Νίκος Παναγιωτόπουλος: Τελικά ήταν… νομική θεώρηση και όχι «κυβίστηση»

Αναδίπλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του για την Συμφωνία των Πρεσπών

Σε νομική θεώρηση της συμφωνίας αποδίδει τις γνωστές πλέον δηλώσεις του στο συνέδριο του Economist για την Συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το εσωτερικό της ΝΔ, ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβη σε διευκρινιστική δήλωση κατά την έξοδο του από την Βουλή την Πέμπτη (18/7).

Συγκεκριμένα στην δήλωσή του ο νέος ΥΕΘΑ και βουλευτής Καβάλας σημειώνει: «Eξηγούμαι λοιπόν για να μην παρεξηγούμαι.  Στο συνέδριο του ECONOMIST μπροστά σε διεθνές ακροατήριο είπα ότι για να σταθεί η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να μην παραβιάζονται ουσιώδεις όροι της από κάποιο μέρος. Ήταν σαφές ο αποδέκτης… ήταν σαφές για ποιον ήταν. Απλά αυτό έγινε ανεπαίσθητος στη διπλωματική γλώσσα που άρμοζε στην συγκεκριμένη περίσταση. Είναι μια νομική θεώρηση δεν έχει καμία σχέση με το αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει. Η συμφωνία προφανώς δεν μου αρέσει. Προφανώς δεν αρέσει στην Νέα Δημοκρατία. Προφανώς δεν αρέσει στην Κυβέρνηση… Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι υλικό προς στρέβλωση».

Υπενθυμίζεται ότι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν οι ακόλουθες:

«Και ένα τελευταίο σχόλιο, βέβαια, θεωρώ επιβεβλημένο να το κάνω, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές.

Απλά, η άποψή μου είναι, με κάθε καλή πρόθεση, και θέλω να το τονίσω αυτό, ότι για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».