Δημήτρης Εμμανουηλίδης: Ο λαός μας δεν έχει κανέναν λόγο τιμωρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να… αυτοτιμωρηθεί!

Ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας, με διάθεση κριτική αλλά και αυτοκριτική, μιλά για το διακύβευμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών και δηλώνει βέβαιος ότι το κόμμα του μπορεί να φέρει την ανατροπή στην κάλπη

Ηψήφος των πολιτών την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 δεν θα πρέπει να είναι μία ψήφος στραμμένη προς το χθες, αλλά μία ψήφος στραμμένη προς το αύριο, επισημαίνει ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, απευθύνοντας κάλεσμα στους ψηφοφόρους που ενδεχόμενα θέλουν να τιμωρήσουν την Κυβέρνηση να μην… τιμωρήσουν τους εαυτούς τους ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Εμμανουηλίδης εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012, την περίοδο 2010-2012 είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με τη Συμπαράταξη Πολιτών, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ευδοκίμως μία υπερτριαντάχρονη πορεία στη Μέση Εκπαίδευση.




Λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο κ. Εμμανουηλίδης μίλησε στο KAVALA POST για τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης, επιχείρησε έναν απολογισμό της θητείας του και προειδοποίησε τους πολίτες για τη «νεοφιλελεύθερη λαίλαπα» που θέλει να φέρει στη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Μόνο η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει το έργο της κοινωνικής ανόρθωσης και της οριστικής απαλλαγής από την οικογενειοκρατία…

Κύριε Εμμανουηλίδη, ας ξεκινήσουμε από τα «δύσκολα»… Στο προεκλογικό σας μήνυμα, αναφέρετε επί λέξει: «Στη διαδρομή μας κάναμε λάθη, υπήρξαν παραλείψεις προσπαθώντας να λυτρώσουμε τον λαό μας από τον κοινωνικό καιάδα…» Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος; Σε ποια λάθη και παραλείψεις αναφέρεστε;
Είναι αλήθεια, και το έχουμε παραδεχτεί με θάρρος, ότι επιβαρύναμε υπερβολικά μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα – τη μεσαία τάξη. Αυτό έγινε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή με την οποία βρισκόταν αντιμέτωπη η χώρα στις αρχές του 2015. Σας θυμίζω… παιδιά που λιποθυμούσαν στο σχολείο, άνθρωποι που έψαχναν στα σκουπίδια, ραγδαία αύξηση των αστέγων στις μεγαλουπόλεις. Πρωταρχικό μας μέλημα –αλλά και υποχρέωση– ήταν να αναστρέψουμε την κατάσταση αυτή η οποία, αν αφηνόταν ανεξέλεγκτη, θα στρεφόταν σταδιακά εις βάρος όλων μας.

Μήπως, κ. Εμμανουηλίδη, η αυτοκριτική σας αυτή είναι «όψιμη» και γίνεται στον απόηχο του δυσμενούς για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών;
Οι εκλογές της 26ης Μαΐου έστειλαν ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας της κοινωνίας προς την κυβέρνηση. Το μήνυμα της διάθεσης της κοινωνίας παρά την υπερβολή του –ας μου επιτραπεί– αποκρυπτογραφήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή. Ήδη όμως, η κυβέρνηση είχε λάβει τα μηνύματα. Σας θυμίζω τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην τελευταία ΔΕΘ, όπου ανακοίνωσε μέτρα ελαφρύνσεων στη φορολογία και τον ΕΦΚΑ σε ορίζοντα διετίας. Από την άλλη όμως, η κοινωνία μας βρέθηκε εξουθενωμένη από τη μνημονιακή λαίλαπα και αναζήτησε αποδιοπομπαίο τράγο. Σε αυτό βοήθησε ένα ολόκληρο σύστημα: ΜΜΕ, αυτοδιοικητικοί μηχανισμοί, συνδικάτα κλπ, οι οποίοι για χρόνια αποδομούσαν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Αναγνωρίζω ότι ο λαός μας ενδεχομένως να αναζητά διαφορετικούς λόγους να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζω όμως ότι δεν έχει κανέναν λόγο τιμωρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αυτοτιμωρηθεί. Η ψήφος της 7ης Ιουλίου δεν πρέπει να είναι ψήφος στραμμένη στο χθες, αλλά ψήφος προς το αύριο.

Αλήθεια, εσείς πιστεύετε ότι η μεγάλη διαφορά των σχεδόν δέκα μονάδων που καταγράφηκε στις εκλογές της 26ης Μαΐου είναι δυνατό να ανατραπεί;
Αν δεν πιστεύαμε ότι η διαφορά είναι αναστρέψιμη, δεν θα δίναμε την μάχη που δίνουμε. Έχουμε πολλά δείγματα ανθρώπων που έκαναν βροντερή την κριτική τους και τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση στην κάλπη του Μαΐου, οι οποίοι όμως τώρα γνωρίζουν ότι μόνο η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει το έργο της κοινωνικής ανόρθωσης και της οριστικής απαλλαγής από την οικογενειοκρατία.

Φυσικά και δεν έγιναν όλα όσα θα μπορούσαν –ποτέ άλλωστε δεν είναι αρκετά όσα κάνεις για τον τόπο σου. Γι’ αυτό διεκδικούμε και ζητούμε την ψήφο των συμπολιτών μας, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας και να μη γυρίσουμε τη χώρα και την περιοχή μας στο παρελθόν…

Εκλέγεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και έχετε χρηματίσει βουλευτής Καβάλας τόσο με το κόμμα σας στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση. Επιχειρώντας έναν πρόχειρο απολογισμό της κοινοβουλευτικής σας πορείας, τι θα «κρατούσατε» σήμερα, κ. Εμμανουηλίδη; Ποιες θεωρείτε ως τις σημαντικότερες παρεμβάσεις σας για το καλό του τόπου και των πολιτών που σας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους;
Θέμα ύψιστης προτεραιότητας κατ’ εμέ ήταν να δημιουργηθεί στην πόλη μας Ειδικό Σχολείο για την ανακούφιση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και των οικογενειών τους. Στην ίδια κατεύθυνση ανακούφισης των μαθητριών και μαθητών του ΕΠΑΛ, από το γειτονικό νησί της Θάσου, ήταν το ότι καταφέραμε να ιδρύσουμε το παράρτημα στο νησί και να λύσουμε ένα καθόλα δίκαιο αίτημα των νησιωτών. Επιπλέον, οι διεκδικήσεις μας για τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη μας κάτι που υλοποιεί ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας δεκαετιών, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη. Τέλος, καταφέραμε να επιλύσουμε τη χρόνια εκκρεμότητα με τα υπέρογκα ποσά που επέβαλε το ΙΚΑ Καβάλας σε συνταξιούχους συμπολίτες μας. Να μην παραλείψω τέλος να αναφερθώ στη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στην Περιφέρεια Καβάλας, καθώς και στη μείωση-ρεκόρ της ανεργίας, από το 22,4% στο 9,8%! Επιπλέον, προχωρήσαμε στην πρόσληψη των εργολαβικά εργαζόμενων στην Καθαριότητα στο Νοσοκομείο Καβάλας, ενώ προχώρησε η εκπόνηση της μελέτης διαχείρισης των υδάτων στα Τενάγη των Φιλίππων.
Σε έναν πιο προσωπικό τόνο, θέλω να πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας, ιδιαίτερα με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, εκπροσώπησα επάξια τη χώρα μου σε συναντήσεις με αντιπροσωπείες ξένων κρατών, ενώ εργάστηκα για το πόρισμα της Επιτροπής Δημογραφικού, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ως χώρα ένα εθνικό πρόβλημα, «βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας μας.

Θεωρείτε, δηλαδή, ότι σε επίπεδο νομού Καβάλας έγιναν όλα όσα θα μπορούσαν, όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν την προηγούμενη περίοδο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Φυσικά και δεν έγιναν όλα όσα θα μπορούσαν –ποτέ άλλωστε δεν είναι αρκετά όσα κάνεις για τον τόπο σου. Γι’ αυτό διεκδικούμε και ζητούμε την ψήφο των συμπολιτών μας, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας και να μη γυρίσουμε τη χώρα και την περιοχή μας στο παρελθόν.

Να μείνουμε λίγο στην ατζέντα της Παιδείας, κ. Εμμανουηλίδη, μιας και υπηρετήσατε τη δημόσια εκπαίδευση για τριάντα και πλέον χρόνια, και να εστιάσουμε λίγο στην ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και την «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ μας. Η κίνηση αυτή χαιρετήθηκε από την τοπική κοινωνία αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα, ωστόσο στηλιτεύθηκε από αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ακούστηκε ακόμ ότι μια κυβέρνηση ΝΔ, εφόσον σχηματιστεί, θα καταργήσει τη συγχώνευση! Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο σύμφωνα με τη δική σας εκτίμηση και τι επιπτώσεις θα είχε;
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα δημιουργήσει για πρώτη φορά πανεπιστημιακά τμήματα στην πόλη μας, υλοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας και  συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη. Δε θεωρώ ότι η ΝΔ θα τολμήσει να το καταργήσει – αν και με δαύτους, όλα να τα περιμένει κανείς…!

Στον προεκλογικό διάλογο τίθεται κυρίαρχο ένα δίλημμα από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο εκφράζεται μέσα από το δίπολ «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και γίνεται λόγος για «παλινόρθωση της Δεξιάς», «οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων σε περίπτωση που στις 7 Ιουλίου επικρατήσει η ΝΔ κτλ. Εσείς, μάλιστα, έχετε μιλήσει με ακόμη σκληρότερα λόγια για «κοινωνικούς ολετήρες ορκισμένους για την παλινόρθωση των πορφυρογέννητων» και για «νεοφιλελεύθερους λύκους ντυμένους με τον μανδύα της κοκκινοσκουφίτσας που ακονίζουν τα δόντια τους για να κατασπαράξουν το σώμα της κοινωνίας μας». Αλήθεια, κ. Εμμανουηλίδη είναι τόσο ακραία η ατζέντα της ΝΔ; Μήπως η παραπάνω φρασεολογία ενέχει το στοιχείο της υπερβολής στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας;
Η ατζέντα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είναι ακραία αντιλαϊκή και αντικοινωνική. Στηρίζεται στο δόγμα της Μ. Θάτσερ, «η κοινωνία δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο άτομα». Οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη παραπέμπουν στις συνταγές που βιώσαμε στην πιο σκληρή περίοδο της κρίσης: μείωση της φορολογίας για τους ισχυρούς, απίσχναση του κοινωνικού κράτους, πλήρης ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, χωρίς προστασία των εργαζόμενων.
Να σας αναφέρω μερικά παραδείγματα: Η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση καταψήφισε βασικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που φέραμε στην Βουλή και τα χαρακτήριζε «ιδεοληψίες της αριστεράς». Η ΝΔ ως κυβέρνηση στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν εκτίναξε την ανεργία στο 28%, την ανεργία των νέων στο 60%, μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22%, θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους, κατήργησε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συρρίκνωσε την αποζημίωση απόλυσης και πολλά άλλα…

Αναγνωρίζω λοιπόν ότι εκλογικά τα πράγματα ίσως ήταν λίγο καλύτερα για εμάς αν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία, όμως δε θα ήταν καλύτερα για μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας. Κι εμείς γι’ αυτά αγωνιζόμαστε…

Να μιλήσουμε λίγο για το Μακεδονικό… Αναμφίβολα, σας «κόστισε» στην ευρωκάλπη και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ακόμα και στην Καβάλα όπου εκλέγεστε. Πόσο διαφορετικά πιστεύετε ότι θα ήταν σήμερα τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν είχε υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών;
Η Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε όντως έντονες αντιδράσεις, αυτές όμως στην πορεία περιορίστηκαν, καθώς η πλειοψηφία του κόσμου συνειδητοποίησε ότι η συμφωνία αυτή είναι εθνικά επωφελής για τη χώρα μας. Σήμερα, τον τόνο των αντιδράσεων συνεχίζουν και δίνουν ακραίες δυνάμεις. Δεν λέω φυσικά ότι όλοι όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία είναι ακραίοι, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι η ΝΔ σύρθηκε σε ακραία κινδυνολογία επί του θέματος για μια συμφωνία που, όχι μόνο ευνοεί τα συμφέροντά μας σε βάθος χρόνου, αλλά είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που διαπραγματευόταν η ίδια η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής στο παρελθόν. Αναγνωρίζω λοιπόν ότι εκλογικά τα πράγματα ίσως ήταν λίγο καλύτερα για εμάς αν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία, όμως δε θα ήταν καλύτερα για μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας. Κι εμείς γι’ αυτά αγωνιζόμαστε.

Λογικά, τις τελευταίες μέρες «κινείστε» ανάμεσα στον κόσμο της Καβάλας. Τι εισπράττετε; Πού εστιάζουν την κριτική τους; Τι ζητούν από εσάς;
Ο κόσμος έχει δικαιολογημένα παράπονα από εμάς για ζητούμενα που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε, την υψηλή φορολογία, καθυστερήσεις στη βελτίωση της καθημερινότητας κ.ά. Όμως, πέρα από παράπονα, εισπράττουμε μια πρωτόγνωρη θέρμη, πίστη και υποστήριξη, από μεγάλη μερίδα του κόσμου ο οποίος βλέπει και αναγνωρίζει το έργο κοινωνικής σωτηρίας που επιτελέσαμε. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος αυτός θα εκφραστεί στην κάλπη της Κυριακής και θα ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Σε συνέχεια μιας προηγούμενης ερώτησης, θεωρείτε δυνατό να «γυρίσει» το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και στον νομό Καβάλας; Σας επισημαίνω ότι στις κάλπες της 26ης Μαΐου το κόμμα έχασε σχεδόν τη μισή του δύναμη στην περιοχή…
Επαναλαμβάνω, ότι αν δεν πιστεύαμε ότι το αποτέλεσμα γυρίζει, δεν θα αγωνιζόμασταν. Αναγνωρίζουμε και κατανοούμε τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στην ευρωκάλπη, τώρα όμως αποφασίζουμε για τη ζωή μας και η χώρα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω.

Κλείνοντας, κ. Εμμανουηλίδη, θα ήθελα να μας πείτε έναν και μόνο λόγο, αυτόν που εσείς θεωρείτε πιο σημαντικό, για να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, δίνοντάς μας έτσι το δικό σας «διακύβευμα» της κάλπης και, παράλληλα, το στίγμα της πολιτικής σκέψης για το αύριο του τόπου μας…
Για να μην επιστρέψουμε σε μνημονιακές περιπέτειες, να μην γυρίσουμε ξανά στη λιτότητα, την ανασφάλεια, την κοινωνική αδικία. Για να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί.