Συμπαράταξη Πολιτών: Κάλεσμα «μάχης» κατά του άρθρου 179 για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων

Καταθέτει ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, ζητώντας την στήριξη των υπολοίπων παρατάξεων, για την απόσυρση του άρθρου από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης

Την πλήρη αντίθεση της στο άρθρο 179 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που αφορά την δυνατότητα των δημοτικών συμβουλίων στη χώρα να αναθέτουν σε ιδιώτες τις υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου, εκφράζει με ανακοίνωση της η «Συμπαράσταση Πολιτών». Με ανακοίνωση της, που υπογράφεται από τους 3 δημοτικούς συμβούλους της (Άρη Βέρρο, Νίκο Μουρτασάγα και Σωτήρη Σωτηριάδη) καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο άρθρο και απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και τους Δημοτικούς Συμβούλους Καβάλας, τους προτρέπει να στηρίξουν το ψήφισμα που καταθέτει.

Ακολουθεί η ανακοίνωση και το σχέδιο ψηφίσματος της «Συμπαράταξης Πολιτών»

«Το εν λόγω άρθρο δύναται να οδηγήσει στην σταδιακή και μετέπειτα πλήρη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων»

«Κύριε Πρόεδρε, μετά τον αντισυνταγματικό νόμο 4623 για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, σειρά έχει η…. ανάπτυξη. Με το άρθρο 179 του σχετικού νομοσχεδίου, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει, με την όποια απαρτία επί των παρόντων, χωρίς μελέτη και προϋποθέσεις, για την ανάθεση σε ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου… και έπεται συνέχεια.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση και να ζητήσει την απόσυρση του άρθρου 179 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Για τον λόγο αυτό σας καταθέτουμε το ακόλουθο προσχέδιο ψηφίσματος.

Ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, υπερασπιζόμενο τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου, την σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση του από την Κεντρική Διοίκηση αλλά και την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης αυτού με μόνιμο προσωπικό με πλήρη και εργασιακά δικαιώματα ζητά την απόσυρση του άρθρου 179 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Το εν λόγω άρθρο εφόσον αποτελέσει νόμο του κράτους, δύναται να οδηγήσει ουσιαστικά χωρίς κανένα περιορισμό στην σταδιακή και μετέπειτα πλήρη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως της συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού κ.α.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας δεσμεύεται ότι ακόμη και εάν ψηφιστεί το εν λόγω άρθρο δεν θα το ενεργοποιήσει».