Με το… καλημέρα και οι πρώτες αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις για τον «Κλεισθένη»!

Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας: Εκλογή Προεδρείου και μελών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Με προεδρεύοντα τον πρώτο σε σταυρούς προτίμησης της ομάδας της Διοίκησης Μουριάδη, τον δημοτικό σύμβουλο Λεωνίδα Παππά, ξεκίνησε η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το πρωί της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου 2019 προκειμένου το Σώμα να εκλέξει το προεδρείο του και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Εκείνο που διεφάνη είναι ότι ο «βελτιωμένος» Κλεισθένης δεν αφήνει πολλά περιθώρια συνεργασίας και σύμπλευσης, αφού ακόμη και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους για την εκλογή των μελών των Επιτροπών ο καθένας μπορεί να τις διερμηνεύσει με… δική του ανάγνωση!

Οι δεσμεύσεις Μουριάδη και το πώς εννοεί τη συνεργασία

Παίρνοντας αρχικά τον λόγο, ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης είπε κατά τον χαιρετισμό του: «Εύχομαι, κύριοι συνάδελφοι, μια καλή και δημιουργική τετραετία, με σύνεση και συνεργασία. Στο πλαίσιο της συνεργασίας που όλοι μιλούσαμε και στο πλαίσιο των δημοκρατικών αντιλήψεων μου, το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να παράγει ιδέες. Πώς θα μπορούμε να συνεργαστούμε;




»Κάποιοι εδώ μέσα ως συνεργασία εννοούν τη νομή της εξουσίας, όπως δεν ισχύει αυτό για εμένα. Δεσμεύομαι λοιπόν και ανακοινώνω ότι θα  δημιουργήσουμε διαπαραταξιακή επιτροπή  για τις προσλήψεις, τα σοβαρά θέματα θα τα συζητούμε οι αρχηγοί, πριν έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο. Θα συνεργαστούμε για τον Συμπαραστάτη του Δημότη ώστε  να υπάρχει μια φωνή που να φέρνει τα παράπονα των δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο  και τέλος θα δημιουργήσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων».

Οι χαιρετισμοί των αρχηγών

Στον σύντομο χαιρετισμό της η τ. Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάσα για τον δήμο» Δήμητρα Τσανάκα τόνισε: «Εμείς βρισκόμαστε εδώ, όχι μόνο για να βοηθήσουμε, αλλά και για να σας προστατέψουμε από διάφορες κακοτοπιές και από αποφάσεις που λόγω της εμπειρίας που αποκτήσαμε ξέρουμε πώς να τις διαχειριστούμε. Δεν θα κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, αλλά δημιουργική».

«Καλή δύναμη, υγεία, να μπορέσουμε όλοι μας να συνεννοηθούμε για έναν καλύτερο βηματισμό για τον Δήμο Καβάλας» ευχήθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος.

«Καλή θητεία, οι εκλογές έγιναν κάτω από έναν άλλον νόμο και σήμερα ερχόμαστε με διαφορετικό περιεχόμενο για να δημιουργήσουμε μια νέα θητεία. Από μόνος του κανείς δεν μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα, όλοι μαζί όμως μπορούμε και όσοι το πιστεύουν αυτό, καλούνται να το αποδείξουν», είπε ο επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης Βαγγέλης Παππάς.

«Καλή θητεία, θέλω να συγχαρώ τους συναδέλφους που για πρώτη φορά εκλέγονται και ευχόμαστε να αγαπήσουν αυτό που κάνουν, έχει ανάγκη  ο δήμος μας από νέους ανθρώπους. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, όχι όμως σε συνδιοίκηση, διοίκηση υπάρχει», ήταν το μήνυμα του επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρη Βέρρου.

«Καλή αρχή σε όλους και καλή σχολική χρονιά που αρχίζει σε λίγες μέρες. Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των δήμων είναι άκρως αντιλαϊκό. Άρα, όλα θα κριθούν από το πώς θα συγκρουστούμε με  αυτό το πλαίσιο, οι Καβαλιώτες πρέπει να οργανωθούν και από μόνοι τους», τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας.

Η διαδικασία εκλογής προεδρείου

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης στη συνέχεια ανακοίνωσε τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την εκλογή προεδρείου. Στην εκλογή προεδρείου, λόγο, προκειμένου να προτείνουν πρόσωπα, έχουν μόνον οι 3 πρώτες σε εκλογική δύναμη παρατάξεις. Για τη θέση του προέδρου πρότεινε για υποψήφιο πρόεδρο ο κ. Μουριάδης τον Κωνσταντίνο Πεφάνη, για τη θέση του αντιπροέδρου, η κ. Τσανάκα πρότεινε την Ευαγγελία Δρακονάκη και για τη θέση του γεν. γραμματέα  πρότεινε ο κ. Παπαδόπουλος τον Σωτήρη Δεληκάρη.

Και στις 3 παρατάξεις δεν υπήρχαν άλλες υποψηφιότητες και έτσι παρακάμφτηκαν οι ενδοπαραταξιακές ψηφοφορίες.

Το Σώμα εξέλεξε απευθείας πρόεδρο τον Κώστα Πεφάνη με 22 θετικές ψήφους έναντι 16 αρνητικών, αντιπρόεδρο την Ευαγγελία Δρακονάκη, με 19 θετικές ψήφους και 19 αρνητικές και γενικό γραμματέα τον Σωτήρη Δεληκάρη.

Νωρίτερα,  ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος είχε καταγγείλει το ισχύον νομικό πλαίσιο ως δημαρχοκεντρικό και κάλεσε τον υπ. Πρόεδρο να δεσμευτεί για τη δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ., ενώ ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής Μας Μάκης Παπαδόπουλος, είχε δηλώσει ότι τον απογοήτευσε ο γεγονός ότι δεν συνεργάστηκε ο δήμαρχος με τους επικεφαλής για να προτείνει υποψήφιο πρόεδρο του Δ.Σ. άτομο με την ευρύτατη συναίνεση.

Το μήνυμα του νέου προέδρου του ΔΣ

Τη σκυτάλη στη συνέχεια ανέλαβε ο νεοκλεγείς πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Κώστας Πεφάνης, ο οποίος είπε, απευθυνόμενος στο σώμα: «Σας υπόσχομαι να τηρήσω όσα προβλέπονται. Είμαστε εδώ για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των καβαλιωτών που μας επέλεξαν να είμαστε εδώ, αυτό που προσωπικά επιθυμώ  είναι να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες τους. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε μέσα από συνεργασίες ότι μπορούμε να  δημιουργήσουμε νέα και καλύτερα αποτελέσματα. Έχουμε συγκεκριμένους ρόλους όλοι μας, πρέπει να σεβαστούμε αυτούς τους ρόλους, η έννοια του σεβασμού των ρόλων  είναι πολύ σημαντική.

»Σκοπός μου είναι να τηρήσω τους κανόνες και όσα η δημοκρατία μας πρεσβεύει. Θέλω από όλους μας να σεβαστούμε το χρόνο, τις αξίες και όταν τελειώνουν οι συνεδριάσεις και φεύγουμε από εδώ, να νιώθουμε ότι ο χρόνος μας ήταν παραγωγικός και όχι χαμένος, όπως συχνά ένιωθα κι εγώ, όταν διετέλεσα δημοτικός σύμβουλος. Θα εκπροσωπώ όλο το Δημοτικό Συμβούλιο».

Διπλής ανάγνωσης τα άρθρα του Κλεισθένη για την εκλογή των Επιτροπών

Στη συνέχεια, το σώμα με επανωτές ψηφοφορίες εξέλεξε τα 9 μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία, βάσει του θεσμικού πλαισίου συμμετέχουν ο δήμαρχος με δυο αντιδημάρχους και 2 μέλη, 2 μέλη που τα ορίζει η παράταξη της κ. Τσανάκα, ένα μέλος της παράταξης Παπαδόπουλου και ένα μέλος της παράταξης Παππά, με τον Άρη Βέρρο να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία, επικαλούμενος άρθρα και διατάξεις του Νόμου, σύμφωνα με τα οποία, θα έπρεπε η παράταξή του να κατεβάσει κι αυτή ψηφοδέλτιο και στη συνέχεια λόγω του εκλογικού μέτρου να παραιτηθεί και η έδρα που θα έβγαζε να πήγαινε στην πλειοψηφούσα παράταξη, χάνοντας, όμως, έτσι την έδρα του και ο Βαγγέλης Παππάς.

Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Καλανταρίδης, κάλεσαν τον πρόεδρο να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, όπως και έγινε, επειδή επικράτησε η θέση ότι προέχει ο υπολογισμός των εδρών με βάση το εκλογικό μέτρο και από εκεί καθορίζεται ποιες παρατάξεις μπορούν να καταρτίσουν ψηφοδέλτια.