Θόδωρος Μουριάδης: «Να μη γίνει γκέτο το στρατόπεδο,  διότι αργία μήτηρ πάσης κακίας»

Δεν πρόκειται να έρθουν και οι 1.000 πρόσφυγες στην Καβάλα υποστήριξε ο Θ. Μουριάδης σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων – Ετοιμάζονται 69 μικρά διαμερίσμα που θα φιλοξενήσουν περί τους 300 νέους πρόσφυγες

Την διαβεβαίωση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου πως δεν πρόκειται να έρθουν στην Καβάλα και οι 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετέφερε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης στην έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των παρατάξεων το μεσημέρι της Τετάρτης στο δημαρχείο. Εκεί συζητήθηκαν οι τρόποι αντίδρασης του δήμου με νομικά και άλλα μέσα στην ειλημμένη απόφαση να έρθουν και άλλοι πρόσφυγες στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου ενώ γνωστοποίησε πως ήδη κατασκευάζονται 69 διαμερισματάκια που σημαίνει πως θα φιλοξενηθούν κατ’ ελάχιστο άλλοι 300 πρόσφυγες και μετανάστες στην Καβάλα. Στην σύσκεψη το «παρών» έδωσαν όλοι οι αρχηγοί των παρατάξεων, η Δ. Τσανάκα, ο Μ. Παπαδόπουλος, ο Β. Παππάς, ο Α. Βέρρος, ο Χρ. Ποτόλιας και ο Δ. Βογιατζής. Ωστόσο, κατά την άφιξη του τελευταίου ο Α. Βέρρος αποχώρησε πριν καν ξεκινήσει η σύσκεψη, διαμαρτυρόμενος ότι δεν μπορεί να συνομιλήσει με κάποιον που έχει εκλεγεί και δεν έχει καταγγείλει την ναζιστική οργάνωση, εννοώντας την Χρυσή Αυγή.

«Φτιάχνουν 69 μικρά διαμερίσματα, που αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έρθουν άλλα 300 άτομα, άρα συνολικά ο αριθμός θα πλησιάζει τα 1.000 άτομα»

Αρχικά ο κ. Μουριάδης υποστήριξε πως: «Συναντηθήκαμε οι αρχηγοί των παρατάξεων, ούτως ώστε να χαράξουμε την κοινή μας πορεία στο θέμα των μεταναστών και του στρατοπέδου. Από τότε που ξεκίνησε το μεταναστευτικό, η κεντρική κυβέρνηση γενικά μας αγνοεί, ποτέ δεν μας έχει πει τα σχέδια της, ο Δήμος Καβάλας συμπεριφέρθηκε όπως έπρεπε, με ευγένεια, διότι όλοι μας είμαστε πρόσφυγες. Η δήμαρχος κ. Τσανάκα, όλοι ξέρετε τι αγώνα έκανε και πως συμπεριφέρθηκε στους πρόσφυγες, παρόλα αυτά όμως η κεντρική κυβέρνηση εξακολουθεί να μας αγνοεί. Υπάρχει η φήμη που όλοι έχετε ακούσει τον τελευταίο καιρό ότι θα έρθουν στην Καβάλα 1.000 άτομα. Αυτό που φαίνεται και από τις συνεννοήσεις με τον κ. Παναγιωτόπουλο ότι ο αριθμός 1.000 άτομα είναι υπερβολικός και δεν πρόκειται να γίνει. Όμως, παρόλα αυτά, αθροιστικά αν μας φέρουν και αυτούς που είναι να έρθουν, διότι αυτή την στιγμή φτιάχνουν 69 διαμερισματάκια, που αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έρθουν άλλα 300 άτομα, άρα συνολικά ο αριθμός θα πλησιάζει τα 1.000 άτομα».

«Θα δούμε σήμερα είναι πως θα κινηθούμε και νομικά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο»

«Δε ξέρω τι πληροφόρηση έχει ο δήμαρχος Παιονίας, αλλά η δική μου πληροφόρηση είναι ότι τα 1.000 άτομα δεν πρόκειται να έρθουν εδώ. Εξάλλου οι εργασίες δεν έχουν τελειώσει ακόμη στο στρατόπεδο, αυτό που θα δούμε σήμερα είναι πως θα κινηθούμε και νομικά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

«Να μη γίνει γκέτο το στρατόπεδο, διότι αργία μήτηρ πάσης κακίας»

Ερωτώμενος για το αν συνομίλησε με τον κ. Παναγιωτόπουλο για το ζήτημα, εξήγησε: «Ο κ. Παναγιωτόπουλος με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν 1.000 άτομα και οι εισηγήσεις ήταν να μην έρθουν στην Καβάλα. Τώρα καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα δεν εξαρτώνται, τόσο από τον κ. Παναγιωτόπουλο, όσο είναι μία κυβερνητική πολιτική. Επίσης για να μην είμαστε και παράλογοι πρέπει να ξέρουμε ότι η χώρα μας έχει ένα  σοβαρό πρόβλημα και το σοβαρό πρόβλημα που έχει είναι οι μετανάστες ή οι λαθρομετανάστες, ας το πω έτσι, διότι όλοι δεν είναι πρόσφυγες. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Ερντογάν κάθε τόσο ανοίγει τα σύνορα και εκβιάζει την Ευρώπη και δευτερευόντως την Ελλάδα με τα κύματα των προσφύγων που έρχονται. Επίσης, ξέρουμε ότι τα νησιά μας έχουν καταστραφεί με τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που υπάρχουν εκεί, άρα λοιπόν πρέπει το βάρος αυτό να το επωμιστούν όλοι. Αλλά πρέπει όλοι, το κάθε χωριό, η κάθε πόλη, ο κάθε νομός να πάρει αυτό που του αναλογεί και δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται σε γκέτο, όπως γίνεται στο στρατόπεδο εδώ. Σε λίγα χρόνια αυτό θα συμβεί, διότι αργία μήτηρ πάσης κακίας, γιατί μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να είναι φιλήσυχοι, αλλά δε παύει να υπάρχουν και τα παραβατικά στοιχεία».

Η αποχώρηση του Άρη Βέρρου με αφορμή την παρουσία Βογιατζή

Μετά το πέρας των δηλώσεων του κ. Μουριάδη και κατά την άφιξη του κ. Βογιατζή, ο κ. Βέρρος αποχώρησε, λέγοντας πως: «Δήμαρχε, θα μου επιτρέψετε να αποχωρήσω, δε μπορώ να συμμετέχω σε μία συζήτηση όπου υπάρχει συνάδελφος ο οποίος δεν έχει καταγγείλει τη ναζιστική και φασιστική συμπεριφορά και ουσιαστικά στηρίχθηκε από ένα κόμμα το οποίο είναι εγκληματική οργάνωση. Εγώ δε μπορώ να συμμετέχω σε μία συζήτηση τέτοια, λυπάμαι πολύ, ζητάω συγγνώμη από τους υπόλοιπους. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, εγώ δε μπορώ να συμμετέχω σε μία τέτοια συνάντηση και δεν θα συμμετέχω και σε καμία συνάντηση με την παρουσία του». Μάλιστα, η πρώην δήμαρχος Δ. Τσανάκα διερωτήθηκε αν δεν θα συμμετέχει στα δημοτικά συμβούλια, με τον κ. Βέρρο να απαντά: «Όχι, δεν θα φεύγω από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε καμία συζήτηση, αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα έχουμε καμία συζήτηση, επαφή ή σχέση με τον συγκεκριμένο άνθρωπο».