«Βάπτισμα» πυρός για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Η τελετή ορκωμοσίας στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας [φωτογραφίες]

Με αναφορές στους διατελέσαντες δημάρχους μετά τον Ευαγγελίου η ομιλία του Θόδωρου Μουριάδη-Συγκίνηση και διάθεση συνεργασίας για το καλό της Καβάλας από τη Δήμητρα Τσανάκα-Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Σε έναν χώρο με έντονη σημειολογία και σε μία εκδήλωση συγκινησιακά φορτισμένη το βράδυ της Πέμπτης 29 Αυγούστου 2019, στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και των τοπικών συμβούλων των Δημοτικών Κοινοτήτων του δήμου Καβάλας.

Την τελετή ορκωμοσίας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος ευχήθηκε καλή θητεία σε όλους, ευελπιστώντας μια καλή συνεργασία ως επικεφαλής της Τοπικής Εκκλησίας.

Η τελετή ξεκίνησε με τη δέηση από τον Μητροπολίτη, ενώ ακολούθησε η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, θρησκευτική και πολιτική. Εν συνεχεία η απερχόμενη δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό, ενώ στη συνέχεια έλαβε χώρα η ομιλία του νέου δημάρχου Καβάλας Θεόδωρου Μουριάδη.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε αρκετός κόσμος, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του Νομού Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης και Τάνια Ελευθεριάδου, οι Αντιπεριφερειάρχες ΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης και Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κωστής Σιμιτσής, ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, πρώην υπουργοί, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Χαζαρίδης.

Δήμητρα Τσανάκα: Σήμερα γύρισα πίσω στον χρόνο…

Ιδιαίτερα συγκινημένη η απερχόμενη δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ανέτρεξε κατά τον σύντομο χαιρετισμό της στη δική της ορκωμοσία 5 χρόνια πριν ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Καβάλας, «μια ορκωμοσία γεμάτη όνειρα και σχέδια για το μέλλον της Καβάλας και διανύοντας στη συνέχεια μια δύσκολη και πολυτάραχη περίοδο, συνειδητοποιώντας ότι ο δημαρχιακός θώκος είναι ένα μεγάλο ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις, ευθύνες και ατέλειωτες ώρες δουλειάς, αλλά συνάμα ήταν και το ομορφότερο ταξίδι της ζωής μου», όπως είπε η ίδια.

Ευχήθηκε δε καλή επιτυχία στο έργο του νέου δημάρχου, δηλώνοντας ότι τόσο η ίδια όσο και η παράταξή της θα βρίσκονται δίπλα του για το καλό του τόπου.

Θόδωρος Μουριάδης: Η Καβάλα θα είναι μια διαφορετική πόλη το 2023

«Η τελετή ορκομωσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με φόντο τη λάμψη του ιερού προσκυνήματος της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, φωτίζει σε απόλυτο βαθμό την πρόθεση του Σύγχρονου Δήμου, όχι μόνο να τιμήσει την ιστορία αυτού του ευλογημένου τόπου, αλλά και να καταστήσει το παρακείμενο Βαπτιστήριο, μαζί με τον γειτνιάζοντα αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που προ τριετίας εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, σημείο αναφοράς της επικείμενης εκστρατείας προβολής και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που φιλοξενεί η ιδιαίτερη πατρίδα μας», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο νέος δήμαρχος Καβάλας.       

«Ο δήμος Καβάλας θα διοικείται πλέον ως ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο ανθρώπων, φορέων και υπηρεσιών. Ο Σύγχρονος Δήμος του οποίου έχω τη τιμή να ηγούμαι, “σβήνει” τα σύνορα που τοποθετήθηκαν στον Σταυρό και μέσα από τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του, γίνεται παράδειγμα υιοθέτησης νέων κανόνων και  συμπεριφορών. Οι κάτοικοι της Λυδίας, του Αμυγδαλεώνα, του Ζυγού, των χωριών που βρίσκονται στο ορεινό σύμπλεγμα, θα πρέπει να αισθάνονται εφεξής Καβαλιώτες και όσοι διαμένουν στην πόλη υπερήφανοι, γιατί η σχετικά πρόσφατη διοικητική διαίρεση της ελληνικής επικράτειας τους ένωσε με το απροσμέτρητο εκτόπισμα των Φιλίππων» ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

Παράλληλα, ανέτρεξε και στο έργο των προηγούμενων δημάρχων, ως φωτεινό παράδειγμα: «Άλλωστε σε ορισμένες περιπτώσεις θα κληθούμε είτε να ακολουθήσουμε τον βηματισμό τους είτε να συμπληρώσουμε το στίγμα που άφησαν στο πέρασμα τους από το δημαρχιακό μέγαρο. Ως παράδειγμα μπορώ να αναφέρω τη σύνδεση του δικτύου ύδρευσης της πόλης μας με τις πηγές Κεφαλαρίου από τον αείμνηστο δήμαρχο Καβάλας Ευάγγελο Ευαγγελίου, τα αντιπλημμυρικά έργα του Στάθη Εριφυλλίδη και τις υποδομές στον τομέα της Παιδείας που παρέδωσε η διοίκηση Σιμιτσή, μαζί με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την ανάπλαση των Κρηνίδων, τη βιοκλιματική παρέμβαση στις οδούς Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού, την αναβάθμιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου, τη θωράκιση της Ακτής Ραψάνη και την αναστήλωση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

»Δεν θα αγνοήσουμε ακόμη την ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της εποχής κοινωνική πολιτική της Δήμητρας Τσανάκα, όπως και τη βελτίωση και εκμετάλλευση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων τους τελευταίους 60 μήνες.

»Μπορεί, επίσης, να έχουν παρέλθει 20 περίπου χρόνια από την εποχή που έκλεισε ο κύκλος της τεράστιας προσφοράς του Λευθέρη Αθανασιάδη στην Καβάλα, ωστόσο δεν θα λησμονήσουμε ούτε την παρακαταθήκη του-βιολογικός καθαρισμός, έργα οδοποιίας στις απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές, αγορά νεοκλασικών κτιρίων, πολλαπλασιασμός της περιουσίας του δήμου- ούτε, βεβαίως, και τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο διεκδικούσε ό,τι πίστευε πως ανήκει στους συμπολίτες του.

»Το πάθος του Λευθέρη Αθανασιάδη θα είναι εν πολλοίς οδηγός και στις δικές μας διεκδικήσεις. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε προς όφελος των Καβαλιωτών το Παλιό Νοσοκομείο, το κτίριο του πρώην Πρωτοδικείου, το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της πρωτεύουσας του δήμου μας και την ακτή της Καλαμίτσας, καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις στους αρμόδιους φορείς», ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

«Της προσοχής μας δεν θα διαλάθει και η δέσμευση για καλύτερη και κατά το δυνατόν ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών τόσο μέσα από τον διαδικτυακό τόπο του δήμου Καβάλας όσο και από το νέο τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο δεν θα καταγράφει απλώς τα αιτήματα των Καβαλιωτών, αλλά και θα ενημερώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα για την ακριβή ημέρα παρέμβασης όλων των συνεργείων του δήμου.

»Ο Καβαλιώτης πρέπει να αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή ότι όσοι διοικούν την πόλη του τον σέβονται, τον υπολογίζουν και πως δεν θα τον ταπεινώσουν αν χρειαστεί να απλώσει το χέρι για να ζητήσει βοήθεια ή μια θέση εργασίας προκειμένου να επιβιώσει αξιοπρεπώς. Πρέπει να ζήσει σε μια πιο καθαρή πόλη, πιο ανθρώπινη. Σε μια πόλη που δεν θα πνίγεται από τον όγκο των οχημάτων τις ώρες αιχμής, που θα βελτιώνει συνεχώς τους όρους πρόσβασης στα δημόσια κτίρια για τα ΑμΕΑ. Στους Καβαλιώτες χρωστάμε έναν δήμο που θα μετράει και το τελευταίο ευρώ, έναν δήμο μακριά από υπερβολές και εφήμερες πολιτιστικές δράσεις, έναν Σύγχρονο Δήμο χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και κάθε είδους εξαρτήσεις.

»Στους νεότερους σε ηλικία συμπολίτες μας πρέπει να κληροδοτήσουμε ένα πολεοδομικό συγκρότημα ενταγμένο στο δίκτυο των λεγόμενων Πράσινων Πόλεων και να προσθέσουμε το παραλιακό μέτωπο του πανέμορφου δήμου μας, στην κατηγορία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που θα κερδίσουν το στοίχημα της Γαλάζιας Ανάπτυξης, επενδύοντας, πέρα από την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία και στους προσοδοφόρους κλάδους της Αλιείας και του θαλάσσιου Τουρισμού. Η Καβάλα μας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αξιοποιώντας το πολλά υποσχόμενο έμψυχο δυναμικό της και τα προτερήματα που της χαρίζει η γεωγραφική της θέση, θα είναι μια διαφορετική πόλη το 2023», δήλωσε μεταξύ άλλων ο νέος δήμαρχος Καβάλας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια χαλαρή κουβέντα μετά μουσικής στον μπουφέ που είχε στηθεί.

Δείτε φωτογραφίες από την ορκωμοσία