Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για Ασημακοπούλου: Οι επιδιώξεις της διοίκησης και οι διαβεβαιώσεις Χρυσοχοΐδη

«Άκυρες» οι εναλλακτικές αντί του Ασημακοπούλου για το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα και το ΒΙΟΠΑ-Γιατί είναι δύσκολο να νοικιαστούν σπίτια ή άλλοι χώροι στην Καβάλα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες-Οι σπόντες προς τη διοίκηση Τσανάκα

Ούτε από τη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου 2019 του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας έλειπε η συζήτηση για τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου στην Καβάλα, μια συζήτηση που μπήκε στο τραπέζι μετά από ερώτηση του επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκη Παπαδόπουλου στα προ ημερησίας θέματα.

Ο κ. Παπαδόπουλος ρώτησε τον δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη για το τι θα γίνει τελικά με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στη δομή και το αν υπήρχαν νεώτερες πληροφορίες από τα αρμόδια υπουργεία για το μέλλον της υπόθεσης.

«Τα οικήματα στο Ασημακοπούλου μπορούν να φιλοξενήσουν 380 πρόσφυγες. Δεν μπορούν να μπουν περισσότεροι. Αυτά είναι τα οικήματα. Όταν λέγαμε δεν θα αφήσουμε να έρθουν, είχαμε άλλα νομικά επιχειρήματα, τα οποία δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Τις άδειες για τα οικήματα τις πήραν από το ίδιο το υπουργείο. Δεν άκουσα, όμως, διαμαρτυρίες από την προηγούμενη διοίκηση όταν γίνονταν τα έργα. Άκουγα αντεγκλήσεις μεταξύ της διοίκησης του δήμου και της Πολεοδομίας», σχολίασε ο κ. Μουριάδης.

Οι διαβεβαιώσεις Χρυσοχοΐδη και διοίκησης του δήμου

Ο κ. Μουριάδης επέμεινε ότι βασική επιδίωξη είναι να μην έρθει μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, για τον βασικό λόγο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας τους στη δομή, ενώ επικαλέστηκε εκ νέου τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι θα αδειάσουν τα στρατόπεδα για να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και θα νοικιαστούν σπίτια ή άλλοι χώροι εντός και εκτός αστικών ιστών για τους πρόσφυγες.

«Αυτό που κυνηγάμε είναι να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πρόσφυγες από εδώ ή να μείνουν ελάχιστοι», δήλωσε ο δήμαρχος Καβάλας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός. Δεν είμαστε το χωριό του Αστερίξ μέσα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Έρχονται συνέχεια πρόσφυγες. Πού θα τους βάλουν; Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή. Η δομή και θα αραιώσει και τα στρατόπεδα θα περάσουν στον δήμο κάποια στιγμή».

Οι εναλλακτικές αντί Ασημακοπούλου και οι δυσκολίες

Υπάρχουν, όμως, άλλοι χώροι για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το Ασημακοπούλου; Αρχικά ο κ. Μουριάδης διέψευσε τις φήμες περί μεταφοράς τους στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, σχολιάζοντας παράλληλα ότι -εκτός των άλλων- δυνητικά εκείνος ο χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί από την Egnatia Aviation. 

Το ίδιο ισχύει και για το ΒΙΟΠΑ, πληροφορώντας ότι αντιδρούν οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων στην πιθανότητα για εγκατάσταση των προσφύγων στα κτίρια, ενώ όσον αφορά τις ενοικιάσεις σπιτιών, επικαλέστηκε τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις (Airbnb), οι οποίες στην Καβάλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και δεν «αφήνουν» σχεδόν κανένα άδειο σπίτι για μεγάλο διάστημα του έτους.

«Είναι πολύ λεπτό το θέμα και πρέπει να το δούμε με σύνεση και σχεδιασμό. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε», σχολίασε ο δήμαρχος Καβάλας.