλας

«Και φέτος οι αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα»

«Οι καταστροφές από το χαλάζι στην περιοχή των Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου Καβάλας δεν είναι ούτε «πρωτοφανές» ούτε «ακραίο καιρικό» φαινόμενο. Εδώ και χρόνια το ΚΚΕ επιμένει ότι χρειάζεται να ενταχθεί και ο Νομός Καβάλας στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, για να πάψουμε να βλέπουμε τη μία καταστροφή να διαδέχεται την άλλη.

Και φέτος οι αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα ενώ έχουν κάνει πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια τους.

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της τεράστιας καταστροφής και απροστάτευτοι στα καιρικά φαινόμενα.

Όπως δήλωσε μάλιστα δημόσια και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν πρόκειται να ενταχθεί ο νομός Καβάλας στο πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας αφού κάτι τέτοιο δεν «συμφέρει» από οικονομικής άποψης, ενώ είναι προτιμότερο ο ΕΛΓΑ να δίνει αποζημιώσεις.

Μόνο που ο ΕΛΓΑ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά!

Κατά τα άλλα πασχίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι επίδοξοι επόμενοι κυβερνητικοί της ΝΔ να πουν σε προεκλογικό τόνο λόγια παρηγοριάς και συμπόνιας.

Οι αγρότες σε Μυρτόφυτο και Φωλιά αλλά και σε όλη την Καβάλα να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να μην γίνουν θύματα για ακόμα μια φορά ανέξοδων υποσχέσεων και γενικόλογων «δεσμεύσεων». Να καταδικάσουν την κοροϊδία και τον εμπαιγμό. Να εμπιστευτούν τη δική τους δύναμη και να διεκδικήσουν:

  1. Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση όταν χρειάζεται αφού ο προϋπολογισμός, δηλαδή τα δικά μας χρήματα είναι από άμεση και έμμεση φορολογία. Καμιά κυβέρνηση από το 2011 που ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ ενώ είχαν την υποχρέωση να καλύπτουν τον ΕΛΓΑ με 35 εκατ. ευρώ το χρόνο.
  2. Μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας αφού είναι γνωστό ότι ο Νομός Καβάλας είναι απροστάτευτος από το χαλάζι και είναι περιοχή που κάθε χρόνο μετράει πληγές από τις χαλαζοπτώσεις.
  3. Άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ και να είναι αντικειμενική που να αποτυπώνει το μέγεθος της ζημιάς. Επειδή οι αγρότες δεν έχουν άλλο εισόδημα να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις ώστε να μπορούν να καλύψουν τα βασικά οικογενειακά έξοδα. Να μην υπάρχει η γνωστή καθυστέρηση που φτάνει μέχρι και 16 ολόκληρους μήνες για την εξόφληση των αποζημιώσεων.
  4. Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων τους, των ασφαλιστικών εισφορών ώσπου να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων».