Μακάριος Λαζαρίδης: Στην Καβάλα υπάρχουν πολλά για να διορθώσουμε στον τομέα της υγείας

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Καβάλας της ΝΔ στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Ειδική αναφορά στα προβλήματα των Κέντρων Υγείας της ΠΕ Καβάλας, καθώς και στις άμεσες προτεραιότητες που έχει θέσει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, έκανε ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας».

Όπως ανέφερε, «είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα της Υγείας. Δυστυχώς και στην Καβάλα υπάρχουν πολλά για να διορθώσουμε. Η υποστελέχωση είναι πρόδηλη στα Κέντρα Υγείας Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης και Πρίνου Θάσου. Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Παραλίας Οφρυνίου στην ουσία δεν λειτουργεί, την ώρα που είναι αναγκαία η δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στη Θάσο. Και ασφαλώς η κατάσταση που διαπιστώνουμε στο ΕΚΑΒ είναι δυστυχώς παρόμοια με αυτή ολόκληρης της Ελλάδας», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι στην αρμόδια επιτροπή επικράτησε μια συναινετική αντίληψη και διάθεση, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας αυτήν τη φορά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τόνισε την ανάγκη «να επιδείξουμε όλοι συναίνεση και συναντίληψη. Να το πω διαφορετικά, “η έλλειψη συναίνεσης βλάπτει σοβαρά την υγεία”».

Αυτό που θα πρέπει να γίνει, όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, είναι «να δομηθεί μία κοινή πολιτική πλατφόρμα για την Υγεία, η οποία θα στηριχθεί ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην Κυβέρνηση». Προέτρεψε δε όλους να «σταματήσουμε να αναζητούμε άλλοθι και ας ακολουθήσουμε και εμείς τις πρακτικές που ακολουθούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και νομίζω ότι αυτή τη φορά θα το πετύχουμε για το καλό όλων μας».

Έκανε λόγο για «μια γενναία προσπάθεια, η οποία δεν είναι εύκολη» και εξέφρασε την άποψη πως τα ζητήματα υγείας – μαζί με αυτά της παιδείας – είναι η «αυτονόητα κορυφαία υποχρέωση του πολιτικού απέναντι στον πολίτη. Και ως τέτοια ακριβώς την αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ειδικά για τον ΕΟΔΥ, ο κ. Λαζαρίδης μίλησε για την «απόλυτη αναγκαιότητα» μεταβολής του από Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Δικαίου και για τη «χρησιμότητα των αυξημένων αντανακλαστικών του εν λόγω οργανισμού στις μέρες μας». Έμφαση εξάλλου έδωσε στη μεταφορά του κέντρου επιχειρήσεων του ΕΚΕΠΥ στο ΕΚΑΒ ως δεύτερου συντονιστικού κέντρου που πλέον θα λειτουργούν ως ενιαίο, στην εισαγωγή μέτρων μείωσης και εξορθολογισμού της διαδικασίας τιμολόγησης φαρμάκων, καθώς και στις προτεινόμενες ρυθμίσεις για το clawback, οι οποίες θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.Mak