Ολόκληρη η απολογία του Osman Kavala στο Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης

«Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι προετοίμαζα εξέγερση-Ήμουν ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές» ανέφερε μεταξύ άλλων-Το κλίμα στο Δικαστήριο και το χειροκρότημα στον Osman Kavala

Να αφεθεί ελεύθερος ζήτησε από την έδρα του Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης ο Osman Kavala τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, καθότι, όπως υπογράμμισε στην απολογία του, δεν υπάρχουν στοιχεία στο κατηγορητήριο από τα οποία να προκύπτει ότι στόχευε με τη δράση του να προλειάνει το έδαφος για εξέγερση ή πραξικόπημα.

Η δίκη έγινε στο Τριμελές Κακουργημάτων της Κωνσταντινούπολης σε μια αίθουσα ικανή να δεχθεί ένα πολυάριθμο ακροατήριο και περί τους 80 κατηγορουμένους, όπως δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Θανάσης Αθανασίου ο οποίος παραβρέθηκε ως παρατηρητής μαζί με άλλους 3 Καβαλιώτες στη δίκη.

«Ήταν, πέρα του περιεχομένου της δίκης και της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, που είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει και γεννά στο σεβασμό, μια πραγματική εμπειρία για εμάς. Δεν βρέθηκα ποτέ σε μια τόσο τεράστια δικαστική αίθουσα. Μέσα στην αίθουσα ήταν ίσως και περισσότερα από 600 άτομα. Να σημειωθεί ότι υπήρχε ισχυρή παρουσία του Διπλωματικού Σώματος, Διεθνών Οργανώσεων, Διεθνών Δικηγορικών Συλλόγων και πολλοί δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά της γης. Ήμασταν μαζί με τη σύζυγό του, ο Osman καταχειροκροτήθηκε τόσο με την εμφάνισή του στην αίθουσα όσο και μετά την απολογία του. Μέσα στους χώρους του δικαστηρίου βρίσκονταν περί τους 70 στρατοχωροφύλακες, καταλαβαίνετε τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για να εισέλθει κανείς στο δικαστήριο», δήλωσε στη «ΝΕ» ο κ. Αθανασίου.




Η δίκη θα συνεχιστεί και την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 με τις απολογίες των υπόλοιπων κατηγορούμενων και το βράδυ αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

Η απολογία του Osman Kavala

Σαράντα σχεδόν χρόνια μετρούν οι παρόμοιες δραστηριότητές μου. Όλο αυτό το διάστημα, σε ανακοινώσεις που πραγματοποίησα προς την κοινή γνώμη σχετικά με αυτές, έμεινα πιστός στις αρχές μου. Σε καμία δεν διαστρέβλωσα την πραγματικότητα, πάντοτε ανακοίνωσα την καθαρή αλήθεια. Ουδέποτε είχα κάποιο κρυφό στόχο, κάποια δραστηριότητά μου που έκρυψα, κάποια κρυφή σχέση με οργάνωση. Δεν μου είναι δυνατόν να αντιληφθώ το πώς και από τι, από ποια πράξη ή δραστηριότητα ή (εκφρασμένη) σκέψη μου, η κατηγορούσα αρχή έφθασε στο συμπέρασμα ότι «προλειαίνω το έδαφος για πραξικόπημα, ακόμη και για δημιουργία εμφυλίου πολέμου, με μυστικό μου σχέδιο».

Όλες οι ομιλίες μου οι σχετικές με τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί, οι οποίες παρουσιάζονται ως πειστήρια για τις κατηγορίες που μου προσάπτουν, έχουν πραγματοποιηθεί σε ημερομηνίες μετά από το ξεκίνημα και την εξάπλωση των διαμαρτυριών του Γκεζί και σε άλλες πόλεις. Σε ημερομηνίες μεταγενέστερες των ομαδικών συγκεντρώσεων.

Στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει καμία απόδειξη, κάποιο εύρημα, κάποιο σημάδι, που να δείχνει ότι προετοίμαζα κάποιο σχέδιο ή είχα γνώση της ύπαρξης κάποιου σχεδίου, για εξέγερση. Δε γνωρίζω και ούτε είχα ποτέ επαφή με κανέναν από τις οργανώσεις OTPOR/CANVAS για τις οποίες αναφέρεται ότι είχαν δράση κατά την διάρκεια προετοιμασίας των γεγονότων του Γκεζί. Επίσης με τον Μεμέτ Αλί Αλαμπόπρα, για τον οποίο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι έχει πάρει θέση κατά την προετοιμασία των γεγονότων, η μόνη σχέση μου ήταν όλο και όλο δύο τηλεφωνικές επαφές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά που ξέσπασαν τα γεγονότα.

Κατά την ανάκρισή μου πριν από 20 μήνες στην Ασφάλεια, δε μου έγινε καμία ερώτηση για ισχυρισμούς «μεταφοράς κονδυλίου και σχέσης μου με οργάνωση» κάτι που υπάρχει σήμερα στο κατηγορητήριο και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να πω κάτι για τις κατηγορίες αυτές. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής μου, το μόνο που αναφέρθηκε σχετικά με τα γεγονότα του Γκεζί, ήταν η έκθεση φωτογραφιών που άνοιξε τις πόρτες της στις Βρυξέλλες, 3 μήνες μετά τα γεγονότα του Γκεζί. Ο εισαγγελέας, πριν προσθέσει το σημείο αυτό στο κατηγορητήριό του δε θεώρησε αναγκαίο να με ανακρίνει. Από την ανάκρισή μου στην Ασφάλεια, προκύπτει ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου μου ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου του 2012. Στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει. Στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει καμία απόδειξη, κάποιο εύρημα, κάποιο σημάδι, που να δείχνει ότι προετοίμαζα κάποιο σχέδιο για εξέγερση.

Στο κατηγορητήριο, ως μοναδικό μέσο τέλεσης του εγκλήματος, δηλαδή ως απόδειξη της ενοχής μου, παρουσιάζεται κονδύλι από την επιχείρηση Σόρος που μεταβίβασα στα Γεγονότα του Γκεζί. Αυτό όμως δεν καλύπτει την ανυπαρξία αποδείξεων. Αντίθετα την καταδεικνύει άπλετα. Είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχουν οι χειροπιαστές αποδείξεις που θα ωθούσαν να ληφθούν στα σοβαρά οι κατηγορίες.

Πήρα μέρος στα γεγονότα του Γκεζί και συμμετείχα στις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για να ηρεμήσουν τα γεγονότα. Παρά ταύτα κατηγορούμαι ως πραξικοπηματίας. Είμαι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικά συμμετέχοντες στα δρώμενα του Γκεζί. Ζητώ την αποφυλάκισή μου.

*Το κείμενο της απολογίας είναι από την Εφημερίδα «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης και τον εκδότη κ. Βασιλειάδη