Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Αναβλήθηκε η εκλογή προεδρείων των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεων του δήμου

Χαμένα στη... μετάφραση του νόμου τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την πρώτη συνεδρίαση-Οι ενστάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και απάντηση του Θόδωρου Μουριάδη στα περί «ξεπληρώματος γραμματίων»

Χαμένοι στη… μετάφραση του νόμου για την εκλογή προεδρείων των Νομικών Προσώπων των δήμων ξεκίνησαν την πρώτη συνεδρίαση τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου 2019 στο δημαρχείο.

Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν ο ορισμός προέδρων και αντιπροέδρων στα Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις του δήμου Καβάλας, με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να μένουν έρμαια της ερμηνείας του σχετικού νόμου επί της διαδικασίας της σύστασης των διοικήσεων των Νομικών Προσώπων, επιστρατεύοντας νομικές γνώσεις και διευκρινιστικές εγκυκλίους και μετατρέποντας τη συνεδρίαση σε μια… νομική διαδικασία ερμηνείας του σχετικού νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

Μάλιστα, αρκετοί εκ της αντιπολίτευσης επισήμαναν τα τρωτά σημεία του «Κλεισθένη» (Νόμος 4555/2018), αλλά και τις αλλαγές επί του νόμου τις οποίες πρότεινε η νέα κυβέρνηση, σημεία τα οποία, όπως είπαν, φάνηκαν από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, με τον επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκη Παπαδόπουλο να ζητάει πρώτος την αναβολή του θέματος, μέχρι να δοθούν διευκρινίσεις, κάτι το οποίο ζήτησαν και οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με το αίτημά τους να γίνεται δεκτό από τον δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη.

Δήμητρα Τσανάκα: Είναι παρόντες οι άριστοι των αρίστων. Μην τους περιφρονήσετε

Στη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παρατάξεων στάθηκε η τέως δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, προτρέποντας τον κ. Μουριάδη να επιλέξει ανάμεσα στους «άριστους των αρίστων», αναφερόμενη στο σύνολο των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων. «Τι γραμμάτια ξοφλάτε, δικά σας ή άλλων; Ειλικρινά ξανασκεφτείτε το, ειδάλλως θα έχετε 30 δημοτικούς συμβούλους απέναντί σας. Ξέρω ότι έχετε βαθιά ριζωμένο μέσα σας το δημοκρατικό αίσθημα. Κάντε ένα βήμα να κάνουμε εμείς δύο», ανέφερε η κ. Τσανάκα.

Βαγγέλης Παππάς: Το θέμα είναι να συνεννοηθούμε

«Πρέπει να κλειστούμε σε ένα δωμάτιο και να συνεννοηθούμε. Να συνεργαστούμε στην πράξη και όχι στη θεωρία. Η συνεργασία είναι έννοια ουσιαστική και όχι αφηρημένη. Πρέπει να εκπροσωπηθούν οι πάντες για το καλό της Καβάλας», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης Βαγγέλης Παππάς.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος σημείωσε ότι είναι αντισυνταγματική η διαδικασία της στελέχωσης της διοίκησης των Νομικών Προσώπων, όπως ορίζεται από το υπουργείο και τόνισε ότι για όλα αυτά δεν δίνονται απαντήσεις από την κεντρική διοίκηση.

«Έχουμε εισήγηση για το ποια ονόματα προτάθηκαν για τα Νομικά Πρόσωπα ή απλά προτάθηκαν μέσω των ΜΜΕ; Αν ναι, παρακαλώ να μας κοινοποιηθούν με σχετική εισήγηση και επιπλέον, επιθυμούμε να μη συμμετέχει ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας.

«Το κυρίαρχο όργανο θα πρέπει να λαμβάνει πρωτοβουλίες, ήτοι το Δημοτικό Συμβούλιο και εσείς κ. Μουριάδη. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και δε με ενδιαφέρει τι λέει η κεντρική διοίκηση. Ας μη βιαζόμαστε», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης Όμορφη Πόλη Πρώτη Ξανά Κώστας Κουνάκος.

Αναστασία Ιωσηφίδου: Πρέπει να έχουμε μια ερμηνευτική εγκύκλιο

Επί της ουσίας της διαδικασίας, βάσει αυτών που ορίζει ο νόμος και του τρόπου εκλογής των μελών των διοικήσεων των Νομικών Προσώπων στάθηκε η απερχόμενη πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου. «Μόνο με γραπτή εγκύκλιο θα δοθούν διευκρινίσεις. Για παράδειγμα, στο σχέδιο για 3/5 των μελών και 2/5 των μελών… Επί ποιου αριθμού; Στο Σχέδιο Νόμου υπήρχε η φράση επί των αιρετών, αλλά μετά απαλείφθηκε. Επιπλέον, τα άτομα στα Νομικά Πρόσωπα προτείνονται από τον δήμαρχο και ψηφίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ για τη ΔΕΥΑΚ, ορίζεται ο πρόεδρος από τον δήμαρχο. Την αντισυνταγματικότητα του νόμου δε θα την κρίνουμε εμείς. Θα πορευτούμε με αυτά που έχουμε», σημείωσε η ίδια.

Απόστολος Αγελαράκης: Τι σημαίνει “υποδεικνύονται”;

Ο νομικός εκπρόσωπος του δήμου Καβάλας Απόστολος Αγελαράκης προσπάθησε να βγάλει τους παρευρισκόμενους από τον νομικό κυκεώνα του σχετικού νόμου, ωστόσο επί της διαδικασίας και ο ίδιος δεν είχε σαφή απάντηση, πλην του γεγονότος ότι τα μέλη των Νομικών Προσώπων δεν ορίζονται πλέον, αλλά υποδεικνύονται από τον δήμαρχο. «Ποιος υποδεικνύει, ποιος είναι ο αποδέκτης και ποια η διαδικασία; Δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση. Η αιτιολογική έκθεση του άρθρου 6 του νόμου, αναφέρει ότι τα 3/5 των μελών των Νομικών Προσώπων υποδεικνύεται από τη διοίκηση και τα 2/5 από την αντιπολίτευση. Να ξεκαθαρίσουμε, δε, ότι ο ορισμός καταργήθηκε. Υπάρχει υπόδειξη από τον δήμαρχο. Αυτό λέει η αιτιολογική έκθεση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αγελαράκης.

Θόδωρος Μουριάδης: Θα ελέγχονται από όλους όλες οι αποφάσεις των Νομικών Προσώπων

Μετά από την μαραθώνια συζήτηση του θέματος, ο δήμαρχος Καβάλας αποφάσισε να αναβληθεί το θέμα και να έρθει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν μεταξύ των παρατάξεων, ενώ απάντησε και στην κ. Τσανάκα για τα περί «ξεπληρώματος γραμματίων».

«Όλοι θα κρίνουμε τις αποφάσεις που θα παίρνονται στα Νομικά Πρόσωπα. Δεν καταργούμε τη δημοκρατική διαδικασία. Θα είναι όλα διαφανή και θα ελέγχονται τα πάντα. Να ξέρετε, δε, ότι οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων δε θα είναι από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θα ελέγχονται από αυτό. Και να ξέρετε, επίσης, ότι το μόνο γραμμάτιο που ξεπληρώνω είναι αυτό της εμπιστοσύνης που μου έδειξε ο Καβαλιώτικος λαός», δήλωσε ο κ. Μουριάδης.