Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Ελσίνκι

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες στην άμυνα, στην θαλάσσια ασφάλεια και ανέδειξε την Τουρκική προκλητικότητα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας, που διεξήχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη 28 και 29/9, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας η οποία ασκεί από 1ης Ιουλίου 2019 την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Άμυνας με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Νέες Τεχνολογίες στην Άμυνα» ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε τους ομολόγους του σχετικά με την προτεραιότητα της Κυβέρνησης για εποικοδομητική συνεργασία σε θέματα Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Επιπροσθέτως υπέβαλε προτάσεις για τη συνεργασία των Κρατών-Μελών σε δραστηριότητες Τεχνητής Νοημοσύνης στην Άμυνα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι τα ζητήματα για τη Θαλάσσια Ασφάλεια είναι υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η πολιτική της Ε.Ε. για τη Θαλάσσια Ασφάλεια υιοθετήθηκε επί Ελληνικής Προεδρίας το 2014.

Ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε  ότι στην επιλογή των περιοχών που θα αναπτυχθεί μελλοντικά η πρωτοβουλία, μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής της εφαρμογής, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το κριτήριο της εγγύτητας με την Ε.Ε., όπως είναι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι συνεργασίες που θα αναπτύσσει η εν λόγω πρωτοβουλία της Ε.Ε. με Τρίτες Χώρες, προϋποθέτει τον εκ μέρους τους σεβασμό των κανόνων καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή τέταρτου ερευνητικού πλοίου, καθώς επίσης με συμπεριφορά που κλιμακώνει την ένταση και τους κινδύνους ασφαλείας στη περιοχή. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε  ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συμπεριλάβει κατά προτεραιότητα την Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος όσο αφορά στη «Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία» της Ένωσης.

Σχετικά με το Κλίμα και την Άμυνα ο κ. Υπουργός αναγνώρισε τις ολοένα αυξανόμενες συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στον πλανήτη και την ανάγκη όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις υλοποιήσουν δράσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακος στις στρατιωτικές δομές, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένα προγράμματα στα οποία  συμμετέχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Υπουργός Εθνικής  Άμυνας υπογράμμισε ιδιαίτερα την σημασία που έχουν η Ρήτρα Αλληλεγγύης και η Ρήτρα Αμοιβαίας Συνδρομής στην αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών.  Επισήμανε μάλιστα ότι ένα από τα πέντε προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), στα οποία είναι επικεφαλής η χώρα μας, αποσκοπεί στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των Κρατών-Μελών σε θέματα κυβερνοάμυνας και αντίδρασης σε κυβερνοεπιθέσεις, ενώ  φιλοδοξεί να αυξήσει τις ικανότητες (εθνικές και ευρωπαϊκές) έγκαιρου εντοπισμού κακόβουλων Κυβερνοεπιθέσεων.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου ο Έλληνας Υπουργός συναντήθηκε με τους ομολόγους του, της Γαλλίας Florence Parly, της Βουλγαρίας Κrasimir Karakachanov, της Κροατίας Damir Krsticevic, της Ρουμανίας Gabriel – Beniamin Les και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας Jorge Domecq με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και μελλοντικής συνεργασίας.