Κώστας Καραμανλής: Αναφορά στο λιμάνι της Καβάλας και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο

Ο σημαντικός ρόλος των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης-Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε κατά της απόφασης συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με ΤΕΙ της βόρειας Ελλάδας, ελπίζοντας να «επανέλθει στη σωστή τροχιά»

Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία, επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καραμανλής επικέντρωσε την ομιλία του στα εθνικά θέματα με αιχμές τις εξελίξεις ύστερα από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο δεν έλειψαν οι καίριες και με το δικό τους νόημα αναφορές στα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, τον αγωγό ΤΑΡ και τη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της περιοχής, ενώ έβαλε και κατά του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος τονίζοντας πως ακυρώνει την αρχική του αποστολή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως η Μακεδονία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι υψίστης σημασίας γεωπολιτικά, μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου και της Μέσης Ανατολής. Ενεργειακά, εμπορικά, τουριστικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά, η θέση της την καθιστά ιδανικό κόμβο, σημείο διέλευσης και πύλη πρόσβασης στην περιοχή. Αυτό όμως προϋποθέτει ριζική αναβάθμιση του συστήματος υποδομών που θα περιλαμβάνει τη βελτίωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, την ενίσχυση της δυναμικότητας των λιμανιών και αεροδρομίων και τις ενεργειακές διαδρομές, λέγοντας ότι «οι επιλογές που κάνουμε και θα κάνουμε για την αξιοποίηση των τεράστιων αυτών δυνατοτήτων θα αποδειχθούν κρίσιμης σημασίας για το μέλλον».

Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είπε ότι έχει εξαιρετικά πλεονεκτική γεωγραφική θέση. Θέση που αξιοποιήθηκε ήδη από την αρχαιότητα, μετά την ίδρυσή του από τον Κάσσανδρο. Στη διασταύρωση δικτύων μεταφοράς μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, έχει ήδη μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ως πύλη εισόδου στη Βαλκανική και στην ευρύτερη Νοτιο-Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. «Το κάναμε στον Πειραιά, μπορεί να γίνει και για τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

«Τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης έχουν να παίξουν το δικό τους καίριο ρόλο στην περιοχή. Ήδη οι πρόσφατες εξελίξεις ανέδειξαν τον στρατηγικό ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικό κομμάτι του στρατηγικού αυτού ρόλου αποτελούν τα ενεργειακά σχέδια για την περιοχή. Δε θα πρέπει να μείνει αναξιοποίητη η γειτνίαση του λιμανιού με το Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και με την όδευση του κάθετου συνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Ούτε, φυσικά, τα σχέδια για την κατασκευή πλωτού σταθμού αεριοποίησης και εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βαλκανική, μέσω Αλεξανδρούπολης», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του που βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση σχεδόν του αγωγού φυσικού αερίου TAP που θα διασχίζει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ένα έργο που, όπως είπε, «είχαμε δρομολογήσει εδώ και πάνω από 10 χρόνια και χαίρομαι που βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη υλοποίησης του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού, την πρώτη συμφωνία για τον οποίο είχαμε υπογράψει το 2009. Οι δύο αυτοί αγωγοί, μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη τοποθετούν τη Βόρεια Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».

Τόνισε, επίσης, πως η Μακεδονία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει επίσης εκπαιδευτικό και πολιτιστικό φάρο στην περιοχή. «Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το πρώτο ελληνικό δημόσιο αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο της χώρας που ιδρύσαμε το 2005, λειτουργούσε μέχρι πρότινος πολύ ικανοποιητικά και με διαρκώς βελτιούμενη απόδοση. Η πρόσφατη συγχώνευσή του με ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας οδηγεί σε μεγάλες δυσλειτουργίες και, το κυριότερο όλων, ακυρώνει την αρχική του αποστολή. Ελπίζω και εύχομαι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επαναφέρει το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη σωστή τροχιά του», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.