Δήμητρα Τσανάκα: Με φύλαξε η Παναγία και δεν βγήκα δήμαρχος!

Να μη βγάλουν «την ουρά τους απ΄έξω» όσοι στήριξαν Μουριάδη-Η διοικητική απαισιοδοξία, οι επόμενες εκλογές και οι «κομματικοποιημένες» Περιφέρειες δια στόματος της απερχόμενης δημάρχου Καβάλας σε μια απολαυστική συνέντευξη

Πολλές είναι οι απόψεις των τοπικών παραγόντων με άξονα το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στην Βουλή για τη διοίκηση των δήμων και Περιφερειών της χώρας. Η απερχόμενη δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα σε συνέντευξή της στον ALPHA Radio 88,6 και στον δημοσιογράφο Βασίλη Ιωάννου δηλώνει απαισιόδοξη για το αν ο νέος νόμος θα επιλύσει προβλήματα στη διοίκηση των δήμων, ενώ καλεί όσους στήριξαν τον επερχόμενο δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών «να ανασκουμπωθούν και να τον στηρίξουν και τώρα στο να διοικήσει όπως πρέπει».




Αναλυτικά τα όσα δήλωσε η Δήμητρα Τσανάκα

«Με φύλαξε η Παναγία και δεν βγήκα δήμαρχος»

«Το πνεύμα του νόμου ήταν οι συνεργασίες των παρατάξεων. Αυτές τις μέρες κατάλαβα ότι με φύλαξε η Παναγία και δεν με έβγαλε δήμαρχο, διότι, καλά ξεμπερδέματα. Από τη μία με 9 δημοτικούς συμβούλους δεν βγαίνει το παζλ, από την άλλη, επιτρέπει να μπουν στο παιχνίδι ένα σωρό εξωκοινοβουλευτικοί και σ’ αυτήν την περίπτωση τι θα κάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι; Θα πηγαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίζουν για ποια θέματα; Όταν άλλοι έξω από το σύστημα που δεν ξέρουν πως δουλεύει, παίρνουν τις αποφάσεις, αφήνουν εμάς να πάρουμε αποφάσεις; Γιατί δηλαδή πηγαίνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Για να δείξουμε το μπόι μας;

»Δεν βγαίνει το πράγμα με 9 δημοτικούς συμβούλους. Είπα, ήταν στραβό το κλίμα και τώρα το αποτελειώνει ο γάιδαρος, γιατί όταν δίνεις δύναμη σε εξωκοινοβουλευτικούς, δηλαδή εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, πείτε μου για ποιον λόγο πρέπει να πηγαίνει ο δημοτικός σύμβουλος και να παρίσταται στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν η άποψή του, η θέση του, δεν έχει κανέναν λόγο; Αλλάζει βέβαια το θέμα, αν τυχόν πηγαίνεις για να πάρεις τον δήμο την επόμενη φορά, δεν μπορείς να είσαι και μέσα στην διοίκηση. Διότι, δε θα εισπράξεις μόνο τις επιτυχίες, το ζητούμενο είναι να διοικηθεί ο τόπος με αυτό τον νόμο, με τον οποίο, ειλικρινά, δεν βλέπω προκοπή. Θα κάνουμε υπομονή, να μείνουν τέσσερα χρόνια χαμένα, να βοηθήσουμε τον καινούργιο δήμαρχο μέχρι εκεί που μπορούμε, να δίνουμε δηλαδή τη γνώμη μας, την άποψή μας, να τον κατευθύνουμε σωστά, να μην τον στέλνουμε σε λάθος λακκούβες, αλλά από εκεί και μετά δεν βλέπω προκοπή με αυτόν τον νόμο, εκτός και αν υπάρχει κάτι που δεν το ξέρουμε και θα το διορθώσουν στην Βουλή για να σουλουπώσουν την κατάσταση. Εγώ δεν έχω την παραμικρή ελπίδα ότι μπορεί κάτι να διορθωθεί», δηλώνει η κ. Τσανάκα.

«Θα διεκδικήσουμε τον δήμο εκ νέου την επόμενη φορά»

«Εμείς θα διεκδικήσουμε τον δήμο εκ νέου την επόμενη φορά, γιατί εμείς ήμασταν το αντίπαλο δέος στις εκλογές. Πού την έστειλε ο κόσμος την Τσανάκα; Στην αντιπολίτευση την έστειλε και όχι στη διοίκηση. Από εκεί και πέρα λέμε πως όσοι στήριξαν τον νυν δήμαρχο θα πρέπει να τον βοηθήσουν, χωρίς να απεμπολούμε το δικό μας καθήκον στο να βοηθήσουμε σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Αλλά όταν λέμε να βοηθήσουμε, εννοώ να μην κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, να είμαστε σοβαροί, να βοηθήσουμε τον καινούργιο δήμαρχο που θα ξεκινήσει μια πολύ δύσκολη τετραετία και θα έχει προβλήματα», σχολιάζει η κ. Τσανάκα.

«Όσοι στήριξαν τον κ. Μουριάδη τη δεύτερη Κυριακή, να μη βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω»

«Οι Περιφέρειες είναι κομματικά όργανα, ενώ στα Δημοτικά Συμβούλια ελάχιστες παρατάξεις έχουν σφραγίδα κομματική και οι άνθρωποι που επανδρώνουν τις παρατάξεις, δεν προέρχονται μόνο από ένα κόμμα. Εμάς μας ψήφισε ο κόσμος για να μας πάει στην αντιπολίτευση. Εγώ πώς θα αλλάξω θέση; Οι υπόλοιποι όμως που ψήφισαν καθαρά στον δεύτερο γύρο τον κ. Μουριάδη, δεν πρέπει να βγάλουν την ουρά τους απ’  έξω, πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να τον βοηθήσουν. Οφείλω να κάνω μια σωστή αντιπολίτευση, τεκμηριωμένη που να δικαιολογώ τα “ναι” μου και τα “όχι”. Αυτό είναι το σωστό, αν θέλεις να βοηθήσεις. Αλλιώς, γιατί τον στήριξες τον εκλεγέντα και τον αφήνεις μόνο του; Σήκωσε τα μανίκια και βοήθα», αναφέρει η απερχόμενη δήμαρχος Καβάλας.

«Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την ομάδα μου»

«Τον κ. Μουριάδη τον συναντώ πολλές φορές, τον ενημερώνω συνέχεια από τα πιο απλά πράγματα μέχρι τα πιο σοβαρά και μερικές φορές τον προλαβαίνω σε πολλά θέματα και εκείνος αποφασίζει. Τον ενημερώνω λοιπόν για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων. Εμείς αποφασίσαμε, δε, πως όποια πρόταση έχουμε, να την συζητάμε πρώτα με την ομάδα μου και μετά να την καταθέτουμε. Όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αν γίνουν προτάσεις, θα τις συζητήσουμε με την ομάδα μου και θα πάρουμε αποφάσεις. Είμαι πολύ περήφανη για την ομάδα μου γιατί είναι σοβαροί άνθρωποι», αναφέρει κλείνοντας η κ. Τσανάκα.