Τάνια Ελευθεριάδου: Θα γίνει «πόλεμος» στη Βουλή για να μην περάσει το αντιεργασιακό νομοσχέδιο

Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά της κυβέρνησης ΝΔ για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, αλλά και κατά του ΕΥΚ Καβάλας, καταγγέλλοντας ότι «έριξε πόρτα» σε πρόταση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για την επερχόμενη απεργία

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου 2019 η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, πλαισιωμένη από τον συντονιστή και γραμματέα της Οργάνωσης Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Τσιμπίδη, με φόντο την απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου 2019 και το πολυνομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το νομοσχέδιο μάς γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, αναφορικά με τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η προσπάθειά μας όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν να βγούμε από τα μνημόνια και έχοντας σαφή θέση υπέρ των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους και επιδιώξαμε παράλληλα να επαναφέρουμε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου και η ενίσχυση του ΣΕΠΕ. Δυστυχώς τώρα βλέπουμε μία ολική επαναφορά στη λογική των μνημονίων με σκληρά νεοφιλελεύθερες πολιτικές περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων και ελέγχου της συνδικαλιστικής δράσης. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όλα αυτά, οπότε η συμμετοχή μας στην απεργία είναι αυτονόητη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιμπίδης.

«Όσα ζητούσε ο τρόικα και δεν τα πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα περάσουν τώρα»

Λαμβάνοντας τον λόγο η κ. Ελευθεριάδου, τόνισε ότι «Θα είμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση, με αρχή την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως κομματικών και συνδικαλιστικών παρατάξεων. Ο κόσμος του συνδικαλισμού θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οποιοδήποτε ιδιωτικό συμφέρον θα πρέπει να μπει στην άκρη, Στα σχέδιά μας είναι να γίνει και μια ανοιχτή εκδήλωση για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ώστε να μπορέσουν να θέσουν τα ερωτήματά τους και τις απορίες τους για να καταλάβουν τι θα γίνει με αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή. Όμως αν πάει να περάσει τότε θα γίνει “πόλεμος” για να μπορέσουμε να το αποτρέψουμε».

Πρόσθεσε επίσης ότι «Τα συνδικάτα μπαίνουν στην τελική ευθεία για την πρώτη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη στις 24 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω ότι υιοθετεί όλα τα αιτήματα της τρόικα, ειδικά στα θέματα του συλλογικού εργατικού δικαίου με την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της δυνατότητας των συνδικάτων να συνάψουν κλαδική σύμβαση εργασίας, είναι αντιγραφή των όσων επιτακτικά ζητούσε η τρόικα από τον ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν δέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι υπόθεση όλων μας και κυρίως των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, να αντισταθούν με κάθε τρόπο και να συμμετέχουν στην μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτό σχέδιο. Θα είμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση, όπου και αν ανήκει, οποιαδήποτε μέρα και αν γίνει η απεργιακή κινητοποίηση, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μαζικά μπορούμε να εναντιωθούμε στις επιδιώξεις της κυβέρνησης».

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο απέρριψε πρότασή μας»

Βάλλοντας και κατά του ΕΥΚ Καβάλας η κ. Ελευθεριάδου σημείωσε ότι «Στείλαμε επιστολή προς το Εργατικό Κέντρο Καβάλας για να συναντηθούμε την προηγούμενη Πέμπτη και να οργανώσουμε μαζί την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στην Καβάλα. Δυστυχώς το Εργατικό Κέντρο απέρριψε την πρόσκλησή μας επικαλούμενο ότι δεν συναντιέται με κομματικούς φορείς κάτι το οποίο είναι λάθος, γιατί οι ρυθμίσεις που θα φέρει θα πλήξουν όλους τους εργαζόμενους».

«Η ΝΔ καταργεί τη δυνατότητα σύναψης κλαδικής σύμβασης εργασίας

Η κ. Ελευθεριάδου είπε επίσης ότι «Ήδη η Νέα Δημοκρατία κατάργησε τρεις βασικές διατάξεις που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: Τον λόγο της απόλυσης, την προστασία των εργαζομένων απέναντι στους εργολάβους και τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι αν ένας εργαζόμενος απευθυνθεί στο ΣΕΠΕ για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι να τελειώσει η εργατική διαφορά αναστέλλεται η τρίμηνη προθεσμία για να προσβάλει την απόλυσή του. Έρχεται τώρα η Νέα Δημοκρατία με αυτό το κατάπτυστο αναπτυξιακό νομοσχέδιο να καταργήσει το συλλογικό δίκαιο, ουσιαστικά να καταργήσει τελείως και τη δυνατότητα σύναψης κλαδικής σύμβασης εργασίας. Από εδώ και πέρα εφόσον ο εργοδότης αρνείται να συνάψει συλλογική σύμβαση εργασίας, ο εργαζόμενος δεν έχει τη δυνατότητα να πάει στον ΟΜΕΔ και να ζητήσει υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, θα λέει ο εργοδότης όχι και τελείωσε! Επίσης μειώνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία. Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία προβάλλει ότι πολεμάει την αδήλωτη εργασία, αλλά καταργεί νόμους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ήταν άκρως ευνοϊκοί για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας».

«Φακελώνονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις»

Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης ότι η ΝΔ μπαίνει στα χωράφια της αυτονομίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, λέγοντας πως θα «φακελώνονται», κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα στις απεργίες, ενώ με το σύστημα της ηλεκτρονικής ψήφισης των απεργιών θα ψηφίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ δεν θα είναι παρόντες στις απεργίες, κάνοντας λόγο για χειραγώγηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ πρόσθεσε ότι καταργείται το μητρώο παραβατικών επιχιερήσεων.

«Ιδιώτες θα μπορούν να ελέγχουν την υγιεινή και ασφάλεια των επιχειρήσεων»

Μίλησε ακόμη και για τη ρύθμιση της μη καταβολής μισθού τονίζοντας ότι «Ευνοούνται και πάλι οι εργοδότες και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν σε επιχειρήσεις και να ελέγχουν αν τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, κάτι που μέχρι τώρα το είχαν ως αρμοδιότητα οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ».