Δήμος Καβάλας: Με αυτούς σκέφτεται να διοικήσει ο Θόδωρος Μουριάδης

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για να αναλάβουν τις έξι Αντιδημαρχίες - Τεχνοκράτης και όχι αιρετός στην ηγεσία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ - Πιθανές οι συνεργασίες με την Αντιπολίτευση για τα Νομικά Πρόσωπα

Σε λιγότερο από δύο μήνες αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο νέος Δήμαρχος Καβάλας. Από την πρώτη Σεπτεμβρίου 2019 ο Θόδωρος Μουριάδης θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της νέας Δημοτικής Αρχής, της πρώτης που θα κληθεί να διοικήσει τον Δήμο Καβάλας με τον νέο Νόμο του Κλεισθένη και με «φόντο» την Απλή Αναλογική που έχει ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύγχρονος Δήμος μπορεί μεν να κέρδισε τις εκλογές, ωστόσο «μετράει» εννέα (9) εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, όσους και η τρίτη κατά σειρά ψήφων παράταξη του Τόπου της Ζωής μας του Μάκη Παπαδόπουλου, ενώ η «Ανάσα» της απερχόμενης Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα θα εκπροσωπείται στο ανώτατο όργανο του Δήμου με δώδεκα (12) έδρες [διαβάστε αναλυτικά τη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου 2019-2023 εδώ].




Οι «ζυμώσεις» έχουν ξεκινήσει από την επομένη κιόλας των εκλογών του περασμένου Ιουνίου και ο Θόδωρος Μουριάδης βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και συζητήσεις με τους συνεργάτες του σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε ένα σχήμα διοίκησης που θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις του Δήμου Καβάλας.

Οι τέσσερις Αντιδημαρχίες που έχουν «κλειδώσει»

Το πρώτο όνομα Αντιδημάρχου που «διέρρευσε», λίγες μέρες μετά το νικηφόρο για τον Σύγχρονο Δήμο αποτέλεσμα, ήταν αυτό του Κυριάκου Σταυρίδη ο οποίος θα αναλάβει τον νευραλγικό τομέα της Καθαριότητας, του Πρασίνου και της Ποιότητας Ζωής. Ο κ. Σταυρίδης ήδη ενημερώνεται για το νέο του πόστο στο οποίο ο νέος Δήμαρχος δίνει μεγάλη προτεραιότητα.

Τρεις επιπλέον Αντιδημαρχίες έχουν επίσης «κλειδώσει». Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Ιακωβίδης θα αναλάβει την Τεχνική Υπηρεσία, ο νέος επιστήμονας Γιώργος Μιχαηλίδης θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Προγραμματισμού, των Νέων Τεχνολογιών και της Νεολαίας, ενώ ο πρώην Αντιδήμαρχος του πρώην Δήμου Φιλίππων Θόδωρος Παπαδόπουλος θα επανέλθει στην ίδια «θέση».

Ποια ονόματα συμβούλων «παίζουν» για τις υπόλοιπες δύο

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Θόδωρος Μουριάδης δεν έχει ακόμη καταλήξει στους τομείς ευθύνης των Αντιδημαρχιών και την απόλυτη περιγραφή των χαρτοφυλακίων τους, πλην εκείνων της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Καθαριότητας και του πρώην Δήμου Φιλίππων. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε να «αυτονομούνται» η Παιδεία ή ο Πολιτισμός, ακόμη και ο Τουρισμός, ενώ ερώτημα παραμένει εάν θα «χρεωθεί» σε κάποιον αιρετό ο τομέας της Καθημερινότητας.

Τα επικρατέστερα πρόσωπα για να αναλάβουν τις δύο Αντιδημαρχίες που απομένουν είναι οι κ.κ. Κώστας Πεφάνης, Απόστολος Χρόνης και Απόστολος Μουμτσάκης, δίχως βέβαια τίποτε να είναι οριστικό, αφού δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και οι γνωστές και εν πολλοίς αναμενόμενες «καραμπόλες»

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Λεωνίδας Παππάς;

Όπως και στην περίπτωση του Γιάννη Ιακωβίδη ο οποίος θα αναλάβει την Τεχνική Υπηρεσία όντας και ο μοναδικός μηχανικός εκλεγμένος με τον Σύγχρονο Δήμο, έτσι και ο Λεωνίδας Παππάς, ως ο μοναδικός εκλεγμένος δικηγόρος της παράταξης είναι και αυτός ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα προταθεί για τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη και κάποια πρόταση-έκπληξη για τοποθέτηση στην προεδρία του Σώματος ενός προσώπου από την Αντιπολίτευση, στο πλαίσιο του πνεύματος του Κλεισθένη…

Μετά από χρόνια, τεχνοκράτης πρόεδρος στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

Το βαρύ αναπτυξιακό «χαρτί» του Δήμου Καβάλας, τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ο Θόδωρος Μουριάδης θα την εμπιστευθεί σε έναν τεχνοκράτη, μη αιρετό. Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία την προεδρία της Επιχείρησης είχαν δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης, αφού ο τελευταίος «εξωκοινοβουλευτικός» πρόεδρος ήταν ο Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Μιχάλης Χρυσομάλλης ο οποίος θήτευσε στο κτίριο της οδού Ομονοίας την πρώτη περίοδο της Διοίκησης Κωστή Σιμιτσή.

Τα «ανοίγματα» Μουριάδη και τα σχέδια της νέας Κυβέρνησης για τον Κλεισθένη

Το δυσκολότερο κομμάτι της σύνθεσης του διοικητικού «παζλ» θα πρέπει να θεωρείται η ανάθεση της προεδρίας των Νομικών Προσώπων και των Αδελφάτων του Δήμου, εκεί όπου παραδοσιακά τοποθετούνταν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας [Δημοτικό Ωδείο, ΔΗΠΕΘΕ, Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή, Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης].

Ο νέος Δήμαρχος αναμένεται να επιδιώξει την εμπέδωση των συνεργασιών στην πράξη προτείνοντας για τη διοίκηση των παραπάνω σχημάτων πρόσωπα από την Αντιπολίτευση.

Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν και από το τι πρόκειται να πράξει η νέα Κυβέρνηση σχετικά με τον Κλεισθένη, έναν Νόμο που, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία είχε δηλώσει την πρόθεση να αλλάξει σε αρκετά σημεία του, μεταξύ αυτών και τον τρόπο ορισμού των προέδρων των Νομικών Προσώπων των δήμων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με δήλωσή του στην πρόσφατη συγκέντρωση των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων για τις συχνές διακοπές υδροδότησης στην περιοχή τους, δεν αποκλείεται την προεδρία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Καβάλας να αναλάβει ο ίδιος ο Θόδωρος Μουριάδης!