Τάνια Ελευθεριάδου: Το ερώτημα για τις μηδενικές μεταθέσεις στην ΑΔ Καβάλας δεν απαντήθηκε

Ανεπαρκή και γενικόλογη κρίνει η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ την απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή

Απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου και συνυπέγραψαν 7 βουλευτές, σχετικά με τις μηδενικές μεταθέσεις και τοποθετήσεις αστυνομικών στην ΠΕ Καβάλας, έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτης, Ελευθέριος Οικονόμου. Σ’ αυτήν, δεν απαντώνται τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν από τη βουλευτή και τους συναδέλφους της, παρά γίνονται γενικευμένες αναφορές σε πιθανές μελλοντικές λύσεις.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην απάντηση, οι τακτικές μεταθέσεις κάλυψαν όλα τα κενά. Πάντως, η άποψη της Ένωσης Αστυνομικών Νομού Καβάλας είναι διαφορετική, καθώς, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας τους προς το αρμόδιο Υπουργείο, τα κενά είναι τεράστια. Σε ό,τι αφορά δε, την κάλυψη αναγκών λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών στον Έβρο, η ηγεσία του Υπουργείου προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση τους με ειδικούς φρουρούς!

Τέλος, σχετικά με τις συμπληρωματικές μεταθέσεις τ.ε., ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι καλύπτουν «τις πραγματικές ανάγκες στελέχωσής τους, πάντοτε με απώτερο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

Τα ερωτήματα που κατατέθηκαν προς την ηγεσία του Υπουργείου παραμένουν ενεργά, καθώς οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν είναι συγκεκριμένες και κρίνονται ως ανεπαρκείς.

Ακολουθούν η κατατεθείσα ερώτηση και η απάντηση του Υπουργείου

«Σύμφωνα με το Π.Δ 100/2003, το μήνα Σεπτέμβριο συνεδριάζει το Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων του Α.Ε.Α. προκειμένου να εκδώσει αριθμητικούς πίνακες για τις συμπληρωματικές μεταθέσεις για τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας, «εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις τελευταίες τακτικές μεταθέσεις».

Σύμφωνα με τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τις προηγούμενες ημέρες οι τοποθετήσεις/έκτακτες μεταθέσεις αστυνομικών στην Καβάλα και, προς μεγάλη έκπληξη όλων, το Συμβούλιο Μεταθέσεων για πρώτη φορά αποφάσισε να μην τοποθετηθεί κανένας αστυνομικός στον Νομό Καβάλας σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές. Το ίδιο συνέβη για πρώτη φορά και σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Θα έπρεπε η ενίσχυση  των αστυνομικών υπηρεσιών στην Καβάλα, αλλά και σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες του Υπουργείου Σας και της Κυβέρνησής σας.

Εκτός και αν στόχος του κ. Μητσοτάκη και του αρμόδιου Υπουργού είναι η τακτοποίηση των «δικών τους παιδιών» τα οποία τυχαίνει να μην είναι μόνιμοι κάτοικοι της Περιφέρειας μας. Με τις διακρίσεις αυτές αποδεικνύετε για ακόμη μία φορά ότι κράτος για εσάς είναι μόνο η Αθήνα και ότι αδιαφορείτε για τα προβλήματα των λοιπών Περιφερειών.

Δικαίως η Ένωση Αστυνομικών Νομού Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας στην οποία αναφέρεται ότι η απόφαση της κυβέρνησής σας είναι «για γέλια και για κλάματα». Επίσης αναφέρει στην ανακοίνωσή της «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για κυβέρνηση ΟΛΩΝ των Ελλήνων, αναιρούνται με τέτοιες αποφάσεις, αφού το αγαθό της ασφάλειας ανήκει μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τέσσερα χρόνια υποσχέσεων, ωραίων λόγων και χτυπημάτων στην πλάτη, ξεχάστηκαν στο πρώτο συμβούλιο μεταθέσεων. Φτάνουν τα λόγια τα ωραία τα μεγάλα, δεν θέλουμε άλλα, χορτάσαμε, πράξεις θέλουμε εμείς, αλλά κυρίως οι πολίτες της επαρχίας που βιώνουν καθημερινά αυτή την τεράστια έλλειψη προσωπικού και την αύξηση της εγκληματικότητας».

Επειδή, ήδη η αστυνόμευση στον Νομό Καβάλας είναι αντικειμενικά ανεπαρκής, παρά το γεγονός ότι οι ήδη υπηρετούντες υπερβαίνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους και επιτελούν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το έργο τους.

Επειδή, πέραν των διαχρονικών αναγκών του Νομού μας, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία έτη, οι τουριστικές ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε όλους του Δήμους του Νομού και οι ανάγκες αστυνόμευσης έχουν πολλαπλασιαστεί. Ειδικά στον Δήμο Παγγαίου Καβάλας, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους στην Ελλάδα (698 km2) η κατάσταση είναι απελπιστική. Για παράδειγμα στην Νέα Πέραμο Καβάλας οι υπηρετούντες δεν επαρκούν για να συμπληρωθεί το απαιτούμενο πλήρωμα ενός περιπολικού το οποίο πρέπει να καλύψει όλη την Δημοτική Ενότητα Ελευθερών Δήμου Παγγαίου.

Επειδή, οι σχετικές ανάγκες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ήδη γνωστές στο Υπουργείο Σας και τα αιτήματα για επιπλέον στελέχωση όλων των Διευθύνσεων έχουν διαβιβαστεί σε εσάς από τις αντίστοιχες Ενώσεις Αστυνομικών.

Επειδή, τα αμφιλεγόμενα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκαν οι μεταθέσεις καθιστούν πολλαπλά εκτεθειμένη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Επειδή, η πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει υποχρέωση να αντιμετωπίζει ισόνομα και δίκαια όλους τους πολίτες και να λειτουργεί με διαδικασίες απολύτως διαφανείς, αξιοκρατικές και σύμφωνες στη συνταγματική αρχή της ισότητας και του νομικού πλαισίου που διέπει την Ελληνική Αστυνομία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με ποια κριτήρια αποφασίστηκαν οι τοποθετήσεις/έκτακτες μεταθέσεις ανά την Ελληνική Επικράτεια για με ποια αιτιολογία εξαιρέθηκε ο Νομός μας και γενικότερα ολόκληρη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη;

Προτίθεστε να ανακαλέσετε τις αποφάσεις του αρμόδιου Συμβουλίου και να στελεχώσετε τις υπηρεσίες του Νομού Καβάλας και γενικότερα ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να αντιμετωπιστεί μακροχρόνια με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα το πρόβλημα της υποστελέχωσης όλων των σχετικών Διευθύνσεων του Νομού Καβάλας και γενικότερα ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Ραγκούσης Γιάννης, Γκαρά Αναστασία, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Αλεξιάδης Τρύφωνας, Χαρίτου Δημήτριος, Αβραμάκης Ελευθέριος, Χρηστίδου Ραλλία

Λευθέρης Οικονόμου: «Οι μετακινήσεις προσωπικού στην Καβάλα καλύφθηκαν στο σύνολο τους»

«Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι, η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης των αστυνομικών Υπηρεσιών αποτελεί διαρκή επιδίωξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Αρχηγείο καταβάλλει προσπάθειες για την πλέον επαρκή στελέχωση των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, αξιοποιώντας όλες τις παρεχόμενες δυνατότητες που προκύπτουν από την ορθολογική κατανομή της συνολικής δύναμης του Σώματος, σε συνάρτηση με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού.

Στην κατεύθυνση αυτή και σε ό,τι αφορά στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Ξάνθης, Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης, επισημαίνεται ότι, πέραν των πραγματοποιηθεισών, εντός του έτους, λοιπών τοποθετήσεων – μετακινήσεων αστυνομικού προσωπικού, προκηρύχθηκε, κατά τις τακτικές μεταθέσεις του ιδίου έτους, ικανός αριθμός θέσεων προσωπικού διαφόρων βαθμών, οι οποίες καλύφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, ειδικά δε για αυτήν της Καβάλας, στο σύνολό τους.

Περαιτέρω, καθίσταται γνωστό ότι, στο πλαίσιο της κάλυψης εποχιακών αναγκών των Υπηρεσιών Αστυνόμευσης των Αεροδρομίων της χώρας και των αστυνομικών Υπηρεσιών σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, κατά την τουριστική περίοδο τρέχοντος έτους, ο Αστυνομικός Σταθμός Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης και τα Αστυνομικά Τμήματα Θάσου και Αερολιμένα Καβάλας ενισχύθηκαν με σημαντικό αριθμό προσωπικού. Επιπλέον, για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας ενισχύονται, με αξιόλογο αριθμό αστυνομικών – Ειδικών Φρουρών, με δαπάνες καλυπτόμενες από συγχρηματοδοτούμενη δράση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας / Τομέας Σύνορα και Θεωρήσεις 2014-2020.

Επισημαίνεται δε ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 19 του π.δ/τος 100/2003 και 15 του π.δ/τος 211/2005, παρέχεται η δυνατότητα στο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και στους Διευθυντές των προαναφερόμενων Διευθύνσεων, να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Α΄, ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.

Τέλος, στο πλαίσιο του νέου δόγματος ασφάλειας, όπως αυτό σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, υπογραμμίζεται ότι, η προκήρυξη θέσεων κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις τ.ε., πραγματοποιήθηκε με στόχο, αφενός μεν τη διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων των αστυνομικών, αφετέρου δε την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών και τις πραγματικές ανάγκες στελέχωσής τους, πάντοτε με απώτερο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».