Μακάριος Λαζαρίδης: Να προκηρυχτεί το Υπομέτρο 4.2.3 για τους επαγγελματίες αγρότες

Ερώτηση του βουλευτή Καβάλας στους υπουργούς ανάπτυξης και οικονομικών για το πρόβλημα της ασφάλισης τους ως επαγγελματίες

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσε, την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019, ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης με θέμα «Πρόβλημα με τη συμμετοχή αγροτών στο Υπομέτρο του ΠΑΑ 4.2.3».
Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης δόθηκε όταν παραγωγοί που επιθυμούν να ενταχτούν στο πρόγραμμα CLLD/LEADER προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις αξιοποίησης και καθετοποίησης της παραγωγής τους, ενημέρωσαν τον κ. Λαζαρίδη ότι καλούνται να ασφαλιστούν ως επαγγελματίες της συγκεκριμένης δραστηριότητα και όχι ως αγρότες.
Τέτοια αλλαγή θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη με ορατές συνέπειες στην οικονομική τους δραστηριότητα αναφορικά με τις αποζημιώσεις, τις ενισχύσεις τη συμμετοχή τους σε προγράμματα, αλλά και το φορολογικό τους καθεστώς. Κατά συνέπεια ο Κ. Λαζαρίδης ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών κατά πόσο είναι εφικτό να προκηρυχθεί το μέτρο 4.2.3 για τους επαγγελματίες αγρότες και πότε προβλέπεται  χρονικά η ένταξη αυτή έως την ολοκλήρωση του ΠΑΑ 2013 – 2020.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:
Ερώτηση
Προς: Tον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη
Tον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: Πρόβλημα με τη συμμετοχή αγροτών στο Υπομέτρο του ΠΑΑ 4.2.3
Σύμφωνα με την τελευταία προκήρυξη του προγράμματος CLLD/LEADER δίνεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες γενικότερα – αλλά και αγρότες – να προχωρήσουν σε επενδύσεις αξιοποίησης και καθετοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής τους μέσα από τη δημιουργία μικρών οικοτεχνικών και αγροβιοτεχνικών μονάδων.

Ωστόσο, όταν οι παραγωγοί που επιθυμούν να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα δηλώνουν τους αντίστοιχους ΚΑΔ στην εφορία και στον ΕΦΚΑ, λαμβάνουν πολλές φορές την απάντηση ότι επειδή οι συγκεκριμένοι ΚΑΔ αφορούν σε δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα τους ζητούν να ασφαλιστούν ως επαγγελματίας της συγκεκριμένης δραστηριότητας και όχι ως αγρότες.

Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη με σοβαρές συνέπειες στην κύρια οικονομική δραστηριότητα των εν λόγω ανθρώπων, όπως για παράδειγμα:

1) Μη δυνατότητα συμμετοχής τους σε αγροτικά προγράμματα.
2) Διαδικαστικές επιπλοκές στη συμμετοχή τους σε εν εξελίξει προγράμματα από τα οποία απορρέουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
3) Φορολογικά ζητήματα με την απώλεια του αφορολογήτου.
4) Προβλήματα απώλειας κρατικών αποζημιώσεων όπως τα ΠΣΕΑ.
5) Μη καταβολή πρόσθετων ενισχύσεων για επαγγελματίες αγρότες όπως η επιδότηση για το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί στα γεωργικά του μηχανήματα.

Συνεπώς, το CLLD/LEADER δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι εξαιτίας του γεγονότος αυτό χάνουν την ευκαιρία να προβούν σε επενδύσεις καθετοποίησης της παραγωγής τους.
Τούτων δεδομένων ερωτώνται οι Υπουργοί:

  1. Είναι στις προθέσεις σας να προβείτε στην προκήρυξη του μέτρου 4.2.3. που αφορά στην μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων για επαγγελματίες αγρότες.
  2. Εάν ναι, πότε προβλέπεται η επανένταξη της εν λόγω κατηγορία στο Υπομέτρο 4.2.3 να γίνουν επενδύσεις από τους επαγγελματίες αγρότες στο μικρό διάστημα που απομένει έως την ολοκλήρωση του ΠΑΑ 2013 – 2020».