Νίκος Παναγιωτόπουλος: Οι Τουρκικές παραβιάσεις συνιστούν Μέτρα Κατεδάφισης Εμπιστοσύνης

Δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα για της παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από την Τουρκία

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη, ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στη Λάρισα όπου και μετέβη στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και στο ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων). Στην επίσκεψη παρέστη και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκαν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς στο ΑΤΑ και ο Ταξίαρχος (Ι) Γεώργιος Μπόμπολης στο ΕΚΑΕ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τις ηγεσίες των Μειζόνων Σχηματισμών για την αποστολή, το επιχειρησιακό τους έργο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Μετά την επίσκεψή του στο ΑΤΑ και στο ΕΚΑE, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:

«Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, ο μηνιαίος κύκλος εντατικών ενημερώσεων που είχαμε, με τον Υφυπουργό, ως νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από το Γενικό Επιτελείο, τα Αρχηγεία και τις Διοικήσεις των Μειζόνων Σχηματισμών της δομής των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Έχουμε τώρα μία αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα όλων των προβλημάτων, όλων των ανοικτών ζητημάτων, προκειμένου να σχεδιάσουμε, στη βάση αναγκών και προτεραιοτήτων, πώς θα κινηθούμε για να πάμε εκεί που θέλουμε να πάμε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αποτελούν τον βασικό βραχίονα αποτρεπτικής ισχύος που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα απέναντι σε οποιονδήποτε που θα μπορούσε να επιβουλεύεται εθνικά δίκαια και κυριαρχικά δικαιώματά της.

Διατηρούμε αυτή την τρομακτική ισχύ, παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις, διότι το έμψυχο δυναμικό, σε συνδυασμό με τα υλικά μέσα, παράγουν ένα αποτέλεσμα τελικά ικανοποιητικό.

Χρέος δικό μας είναι να βοηθήσουμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εν προκειμένω της Πολεμικής Αεροπορίας, να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Θέλει προγραμματισμό, προτεραιοποίηση, σχεδιασμό και ταχείς ρυθμούς υλοποίησης, έτσι ώστε να έρθει το αποτέλεσμα. Αυτός, άλλωστε, είναι ο τόνος που δίνει κεντρικά ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αυτή την Κυβέρνηση. Έτσι πρέπει να κινηθούμε και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Κύριε Υπουργέ, ποιο είναι το σχόλιό σας για τις παραβιάσεις των Τούρκων και για το γεγονός ότι μπαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ; Σήμερα, μάλιστα, έχουμε και την τετραμερή στην Αθήνα για την Ενέργεια.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Επειδή είναι σοβαρά πράγματα, δεν μπορούν να λυθούν με ένα σχόλιο 17 δευτερολέπτων. Από εκεί και πέρα, όμως, θέλω να πω ότι όσον αφορά στις παραβιάσεις, ναι, αυτό είναι άλλο ένα δείγμα της προκλητικής συμπεριφοράς των γειτόνων μας. Την ώρα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε και να εφαρμόσουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτού του τύπου οι συμπεριφορές, ταυτοχρόνως με τις συζητήσεις στους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, συνιστούν τελικά «Μέτρα Κατεδάφισης Εμπιστοσύνης» και ως τέτοια τα βλέπουμε.

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα αναλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία, ξεκινώντας με τον συντονισμό που γίνεται εδώ στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Όσον αφορά στα Ελληνοτουρκικά και τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες των γειτόνων μας στην ΑΟΖ της Κύπρου, πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία πλέον έχει καταστεί αντιληπτή και από όλους τους Συμμάχους μας, διεθνώς.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά -κατά κάποιους χλιαρά, αλλά πάντως αντιδρά- αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δυσανασχετούν και αντιλαμβάνονται εν τέλει ότι ο αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή δεν είναι άλλος από την Ελλάδα, η οποία πλέον λειτουργεί στα μάτια των ισχυρών Συμμάχων της ως παράγοντας σταθερότητας, προαγωγής της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή, τελικά ως πάροχος ασφάλειας. Και αυτό από μόνο του αποτελεί κέρδος. Επαγρυπνούμε, δεν φοβόμαστε, παρακολουθούμε, δεν μας αρέσουν οι προκλήσεις, δεν προκαλούμε, αλλά και δεν μας αρέσει να μας προκαλούν.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για συνέχεια. Θα ισχύσει η θητεία των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων;

Ν. Παναγιωτόπουλος: Κοιτάξτε, έχω πει από την πρώτη μέρα στο Υπουργείο ότι όλη αυτή η υπόθεση πρέπει να γίνει με όρους συνέχειας και ομαλότητας. Όπως καταλαβαίνετε, συνεργάζομαι -και είναι χαρά μου να συνεργάζομαι, όπως πράττω από την πρώτη μέρα- με τη Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα, από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Εν πάση περιπτώσει, η θητεία αυτή ολοκληρώνεται στους χρόνους που προβλέπεται».